Facebook

31 maart 2020
“Een Hofje in Warffum voor kwetsbare ouderen”

GoudOud in Warffum en Dorpscoöperatie Warffum hebben gezamenlijk het idee voor het Hofje ingebracht bij subsidieprogramma van het Nationaal Programma Groningen. 
Steun dit mooie idee en bouw mee aan de toekomst van Groningen! Klik daarvoor op onderstaande link en voeg vervolgens ons idee toe aan uw favorieten. U kunt het idee ook delen met uw contacten of aangeven dat u met ons mee wilt denken. 

https://www.toukomst.nl/ideeen/breed-dorpsinitiatief-warffum-het-hofje/
Lees verder over dit Toukomst-inititiatief van het Nationaal Programma Groningen én de te verdelen subsidie onder beste ideeën onder de afbeelding (impressie Hofje).

Het Nationaal Programma Groningen (NPG) is in januari gestart met het (digitale) ideeënplatform Toukomst, om zo zicht te krijgen op allerlei goede ideeën van bewoners en burgerinitiatieven die Groningen vooruit kunnen helpen. Toukomst gaat over ideeën voor beter wonen, beter leven en beter werken, die samen zijn ontstaan en de kracht van mensen gebruiken. 
Er valt 100 miljoen euro subsidie te verdelen!  
Een Toukomstpanel beoordeelt de ingebrachte ideeën en bundelt deze tot haalbare projecten waarop gestemd kan worden. Tot slot adviseert het Toukomstpanel het bestuur van NPG over de projecten en hoe de subsidiepot verdeeld moet worden. Uw steun kan daarbij helpen! 

GoudOud in Warffum
en Dorpscoöperatie Warffum zijn burgerinitiatieven die samen al jaren strijden voor de bouw van een Hofje waar kwetsbare ouderen zelfstandig, maar voorzien van alle (zorg)faciliteiten, in het eigen dorp kunnen blijven wonen.
Helaas is de locatie van het oude verzorgingshuis Warfheem voor de nieuwbouw van het Hofje op dit moment niet haalbaar. Daarom worden de pijlen nu op een andere ook héél mooie locatie gericht: het stukje weidegrond direct achter Bloemen Dekker. Met een goede ontsluiting van het Hofje via een nog aan te leggen auto-uitrit naar de Oostervalge en een wandelpad naar de Oosterstraat (voormalige fietsenwinkel) is het hier fijn wonen. Het toekomstige Dorpshuis op het Op Roakeldaisterrein en het Gezondheidscentrum Warffum bieden de bewoners van het Hofje belangrijke voorzieningen op loopafstand. 

Help ons mee deze droom te verwezenlijken en geef uw steun via de link bovenaan de pagina! Meer informatie over dit initiatiefToukomst van het NPG op:
https://www.toukomst.nl/over-toukomst/toukomst-wat-is-dat/ 

_____________________________________________________________________________________________________________


Nieuwsbrief Dorpscoöperatie Warffum 
Maandag 23 maart 2020                                          

Virusuitbraak
Ook de inwoners van Warffum e.o. merken ondertussen de gevolgen van het coronavirus. Sommigen kennen misschien iemand die besmet is of ervaren de stevige maatregelen om verspreiding van het virus tegen te gaan: zo worden (familie)bezoekjes en uitstapjes afgezegd, werken velen van ons thuis, kunnen kinderen niet naar de peuterspeelzaal of school. Ook de sportvelden liggen er verlaten bij nu er geen trainingen en wedstrijden meer zijn. Bijeenkomsten en vergaderingen van verenigingen zijn afgelast en restaurants, snackbar en cafés hebben de deuren gesloten.

Risicogroep
Omdat nog niemand antwoord heeft op alle vragen rondom het virus, maken we ons logischerwijs zorgen. Zorgen over de eigen gezondheid of die van familie. Zorgen misschien over werk en inkomen. Daarnaast kijken we om ons heen en vragen we ons af hoe het gaat met de ouderen en kwetsbare inwoners van ons dorp, de zogenaamde risicogroep. De gevolgen van een besmetting brengen voor deze groep namelijk heel grote risico’s met zich mee. De stevige preventiemaatregelen treffen deze groep hard.
Deze ziekte gaat ons dorp helaas niet voorbij, maar laten we er met z’n allen voor zorgen dat het aantal besmettingen in Warffum zo laag mogelijk blijft! Volg daartoe de algemene instructies van het RIVM op. Vraag uzelf bij alle contacten met (kwetsbare) dorpsbewoners af of dat nu echt nodig is. Ga ervan uit dat ook u besmet kunt zijn, ook al heeft u nog geen klachten. 
Voor alle inwoners van ons dorp ≥ 70 jaar en inwoners ≥ 18 jaar met een onderliggende ziekte of verhoogde kwetsbaarheid gelden extra instructies van het RIVM bij deze virusuitbraak. Om aan deze maatregelen te voldoen en tóch in verbinding te blijven met de mensen om ons heen, is creativiteit en noaberschap voor deze risicogroep op zijn plaats. Kijk deze dagen eens om u heen in de straat en vraagt u zich af: wie van mijn buren zou nu misschien hulp of wat extra aandacht kunnen gebruiken? Gewoon aanbellen en even vragen of u iets kunt betekenen in deze tijd. Daarnaast is een spontaan kaartje in de bus een heel kleine moeite en een telefoontje om te vragen hoe het gaat is vaak ook erg welkom. De krant of een mooi leesboek langs brengen en extra boodschappen meenemen voor iemand die zelf de deur niet uit kan/mag, is ook zo gedaan. Dit zijn de kleine dingen die voor een aantal dorpsbewoners op dit moment een groot verschil maken! Behoort uzelf tot de risicogroep? Schroom dan niet om die helpende hand aan te nemen of er zelf om te vragen. Juist in deze tijd is het belangrijk om te weten wie in onze buurt hulp nodig heeft en op wie we terug kunnen vallen. Het is goed dat we dat kenbaar maken aan elkaar in ons dorp.

Whatsapp-groep
Dorpscoöperatie Warffum wil haar leden ook de helpende hand bieden door telefonische of digitale contacten te realiseren tussen vrijwilligers en dorpsbewoners die aangeven hier in deze tijd behoefte aan te hebben. Zo is er het idee om een besloten WhatsApp-groep in te zetten. Dit is een app voor hulpvragers en hulpbieders die allen lid zijn van de Dorpscoöperatie. Allerhande hulp kan geboden en gevraagd worden via deze app: een regelmatig praatje via skype/telefoon, samen een ommetje maken (wel met voldoende afstand houden natuurlijk), boodschapje doen, boek/krant langsbrengen, maaltijd koken, hond uitlaten, enz. Als u als deelnemer aan de whatsapp-groep een hulpvraag of hulpaanbod ziet dat u bevalt, kunt u hierop zélf rechtstreeks reageren in de app en een afspraak maken om een en ander verder te bespreken. Wilt u zich aanmelden voor deze whatsapp-groep als hulpvrager/hulpbieder of heeft u een andere vraag over vrijwilligershulp? Stuur een berichtje via info@dorpscooperatiewarffum.nl met opgave van uw 06-nummer óf bel ons via het Coördinatiepunt Vrijwilligershulp op 06-49423457 (bereikbaar tussen 15.00 – 16.00 uur op maandag, woensdag en vrijdag). Indien u geen internet/Whatsapp heeft of wilt gebruiken, is het natuurlijk ook mogelijk om met elkaar in contact te komen. In dat geval belt u met het bovenstaande telefoonnummer op één van de aangegeven tijdstippen en geeft u door aan welke hulp u behoefte heeft of welke hulp u wilt bieden. Het Coördinatiepunt zal dan voor u een koppeling proberen te maken met een ander lid van de coöperatie.

Boodschappen
Voor het online uitkiezen van boodschappen en deze laten thuisbezorgen kan de Spar een goede uitkomst zijn. Het kost u € 4,95 om uw boodschappen aan huis te laten bezorgen en dit is bij besteding boven de € 50,- zelfs gratis. Wilt u er wel zelf even op uit, maar niet te lang in de winkel rondlopen, dan kunt u uw boodschappen ook alvast (gratis) klaar laten zetten. De Spar Warffum is telefonisch te bereiken via 0595-422053 of via internet: https://www.spar.nl/winkels/spar-dekkers-warffum-524/.

Initiatief Veur Mekoar
Veur Mekoar (een bestaand initiatief van stichting Werk op Maat) wil ook verbinding leggen. Dat doen ze niet alleen, maar in samenwerking met Mensenwerk Hogeland, het steunpunt vrijwilligerswerk en de gemeente Het Hogeland. Veur Mekaor wil zoveel mogelijk alle hulpvragen en hulpaanbod uit de hele gemeente Het Hogeland samenbrengen in één digitale omgeving die Samen1 Plan heet. Als u iets voor een ander in de gemeente wilt betekenen dan kunt u worden toegevoegd. U kunt uw hulp en hulpvragen inbrengen via veurmekoar@gmail.com of via 0595-433245.

Luisterend oor
Omroep MAX-directeur Jan Slagter deed onlangs via de televisie een oproep om er voor elkaar te zijn, zonder dat we bij elkaar kunnen zijn. Hij noemde toen het telefoonnummer van de Luisterlijn. De Luisterlijn is een landelijke vrijwilligersorganisatie en zet in deze tijden van quarantaine alle zeilen bij om mensen een luisterend oor te bieden. Een goed alternatief wanneer u wel behoefte heeft aan luisterend oor, maar niet aan die van een dorpsgenoot. U kunt de Luisterlijn bereiken via 0900-0767 of via het lokale nummer van Groningen 050-5250000.

Omzien naar elkaar
Door goed de instructies en adviezen van het RIVM op te volgen kunnen we met elkaar de ernstige gevolgen van de virusuitbraak zo goed mogelijk proberen tegen te gaan. Deze maatregelen leiden echter bij een aantal dorpsbewoners ook tot afhankelijkheid en eenzaamheid, zeker als deze maatregelen lange tijd van kracht blijven. Die vervelende effecten van de maatregelen gaan we met elkaar proberen te bestrijden als goede buren. Samen zullen we deze crisis doorstaan: Warffum is een dorp waar men naar elkaar omziet!

Laten we hopen dat deze onzekere tijd zo snel mogelijk voorbij is. Het bestuur van de coöperatie wenst iedereen heel veel sterkte de komende tijd.

Wilt u ook lid van de Dorpsoöperatie Warffum worden? Dat is zo geregeld en u ontvangt bovendien een korting op de contributie van 2020. Ga naar de button van de Dorpscoöperatie elders op deze website en meld u aan of bel 06-49423457 (ma-wo-vrij van 15.00-16.00 uur).  

____________________________________________________________________________________________________________

Bestuur Dorpscoöperatie Warffum benoemt twee leden als Lid van Verdienste!
Op 30 november 2019, tijdens de afscheidsbijeenkomst van de Dorpshuiskamer heeft bestuurslid Diane Beerlage zowel Jaap Schol als Niek Elferink mogen benoemen tot Lid van Verdienste van de Dorpscoöperatie Warffum. Hoewel de Dorpshuiskamer al die jaren kon rekenen op de inzet van vele helpende handen, hebben Jaap en Niek zich jarenlang elke week bijzonder verdienstelijk ingezet om van de Dorpshuiskamer een gezellige plek te maken waar iedereen welkom was. Zo opende Jaap trouw elke zaterdagochtend de deuren en zette alvast de thermoskannen met koffie en thee klaar voor de bezoekers. Wanneer de laatste waren vertrokken, controleerde Jaap alles nog een keer en sloot het huisje af. Daarnaast kookte Jaap vier jaar lang elke woensdagavond voor een groepje Warffumers een lekkere maaltijd. Niek nam al die jaren de organisatie en inrichting van de moestuin achter het huisje ter hand. Met vele scheutjes water en bemoedigende woorden spoorde ze allerlei groenten en fruit aan tot groei en bloei. Hierdoor konden veel bezoekers bijna het jaar rond genieten van gezonde snacks of zelfs een hele maaltijd. Naast de ingelijste oorkondes kregen beiden nog een passend cadeau.
  

Sluiting Dorpshuiskamer “Ien Scheersalon” 
Samen terugkijken op een héél mooie periode in de gezelligste huiskamer van Warffum!

Op zaterdagmiddag 30 november 2019 heeft een groep trouwe bezoekers van Ien Scheersalon met een high tea stilgestaan bij de sluiting van de Dorpshuiskamer. Het project, dat in eerste instantie voor de duur van één jaar werd opgezet, heeft maar liefst vier succesvolle jaren gedraaid in het kleine huisje aan de Noorderstraat 9 en is uitgegroeid tot een nieuw begrip in Warffum. Helaas is het niet gelukt een directe overstap naar het nieuwe Dorpshuis op het Op Roakeldaisterrein te maken. Door oplopende kosten en een zeer slechte staat van onderhoud was sluiting onvermijdelijk. Toch wordt er niet triest omgekeken, in tegendeel zelfs! Velen koesteren warme herinneringen aan de gezellige koffieochtenden en andere activiteiten. Er heeft zich de afgelopen jaren een solide netwerk gevormd van vaste bezoekers die ook na de sluiting van Ien Scheersalon contact met elkaar blijven houden en van plan zijn samen leuke dingen te ondernemen. Zodra het nieuwe Dorpshuis vorm heeft gekregen, kunnen zij een deel van hun activiteiten naar het Op Roakeldaisterrein verplaatsen. Dat is een mooi en geruststellend vooruitzicht.

Het begin
Vier jaar geleden vormde zich, in aanloop van de sluiting van Warfheem, bij dorpsbewoners Bina Munting en Diane Beerlage het plan om in Warffum een laagdrempelig plekje te creëren waar iedereen welkom is voor een gezellig praatje, kopje koffie of een helpende hand. Hun oog viel op het markante pandje aan de Noorderstraat, de voormalige kapperszaak van de familie Kluun. Het huisje stond toen al enige tijd leeg, maar werd met hulp van velen omgetoverd tot een gezellige Dorpshuiskamer. De Stichting GoudOud in Warffum en Dorpscoöperatie Warffum hebben het project Dorpshuiskamer ondersteund en verder uitgewerkt. Ook het Coördinatiepunt Vrijwilligersnetwerk van de coöperatie kreeg er op de zaterdagochtend een plekje. Inmiddels worden er via dit Coördinatiepunt jaarlijks bijna honderdvijftig (grote en kleine) hulpvragen uit het dorp en directe omgeving verwerkt. Het Coördinatiepunt Vrijwilligerswerk Warffum e.o. blijft overigens via de website en telefoon bereikbaar voor vraag en aanbod vrijwilligershulp (www.dorpscooperatiewarffum.nl en 06-49423457).

Geslaagde activiteiten
De koffieochtenden op zaterdag werden onverminderd druk bezocht en het was zomers ook heerlijk toeven op het terras. Elke woensdagavond was de Dorpshuiskamer door de inzet van vrijwilliger Jaap een thuis voor deelnemers aan Samen Koken & Eten. Er werd overigens niet alleen koffie gedronken en gegeten in Ien Scheersalon, maar bijvoorbeeld ook veel vergaderd en creatief gewerkt. Zo zat om de donderdag een elftal dames aan de gezellige stamtafel te breien onder deskundige begeleiding van Miriam. Totdat er ruimte beschikbaar komt in het nieuwe Dorpshuis, heeft de breiclub een gratis plekje gekregen in het Naaiatelier van Miriam aan de Torenweg. Zo kan dit mooie initiatief gelukkig doorgang vinden! 
Vrijwilligers zoals Jaap en Miriam zijn natuurlijk niet de enigen geweest die hun inzet in de Dorpshuiskamer hebben getoond de afgelopen jaren. Was Elte de reddende engel bij allerhande klusjes en ICT-problemen, zo heeft Annie ook haar steentje bijgedragen door Ien Scheersalon van zelfgemaakte schilderijen te voorzien. Niek heeft zich zeer verdienstelijk gemaakt door elk voorjaar de moestuin achter het huisje helemaal opnieuw in te richten en deze (samen met Pieter) wekelijks keurig bij te houden. Veel bezoekers hebben daardoor kunnen genieten van al het lekkers dat er aan groente en fruit uit de goed producerende moestuin kwam! Alle bezoekers van Ien Scheersalon deden overigens naar kunnen wel iets: van kopjes afwassen, stofzuigen, onkruid wieden tot een lekkere cake meenemen. Het gezellige kerstdiner (met kerstverhaal van Gerda bij de vuurkorf!) is door ieders inzet een waardevolle traditie geworden en gaat dit jaar ook na de sluiting van Ien Scheersalon door, maar dan op een andere locatie.

Nieuw Dorpshuis Warffum
Het succes van al die kleinschalige activiteiten in de Dorpshuiskamer geldt als een zeer belangrijke impuls voor de toekomstige invulling van het nieuwe Dorpshuis van Warffum. Een Dorpshuis waar verbinding en samenzijn voorop staan, ruimte is voor heel veel laagdrempelige activiteiten en waar zowel dorpsbewoners, verenigingen als bezoekers zich welkom voelen.
Warffum heeft met de plannen voor een nieuw Dorpshuis écht iets om naar uit te kijken!

_______________________________________________________________________________________________________________

Zwarte Pieten voor laatste keer in Dorpshuiskamer Ien Scheersalon!
Voor de laatste keer worden er pepernoten uitgedeeld in de vertrouwde en gezelligste huiskamer van Warffum. Zaterdag 30 november 2019 sluit Ien Scheersalon namelijk haar deuren. Door toenemende kosten en een zeer slechte staat van onderhoud is het niet langer verantwoord in het huisje te blijven. Binnenkort meer over de aanstaande sluiting, nu eerst genieten van deze leuke foto's!
 
 
_______________________________________________________________________________________________________________
 
FEESTELIJKE AFRONDING 1e FASE RESTAURATIE NIEUWE DORPSHUIS
 
Vrijdagmiddag 21 juni 2019 om 16:00 uur heeft wethouder Eltjo Dijkhuis de eerste fase van de restauratie van ons nieuwe Dorpshuis feestelijk afgerond. Hij werd hierbij geholpen door kinderen van de beide Warffumer basisscholen. 
De buitenkant van het voormalige gymnastiekgebouw dat op het Op Roakeldais terrein staat, is nu gereed. Zo'n vijftig aanwezigen waren deze vrijdagmiddag langsgekomen om het resultaat te zien en waren dik tevreden. Nadat wethouder Dijkhuis met de aanwezigen terugkeek op de start van het project Dorpshuis Warffum, gaf hij het startsein voor de tweede fase door op de beamer die binnen in de gymzaal stond opgesteld, een impressie van de opgeknapte binnenzijde te laten zien. De tweede fase gaat na het Op Roakeldaisfestival van start. Hierbij wordt, behalve naar de binnenzijde van de oude gymzaal (straks de Grote Zaal van het Dorpshuis) ook de oude Rabozaal en kantinekeuken op het Op Roakeldaisterrein aangepakt. De oude Rabozaal wordt dan de Kleine Zaal van het Dorpshuis. Om beide zalen te verbinden zal een derde fase volgen en dan wordt gekeken hoe de ruimte tussen de beide zalen zo groen en duurzaam mogelijk kan worden ingericht. Gedacht moet worden aan een uitnodigend slingerpad tussen terrasjes, borders, beweegtoestellen en moestuinbedden. Begin volgend jaar moeten de eerste twee fases van het Dorpshuisproject zijn afgerond en kunnen beide zalen in gebruik worden genomen.  
Hieronder volgt een fotoserie welke een goed beeld geeft van de situatie vóór en ná de restauratie buitenzijde. 
 
   
Foto: OUDE SITUATIE GYMZAAL                        Foto: GERESTAUREERDE BUITENZIJDE
   
Foto's binnenzijde: WETHOUDER DIJKHUIS EN SCHOOLKINDEREN LUIDEN 2e FASE DORPSHUIS IN
Foto: GERESTAUREERDE ZIJKANT OUDE GYMZAAL - ROAKELDAISTERREIN
 
___________________________________________________________________________________________________________

Publicatie van ingezonden brief aan Burgemeester, Wethouders en Gemeenteraad van Het Hogeland:
Zorgen en bezwaren plannen Warfheem
NOOT REDACTIE: De auteur van deze ingezonden brief betreft een verontruste inwoner van Warffum. Onderstaande link toont de originele, geanonimiseerde brief zoals opgenomen in de agenda van de raadsvergadering van 5 juni 2019.
B.1. Zorgen en bezwaren plannen Warfheem geanonimiseerd24 mei 2019, pdf1 MB

Gemeente Het Hogeland
t.a.v. College van Burgemeester en Wethouders en de Gemeenteraad
Postbus 26
9989 AA Uithuizen

BETREFT: VOORMALIG VERZORGINGSTEHUIS WARFHEEM TE WARFFUM

Geachte Burgemeester en Wethouders, Geachte Raad,

Op donderdag 9 mei is er een dorpsbijeenkomst in het auditorium van het Openluchtmuseum te Warffum geweest over de toekomst van Warfheem, georganiseerd door Dorpsbelangen en GoudOud in Warffum. Er waren veel mensen aanwezig (meer dan 80) bestaande uit o.a. dorpelingen, één van de huisartsen die praktijk houdt in Warffum, andere geïnteresseerden, gemeenteambtenaren, de eigenaar van Warfheem en zijn huurder.

Na een korte introductie van de nieuwe eigenaar van het pand en zijn huurder, werden de plannen gepresenteerd. Alhoewel, er was geen sprake van een presentatie, er werd kort aangegeven dat hij (lees de huurder) zorg wil bieden aan “jong dementerenden”  en hiervoor het achterste gedeelte van Warfheem wil gebruiken. Aldaar zijn 35 kamers beschikbaar, waarin hij zorg wil bieden aan 35 “jong dementerenden” komende uit de provincies Groningen, Friesland en Drenthe.
Er kwamen onmiddellijk veel vragen uit de zaal over deze vorm van zorgverlening. Onder de aanwezigen zaten mensen met uitgebreide kennis van zaken en ervaring over het verlenen van zorg in de breedste zin van het woord. Kritische vragen, vaktechnisch inhoudelijke vragen, organisatorische vragen, emotionele vragen, etc. De vragen konden niet worden gepareerd of adequaat beantwoord worden door de huurder. Er kwam een onsamenhangend verhaal van bestaande uit allerlei zgn. zorg gerelateerde kreten. Dit riep nog veel meer vragen en zorgen op. Het verhaal van “zorg bieden aan 35 jong dementerenden” werd ongeloofwaardiger, dunner, het leek te hangen aan een zijden draadje als het ware. Opeens kwam de huurder met opmerkingen dat het niet alleen zou gaan om “jong dementerenden”, maar ook “palliatieve zorg naar behoefte”, tijdelijke huisvesting in tijden van crisis, verslaving, psychische problemen en ga zo maar door. Zorgverlening waar het gebouw in zijn huidige vorm helemaal niet geschikt voor is waarbij de eigenaar aangegeven heeft ook niet de intentie te hebben het grootschalig te gaan verbouwen en aan te willen passen. In zijn eigen woorden:“Ik ga geen nieuwbouw of grote verbouw doen, geen kapitaal vernietiging, ik bouw aan mijn pensioen."

Dit riep meer vraagtekens op en er kwamen vragen als “wat is uw ervaring als zorgverlener, wat / wie is uw achterban, wie zijn de specialisten waarmee u deze vormen van zorg wil gaan bieden”. De huurder gaf hakkelend aan dat hij door het zien van een documentaire op tv geraakt is en daar iets mee wil gaan doen. Dat hij her en der gewerkt heeft in de zorg en verbonden is aan GGZ Harlingen. Opeens gaf hij aan dat het in deze, het “zorg bieden aan 35 jong dementerenden” gaat om zorg via persoons gebonden budet (PGB). Dit riep voor de aanwezigen weer meer vraagtekens op. Dit gezegd hebbende nam de huurder plaats en het viel op dat hij eigenlijk steeds wat meer afstand van de avond en de discussie leek te nemen. De pandeigenaar daarentegen bleef netjes en beleefd mee doen in de discussies, zelfs voor zaken die hem niet aangingen, maar beantwoord zouden moeten worden door de huurder.
Na simpelweg informatie te hebben ingewonnen via bron www.ggzfriesland.nl, kom je erachter dat deze “een volledig en gevarieerd zorg aanbied heeft voor mensen met (ernstige) psychische problemen en psychiatrische stoornissen, verslavingszorg, crisis opvang, etc.” De huurder spreekt zichzelf keer op keer tegen en geeft daarmee eigenlijk een duidelijke hint, het gaat om zorg via PGB, hij is niet verbonden aan instellingen zoals Lentis, Ggz, etc.

“Zorg bieden aan 35 jong dementerenden”
Mensen uit de zaal met kennis van zaken geven aan dat de 2 vooraanstaande instellingen in Assen en Groningen, gespecialiseerd in de opvang en zorgverlening van jong dementerenden, heel anders zijn opgezet en zorg bieden die in de verste verte niet lijkt op hetgeen de huurder ons voorspiegelt en pretendeert te gaan bieden. Daarbij komt dat het aantal plekken die deze instellingen beschikbaar hebben niet gevuld zijn, er zijn minder patiënten/cliënten dan plekken…
De angst en het onderbuikgevoel van mij en vele aanwezigen met mij, lijkt gegrond: het lijkt een dekmantel, een smoes, een zoethoudertje om de lokale bevolking om de tuin te leiden. Om onder de noemer “zorg bieden aan 35 jong dementerenden” een omgeving te creëren waar mensen worden geplaatst die een hele andere vorm van zorg nodig hebben. Man en paard? Alcohol en/of drugsverslaafde jongeren, jongeren die in crisistijd in een ander omgeving gezet worden etc. Minimaal 35 cliënten maar mogelijk nog meer, als blijkt dat het voorste gedeelte van Warfheem niet ingevuld kan worden door Goudoud, dan kunnen en mogen er tot 52 cliënten gehuisvest worden, want immers is het zo, en dat beaamt de aanwezige wethouder van Het Hogeland, dat er een bestemming rust op Warfheem zijnde zorg. Maar welke zorg?

Zorgelijk is de situatie wel te noemen. Het gaat hier om een locatie gelegen in het centrum van Warffum, aan een schoolroute waar dagelijks jonge kwetsbare basisschool kinderen en voortgezet onderwijs leerlingen langs lopen, fietsen en verblijven. Een plek pal naast het voetbalveld, de sporthal, de supermarkt, de jeugdsoos, de voormalige kroeg waarmee iemand druk bezig is nieuw leven in te blazen en laten we niet vergeten de buurtbewomers.
De risico’s, problemen en gevaren die deze vorm van opvang met zich meebrengt past en kan echt niet in het dorp Warffum. Een kleine hechte gemeenschap van minder dan 2300 mensen, bestaande uit een grote groep kwetsbare kinderen en ouderen. Zijn de risico’s reëel? Ja, waarbij ik refereer aan een incident dat aan de J. Marthastraat heeft plaatsgevonden. Hier verbleven tot voor kort ook jeugdigen met problemen variërend van alcohol en drugsverslaving tot gedragsstoornissen. Een van deze heeft een buurman op een nacht dusdanig verwond, dat deze voor de rest van zijn leven zwaar gehandicapt is. Een incident dat een diepe indruk heeft gemaakt en nog steeds een open wond is binnen onze gemeenschap.

Geachte Burgemeester en Wethouders en geachte Raad, ik vraag u zeer dringend met klem deze zaak zeer serieus te nemen. Alert te zijn in deze om het maatschappelijk belang te bewaken en alles te doen binnen uw mogelijkheden om ervoor te zorgen dat de huurder in deze zijn plannen niet kan en mag voortzetten en tot uivoering zal brengen.
Voor wat betreft de pandeigenaar? Deze gun ik van harte dat zijn investering een succes wordt, en dat succes moet gezocht worden door de samenwerking te zoeken met GoudOud in Warffum. Als beide bereid zijn “water bij de wijn” te doen, dan heeft het bieden van zorg voor ouderen in Warffum een zeer grote kans van slagen, want dat is waar Warffum behoefte aan heeft.

Hoogachtend,

(naam auteur is bekend bij redactie, op verzoek bij publicatie brief geanonimiseerd)

WARFFUM STRIJDT VOOR WARFHEEM
Dorp vastberaden: "Wij willen een Zorghofje voor eigen ouderen op locatie Warfheem!"

Inwoners en huisarts toonden zich afgelopen donderdagavond 9 mei zichtbaar én hoorbaar strijdvaardig om de locatie Warfheem te behouden voor de ouderen uit eigen dorp en directe omgeving.
Tijdens de dorpsvergadering in het afgeladen Auditorium van het Openluchtmuseum uitte het publiek daarnaast haar grote zorgen over de vage plannen van zorgondernemer Gerrit Schrader uit Harlingen voor huisvesting en behandeling van jong dementerenden. Het dorp en de huisartsen zien die plannen absoluut niet zitten aangezien de 56 kamertjes van het voormalig bejaardenhuis en de locatie in het hart van het dorp daar totaal niet voor geschikt zijn. Daarbij twijfelen de inwoners over de kwaliteit van de te leveren PGB-zorg: het ontbreekt zorgondernemer Schrader zelf namelijk aan deskundigheid betreffende deze kwetsbare doelgroep met een intensieve zorgvraag en gespecialiseerd personeel voor deze hoogcomplexe zorgverlening is uiterst schaars in het noorden. Eigenaar Schuiling gaf nog aan niets met zorg te hebben en Warfheem vooral te zien als lucratieve pensioensvoorziening. Wat hem betreft mag het dorp de voorste 21 kamertjes gebruiken, maar kan zich ook voorstellen dat bij gebrek aan belangstelling van het dorp hij de ruimtes verhuurd aan (ex) drugs- en alcoholverslaafden en/of mensen met gedragsproblemen. 

Eigenaar en huurder stuitten dus op heftige weerstand bij het uiteenzetten van hun plannen en konden eigenlijk niemand overtuigen met hun antwoorden op de vele (deskundige en emotionele) vragen van het publiek. De avond eindigde met het voornemen van eigenaar Schuiling, Goudoud, Dorpsbelangen, gemeente en zorgondernemer om snel met elkaar om te tafel te gaan om de situatie te bespreken en samen tot een goede oplossing te komen. 

 

Geslaagde Paasbrunch zaterdag 20 april 2019
Op zaterdag 20 april werd er op het zonovergoten terras van de Dorpshuiskamer Ien Scheersalon een heerlijke paasbrunch georganiseerd van 11.00 tot 12.00 uur. De grote tafel zat vol en iedereen heeft genoten van de knapperige broodjes en andere lekkernijen. Het initiatief werd gewaardeerd en is geschikt om volgend jaar te herhalen. Dan misschien wel op het terras bij het nieuw te bouwen Dorpshuis Warffum bij de Op Roakeldaishal. 

.

Héél jonge bezoekertjes in Ien Scheersalon!
Op zaterdagochtend 6 april kwam Mellien met haar prachtige meiden van alweer acht weken op bezoek en  trakteerde alle aanwezigen op beschuit met muisjes. Op de foto is te zien dat de tweeling zich gelijk al helemaal op hun gemak voelde. We hopen ze deze zomer nog vaak te mogen begroeten in de Dorpshuiskamer of op ons terras!

Het voorjaar is weer begonnen!
Met het lengen van de dagen en het langzaam oplopen van de temperatuur, slaat bij Ien 
Scheersalon het moestuinvirus weer keihard toe! Voordat de zaadjes de grond in kunnen en de bamboestaken geplant, moest er eerst nog even flink gespit worden. Op bijgaande foto is te zien dat het met wat hulp van Elte en Eddy weer prima gelukt is. 

Niek stelt ook dit jaar haar groene vingers weer beschikbaar zodat we straks op de zaterdagochtend bij de koffie weer volop kunnen genieten van snoeptomaatjes, stukjes komkommers, aardbeien, kruisbessen, etc. Ook de eetclub op de woensdagavond kan hopelijk weer net als vorig jaar snel aan de slag met onder meer sla, courgettes en boontjes uit eigen moestuin. 

Sfeervol Kerstdiner in Ien Scheersalon
Het begint al een echte traditie te worden, want ook dit jaar werd op de zaterdagavond voor Kerstmis een gezellig drie-gangen-diner geserveerd in Ien Scheersalon. De aanmeldingen komen vooral van trouwe bezoekers van de wekelijkse koffie-ochtend, maar een logerend familielid of gast is ook altijd welkom om aan te schuiven. De sfeervolle huiskamer was voor deze gelegenheid verbouwd tot een dinerzaaltje waar maar liefst 13 eters genoten van een bijzondere avond.

Voordat iedereen aan de chique gedekte tafels aanschoof, was er buiten op het plaatsje een gezellig kampvuurtje met glühwein en hapjes. Gerda las weer een prachtig kerstverhaal voor waardoor iedereen in de juiste kerstsfeer kwam.
Wat hebben we weer heerlijk gegeten en gedronken, mooie gesprekken gevoerd en genoten van elkaars gezelschap. Aan het einde van de avond was dan ook iedereen het erover eens: dit doen we volgende kerst gewoon weer! Als het nieuwe Dorpshuis nog niet zover klaar is, voor de laatste keer in Ien Scheersalon en anders de primeur in de nieuwe zaal. We zullen het zien!

Realisatie Dorpshuis nu echt van start!
Vrijdagmiddag 11 januari 2019 heeft gedeputeerde Fleur Gräper het officiële startsein gegeven voor de renovatie van de buitenzijde van de oude gymzaal van de Rijks-HBS op het Op Roakeldais terrein. Deze ruimte zal na renovatie De Grote Zaal van het nieuwe Dorpshuis worden. De Rabozaal wordt na verbouwing (o.a. aanbrengen professionele keuken en aanpassing toiletgroep) als Kleine Zaal van het Dorpshuis ingezet. Beide zalen vormen samen het Dorpshuis en kunnen voor diverse doeleinden gebruikt worden zoals oefenruimte voor zangkoren en balletschool, als ruimte voor bewegingsprogramma’s, concerten, voorstellingen, vrijwilligersactiviteiten, samen eten, koffie-ochtenden, repaircafé, etc.


Impressie Grote Zaal

Het terrein tussen de twee zalen zal een groene verbinding worden met terras, zitjes, moestuin, muziekkoepel en veel planten en bloemen. Het is daarmee de bedoeling dat de buitenruimte ook een vast onderdeel wordt van het nieuwe Dorpshuis waar veel te beleven en te bewegen valt.
Op de presentatie van de plannen tijdens de Nieuwjaarsvisite van Dorpsbelangen op 12 januari leek het er even op dat er zelfs al voorzien was in een naam voor het Dorpshuis! Maar dat bleek gelukkig een grapje, want een mooie naam moet natuurlijk door de dorpsbewoners zelf bedacht worden. Gelukkig is daar nog even tijd voor want naar verwachting is begin 2020 de renovatie en verbouwing afgerond. Dan kan het dorp het nieuwe Dorpshuis eindelijk in gebruik gaan nemen. We zullen u regelmatig op de hoogte houden van de vorderingen van renovatie en verbouw.

VEUL HAIL EN ZEGEN IN 2019!

Goed einde 2018: GoudOud en Dorpscoöperatie krijgen steun van KNHM 
Het bestuur is héél blij met het aanbod van de KNHM (Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij, zie website: https://www.knhm.nl) om te kijken of en hoe GoudOud en de Dorpscoöperatie kunnen worden geholpen bij het realiseren van onze woon-, zorg- en welzijnsplannen voor Warffum. De KNHM levert namelijk ondersteuning aan projecten die de leefbaarheid in dorpen en wijken verhogen. Er wordt veel waarde gehecht aan initiatieven uit de gemeenschappen zelf. Vanuit de ideële doelstelling van de KNHM wordt hun dienstverlening gratis aangeboden.
Afgelopen november hebben bestuursleden Francie Kaaijk en Diane Beerlage voor het eerst kennis gemaakt met één van de ervaren (vrijwillige) adviseurs van de KNHM, Willem Joosten. Het is een zeer inspirerend gesprek geworden over ons prachtige dorp, de plannen die al zijn gerealiseerd en de vele wensen die er nog zijn. De heer Joosten stelde de KNHM nader aan ons voor: de organisatie kan burgerinitiatieven een helpende hand bieden middels de inzet van deskundig advies vanuit verschillende achtergronden. De adviseurs beschikken over veel relevante kennis en een krachtig netwerk dat ingezet kan worden om plannen, zoals dat van GoudOud en de Dorpscoöperatie, een boost te geven.  
Na deze eerste, inspirerende kennismaking is een nieuwe afspraak gemaakt en we hopen daarmee op een succesvolle gezamenlijke inzet om de droom van Warffum waar te maken: een Zorghofje op de plek van Warfheem (en/of elders in het dorp), een broesend Dorpshuis op het Op Roakeldaisterrein en een breed vrijwilligersnetwerk dat samenwerkt met zorgprofessionals. Daarmee is Warffum beter voorbereid op de toekomst en kan ons prachtige dorp een fijne plek zijn waar iedereen goud oud kan worden!

Zeer geslaagd Art Weekend Warffum!
In het weekend van 1 en 2 september was het gezellig druk in de Dorpshuiskamer en onder de parasols op het terras. Schilderes Annie van Es hield er dit weekend een exclusieve expositie van haar werk. De olieverflandschappen en dierenportretten, waaronder een schitterend uilenpaar, kregen veel lof van de tientallen bezoekers. Annie heeft bijna doorlopend uitleg moeten geven over haar werk en inspiratie. Art Weekend Warffum was voor veel inwoners ook een uitgelezen moment om eens spontaan in de Dorpshuiskamer rond te kijken en de meesten hadden een gewillig oor voor de verhalen over de vele activiteiten die er plaats vinden. Zo is er behalve
de welbekende en goedbezochte koffie-ochtend op de zaterdag en Samen Eten & Koken op de woensdagavond, nu ook op de donderdagmiddag een handwerkgroep gesetteld. Het terras en de tuin liggen er net als de moestuin weer netjes bij en er is deze warme zomer met veel plezier gebruik gemaakt van de grote buitentafel, een geschenk van de Lionsclub Het Hoogeland. 

Nieuws over het DORPSHUIS
Het najaar belooft een spannende periode te worden met betrekking tot het verkrijgen van alle benodigde subsidies voor restauratie en verbouwing van het oude HBS Gymgebouw (foto onder) + Rabozaal op het Op Roakeldaisterrein. Het is de bedoeling dat deze gebouwen straks gezamenlijk de functie krijgen van een echt multifunctioneel Dorpshuis voor alle Warffumers. Hier kunnen we dan een flink aantal uiteelopende projecten opzetten die voor verbinding, activiteiten en 'goed oud worden' zorgen. We houden u op de hoogte van de voortgang!

 

Voorjaarskriebels!
In de Dorpshuiskamer Ien Scheersalon kunt u wekelijks gezellig én leerzaam bezig zijn met handwerken, zoals breien en haken. Miriam van der Dussen biedt tijdens deze bijeenkomsten gratis haar deskundigheid aan om u verder te helpen of nieuwe dingen aan te leren. Miriam heeft een atelier in Warffum waar zij naailessen verzorgt. Zij is volleerd coupeuse en ook geheel thuis op het gebied van breien en haken. Miriam heeft op basis van vrijwilligheid aangeboden om deze handwerkbijeenkomsten te begeleiden. Het bestuur van de coöperatie is erg blij met dit leuke initiatief. Inmiddels zijn er al 9 à 10 dames die enthousiast aan het handwerken zijn. Wij vinden het fantastisch dat er zo veel leden zijn die het leuk vinden om de brei- of haaknaalden (weer) op te pakken! 

Aan de bijeenkomsten zijn voor leden van de coöperatie verder geen kosten verbonden, alleen voor het nuttigen van een kopje koffie of thee wordt € 0,50 gevraagd. Het handwerkmateriaal dient u overigens wel zelf mee te nemen. De lesdag is op de donderdag en na aanmelding krijgt u persoonlijk bericht en meer informatie over de lestijden. Aanmelden gaat eenvoudig via de knop "Dorpscoöperatie Warffum" aan de linkerkant van deze pagina. Aangekomen op de website van de coöperatie kiest u vervolgens de knop "Handwerkles" aan de rechterkant van de pagina en voert u uw gegevens in.  

Tweede tabletcursus kent wederom een groot aantal deelnemers!
Na het succes van de eerste cursus 'digitale basisvaardigheden op de tablet' van oktober vorig jaar, kon een vervolg natuurlijk niet uitblijven! Ruim 35 deelnemers zijn dan ook met ingang van 26 maart begonnen aan een nieuwe reeks van zes lessen, verzorgd door een grote ploeg trouwe vrijwilligers. Heel fijn dat er ook deze cursus leerlingen van het HHC meedoen met de begeleiding van de (veelal) oudere cursisten. Voor sommige deelnemers is de cursus een weerzien met de tablet, voor anderen is het echt helemaal nieuw. Hoe dan ook, de komende weken wordt er weer hard gewerkt op de maandagavond van 19.00 uur tot 20.30 uur in de klaslokalen van het prachtige, gastvrije HHC in Warffum. Maandag 14 mei is de laatste cursusavond en deze wordt naar verwachting weer feestelijk afgesloten.
Tijdens de cursus kunnen de deelnemers gratis gebruik maken van de ICT-helpdesk op de zaterdagen van 10-12 uur in Ien Scheersalon aan de Noorderstraat 9. Na de cursus is de ICT-helpdesk alleen op afspraak te bereiken en is het voor leden nog steeds gratis. Niet leden betalen dan € 5,- per hulpvraag. Via de knop "Dorpscoöperatie Warffum" aan de linkerkant van deze webpagina kunt u contact maken met de ICT-helpdesk of via het algemene informatienummer van de coöperatie 06-49423457.

GoudOud in Warffum & Dorpscoöperatie Warffum: helemaal klaar voor 2018!

De leden van de Dorpscoöperatie hebben elkaar al vroeg in 2018 kunnen treffen bij de ALV annex Nieuwjaarsborrel in Villa Vriesenstein. Een goed moment om te kijken wat er het afgelopen jaar is bereikt en wat er voor het nieuwe jaar 2018 staat te gebeuren. Een heel belangrijk jaar overigens, waarin we verwachten dat er eindelijk duidelijkheid komt over het gebouw Warfheem. Hierover is al veel gezegd en geschreven, maar tot aankoop en nieuwbouw van een Zorghofje voor kwetsbare dorpsbewoners is het tot op heden nog niet gekomen. Het gezegde ‘de aanhouder wint!’ bestaat echter niet voor niets en het bestuur volhardt in haar pogingen het Zorghofje op de, door het dorp gewenste, locatie te realiseren. We hopen u hierover snel concreet nieuws te kunnen brengen!

Terugblik op 2017
- Vraag  & Aanbod Vrijwilligerswerk: het Coördinatiepunt bemiddelde bij ongeveer 25 hulpvragen. Hierbij kunt u denken aan hulp bij kleine klusjes in en rondom het huis, advies/overleg, opruimen, groot afval wegbrengen, gezelschap, zorg voor huisdier, vervoer, etc.
- Koffieochtenden in de Dorpshuiskamer Ien Scheersalon:
het was weer gezellig op de zaterdagen tussen 10-12 uur. Afgelopen jaar bereikten we het record van 18 bezoekers op één zaterdagochtend!
- Samen Koken & Eten:
de woensdagavond trok wekelijks tussen de vier en zes dorpsbewoners die met elkaar de maaltijd maken en nuttigen. Ook zin in zo’n leuk doordeweeks verzetje? Bel naar: 06-49423457 voor opgave of informatie.
- Jaarlijks kerstdiner:
het was tijdens deze 3e editie sfeervol en gezellig druk in Ien Scheersalon. Dit jaar genoten maar liefst 13 vaste bezoekers van een samen klaargemaakt vier-gangen-diner.
- Proef met Telezorg:
interessante samenwerking met MobilCare om kwetsbare en oudere dorpsbewoners via ‘zorg op afstand’ extra te ondersteunen. In het acht uur NOS-journaal was begin januari GoudOud te zien in een reportage over Virtuele Zorg in Warffum.
- Gratis Tabletcursus:
ruim dertig deelnemers oefenden in het najaar gedurende 6 avonden met de tablet. Zeer gezellig, leerzaam en voor herhaling vatbaar!
- Kennisoverdracht:  
afgelopen jaar fungeerde GoudOud in Warffum als stage-adres in een grootschalig scholingsproject waarbij overheidsmedewerkers uit de provincie Groningen en Drenthe konden leren van onze ervaringen die wij als burgerinitiatief in contact met de gemeente Eemsmond opdeden.
- Deelname aan Programma Gezond Wonen:
samen met invloedrijke partners zoals het UMCG wordt actief gekeken hoe het Zorghofje in Warffum daadwerkelijk uit te voeren is. Het totale programma omvat de woondromen van 5 Groninger dorpen. Veelbelovend!

- Ledenaantal Dorpscoöperatie Warffum: gestegen naar ruim 130 leden! Word ook lid (voor € 15,- per jaar) en steun de gezamenlijke inzet voor goede zorg en voorzieningen in ons eigen dorp: bel 06-49423457 of ga naar www.dorpscooperatiewarffum.nl. Samen staan we sterk!

Aankondiging nieuwe Tabletcursus: zowel voor starters als ‘opfrissers’!

De nieuwe cursus begint in het voorjaar 2018 (medio maart of begin april van 19.00-20.30 u) en valt, afhankelijk van het aantal deelnemers, op maandag of woensdag.  De cursus is weer voor iedereen uit Warffum en directe omgeving toegankelijk, ook als u aan de vorige cursus deelnam. Deelname is gratis en er kan een tablet (op=op) worden geleend voor de duur van de cursus als u er zelf (nog) geen heeft. U kunt zich vanaf nu voor de cursus opgeven bij ICT-coördinator Elte Henstra via 06-49423457 of via de speciale aanmeldknop op www.dorpscooperatiewarffum.nl. Bent u wellicht al handig op de tablet én wilt u ons helpen om de cursisten te begeleiden? Kom dan ons gezellige TabletTeam versterken!

Het bestuur wenst u allen een gezond & succesvol Nieuwjaar! 

Bezoekers Ien Scheersalon verrast door Zwarte Pieten!

 

Feestelijke afsluiting geslaagde tabletcursus!

Na zes lesavonden was het woensdagavond 1 november tijd voor de feestelijke afsluiting met een hapje en een drankje, waarbij elke cursist onder luid applaus een certificaat uitgereikt kreeg van wethouder Sandra Herkströter. Zij prees uitbundig de moed en het doorzettingsvermogen van de deelnemers, van wie er al een aantal dik in de tachtig is. Ook de organisatie, in handen van de Stichting GoudOud in Warffum en Dorpscoöperatie Warffum, kreeg van haar een dikke pluim: maar liefst veertien vrijwilligers hebben zich deze weken ingezet om de cursisten met veel geduld allerlei digitale vaardigheden aan te leren. Mede door de zeer gewaardeerde gastvrijheid van het HHC is het een prachtige, waardevolle cursus geworden die begin volgend jaar zeker een vervolg gaat krijgen. Studenten van de Hanzehogeschool Groningen evalueren de cursus in het kader van de minor Healthy Ageing, zodat de volgende alleen maar beter kan worden. Een extra vermelding geldt nog voor Sven, Robin en Ben, de drie leerlingen van het HHC die zich vrijwillig voor extra studiepunten als begeleider hebben opgegeven. Zo leerde oud op een speelse manier van jong en dat werd zeer gewaardeerd!

  

GoudOud in Warffum in Programma Gezond Wonen
Zorghofjes in Warffum: een dorpsdroom die het verdient werkelijkheid te worden!

                   
Een prachtig artikel in het Dagblad van het Noorden (5 oktober 2017) over de kracht van vijf Groninger dorpen, die door samen te werken proberen hun verschillende woondromen te verwezenlijken. Het gaat om de dorpen Warffum, Garnwerd, Garmerwolde, Westeremden en Loppersum. Het doel van het programma is de dromen om te zetten in concrete plannen zodat ze daadwerkelijk uit te voeren zijn. Coalitiepartners van het programma Gezond Wonen (HANN, BuildinG, Nationaal Coördinator Groningen, Noaber Foundation, RVO, UMCG, Vereniging Groninger Dorpen, VolkerWessels en Van Wijnen) ondersteunen de burgerinitiatieven en streven met hen naar een gezonde en inspirerende woonomgeving.

Stichting GoudOud in Warffum heeft in het programma Warffums woondroom ingebracht: Zorghofjes op de plek van het gesloten verzorgingshuis Warfheem en in de directe omgeving hiervan. De twee zorghofjes zijn verschillend qua invulling en daarmee geschikt voor enerzijds zelfstandig & beschermd wonen en anderzijds zeer besloten wonen met 24-uurszorg. Voor beide hofjes geldt goede zorg op maat. Zo kan iedereen die dat wil, goud oud worden in de eigen woonomgeving.

Dit was ook letterlijk de opdracht van het dorp na een serie van uitgebreide visiebijeenkomsten met dorpsbewoners in 2012. De stichting GoudOud in Warffum heeft deze opdracht opgepakt en geeft samen met de, op haar initiatief opgerichte, Dorpscoöperatie Warffum vorm aan de uitvoering van dit burgerinitiatief. Hierbij is  veel aandacht voor het slaan van de drie pijlers waarmee de basis wordt gevormd van een goede leef- en woonkwaliteit in het dorp: de Zorghofjes, het Vrijwilligersnetwerk en een Virtueel zorgnetwerk waarin de professionele zorgpartijen ook een rol hebben.
De draagkracht in het dorp voor de uitgewerkte plannen van de stichting is groot. Het bouwen aan de pijlers vordert gestaag, maar verloopt niet op alle fronten even soepel. Zo ondervindt de pijler “Zorghofje voor zelfstandig & beschermd wonen” vertraging i.v.m. een moeizame overname van het oude Warfheem. Het bestuur onderzoekt met passie en vasthoudendheid elke mogelijkheid om deze woondroom van het dorp mogelijk te maken en de participatie in het programma Gezond Wonen, is hier een goed voorbeeld van.

De stichting kijkt bij het verwezenlijken van Warffums woonzorgdroom verder dan het eigen dorp en directe omgeving. Samenwerking met andere dorpen in de regio Noord-Groningen én met overstijgende partijen (waaronder de coalitiepartners van het programma Gezond Wonen) staat hierbij centraal. Door van elkaar te leren en elkaar aan te vullen kan Noord-Groningen zich versterken. Niet alleen door de opgedane kennis te delen, maar ook daadwerkelijk activiteiten samen op te zetten en elkaar hierin te vinden. Hierdoor wint het resultaat, voor zowel de regio als elk afzonderlijk dorp, aan kwaliteit en haalbaarheid.
KLIK HIER voor het artikel DvhN


Tabletcursus flitsend van start!

Op 20 september zijn drieëndertig cursisten in de leeftijd van 52 tot 87 jaar in het gebouw van het Hogeland College in Warffum begonnen met de eerste les van de tabletcursus. De aanmeldingen kwamen zowel uit Warffum als uit de omliggende dorpen en voor sommige deelnemers was het sinds vele tientallen jaren een bijzonder weerzien met de schoolbankjes. Iedereen had er veel zin in! Tijdens de eerste lessen is hard gewerkt om de bediening van de tablet onder de knie te krijgen en zijn de eerste stappen op het internet gezet. Met hulp van een grote groep lieve, enthousiaste vrijwilligers werden diverse knopjes uitgeprobeerd en de swipe-mogelijkheden verkend. Gelukkig werd er ook veel gelachen als een probeeractie tot onbedoeld resultaat leidde en dat maakte de sfeer gezellig en ongedwongen. Om half negen gaat de hele groep moe maar voldaan weer naar huis, vastbesloten de volgende keer weer van de partij te zijn!

De organisatie is heel blij met de inzet van meer dan tien vrijwilligers die bereid zijn zes weken de helpende hand te bieden bij het aanleren van allerlei digitale vaardigheden. Aangevuld met de zeer gewaardeerde gastvrijheid en medewerking van het HHC belooft het een prachtige cursus te worden. Een extra vermelding geldt voor de drie leerlingen van het HHC die zich hebben opgegeven als vrijwilliger en zo leert oud op een speelse manier weer van jong! 
De tabletcursus is een initiatief van St. GoudOud in Warffum en Dorpscoöperatie Warffum. De cursus wordt gesubsidieerd door het Loket Leefbaarheid Groningen en is daardoor gratis toegankelijk. De cursus is bedoeld voor het aanleren van basisvaardigheden op de tablet om gebruik te kunnen maken van allerlei digitale voorzieningen. Denk hierbij aan bank- en belastingzaken of het bestellen van boodschappen bij ziekte of slecht weer. Maar ook het beeldbellen (skypen) met familie/vrienden die wat verder weg wonen of met de thuiszorg, huisarts en het Wmo-loket. Met name waren ouderen en inwoners met een beperking of zonder sociaal netwerk uitgenodigd zich aan te melden, maar de cursus is voor iedereen vrij en gratis toegankelijk. Tijdens de cursus kunnen de deelnemers die zelf geen tablet hebben er kosteloos één lenen en deze indien gewenst aan het einde van de cursus overnemen. Gedurende de cursus is elke zaterdagochtend van 10-12 uur de gratis ICT-helpdesk van de coöperatie aanwezig in Dorpshuiskamer Ien Scheersalon. Na de cursus blijft voor leden van de coöperatie op afspraak deze voorziening kosteloos bestaan. 

   

Nieuws van september 2017

Tabletcursus
Ruim dertig belangstellenden hebben zich aangemeld voor de gratis tabletcursus. Met dit aantal deelnemers kunnen we alvast concluderen dat het initiatief van GoudOud in Warffum en de Dorpscoöperatie een schot in de roos is. We hebben er dan ook veel zin in! Gelukkig heeft het HHC ons cursusruimte ter beschikking gesteld, zodat we alle cursisten op dezelfde avond kunnen ontvangen. De tabletcursus is bedoeld voor het aanleren van digitale basisvaardigheden om gebruik te kunnen maken van allerlei voorzieningen die via de computer bereikbaar of beschikbaar zijn. Denkt u hierbij aan bank- en belastingzaken of het bestellen van boodschappen bij ziekte of slecht weer. Maar ook het beeldbellen (skypen) met familie/vrienden die wat verder weg wonen of met de thuiszorg, huisarts en het Wmo-loket.
We zijn op 20 september gestart met de eerste les. Het gaat om 6 woensdagavonden (19.00 – 20.30 uur) vanaf 20 september. Tijdens en na de cursus bestaat er overigens voor leden van de Dorpscioöperiatie de mogelijkheid om gebruik te maken van de ICT-helpdesk. Zo kunnen problemen snel opgelost worden zodat iedereen met plezier gebruik kan blijven maken van de opgedane kennis en vaardigheden tijdens de cursus.  

Warffum ontmoet in Ien Scheersalon!
De courgettes, aardappelen, komkommers en tomaten groeiden dat het een lieve lust was deze zomer! De moestuin achter het huisje heeft dan ook al een flink aantal monden gevoed. Als u op zaterdag tegen lunchtijd binnenloopt kan het maar zo zijn dat u het geluk heeft een heerlijk kopje soep (uit eigen moestuin) voorgeschoteld te krijgen. En als u er straks snel bij bent is er ook weer jam of appelmoes te koop van eigen makelij. Voor de prijs van de koffie en thee hoeft u een bezoekje overigens niet te laten: die is met 50 cent heel schappelijk. En ook als u geen lid bent, heten we u van harte welkom. Kom dus gerust eens langs, want de  Dorpshuiskamer Ien Scheersalon is er voor iedereen uit Warffum en omgeving die het leuk vindt anderen te ontmoeten. Of samen eens iets te ondernemen of zo maar voor een ander klaar te staan: niets moet en er kan (bijna) alles. Gedurende de zomer zijn de Dorpshuiskamer en het Coördinatiepunt Vrijwilligershulp op de zaterdagochtenden gewoon geopend geweest . Dat werd zeker op prijs gesteld door de vaste bezoekers, maar we zagen tot ons plezier ook bijna elke week wel een nieuw gezicht verschijnen. Zien we u ook binnenkort bij Ien Scheersalon?

Dorpshuiskamer Ien Scheersalon  is één van de initiatieven van Dorpscoöperatie Warffum en Stichting GoudOud in Warffum. Vindt u ook dat wij met projecten zoals de gratis tabletcursus, Ien Scheersalon, Samen Koken & Eten, bezoek Delfsail door ouderen én het Vrijwilligersnetwerk goed bezig zijn? Steun ons dan door lid te worden van de coöperatie. Voor een klein bedrag per jaar zorgen we er dan samen voor dat iedereen er bij blijft horen in ons dorp. Aanmelden kan via de website (www.dorpscoooperatiewarffum.nl) of via het informatienummer 06-49423457. U kunt ons ook volgen en liken via facebook.

Zomernieuws 2017

Dorpshuiskamer Ien Scheersalon
Het was tijdens de optocht van Op Roakeldais goed toeven op het gezellige terras van Ien Scheersalon! Nadat de vaste bezoekers en een aantal spontane gasten genoten hadden van door Jaap gemaakte soep, keek iedereen naar de bonte stoet die vlak langs ons terras liep. De laatste weken is overigens een begin gemaakt met het oogsten van de eerste andijvie en (snij)biet uit eigen moestuin aan de achterzijde van de Dorpshuiskamer. Ook benieuwd geworden hoe al die verse, zelfverbouwde groenten smaken? Kom gewoon eens langs op woensdagavond vanaf 18.00 uur. Dan is het mogelijk om in de gezellige eetgroep een hapje mee te eten voor maar € 5,-.
Dorpshuiskamer Ien Scheersalon is een gezamenlijk initiatief van Dorpscoöperatie Warffum en St. GoudOud in Warffum en is er voor iedereen (lid of geen lid) die het leuk vindt anderen te ontmoeten, samen iets te ondernemen of voor een ander klaar te staan. U bent altijd van harte welkom! 
Gedurende de zomer is Dorpshuiskamer Ien Scheersalon en het Coördinatiepunt Vrijwilligershulp gewoon geopend tijdens de koffieochtenden op zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur én op woensdagavond vanaf 18.00 uur voor Samen Koken & Eten. 

Televisie
Dankzij de inspanningen van Tjeerd Duursma (een regelmatige bezoeker van Ien Scheersalon) en gulle schenker Expert Jansen Uithuizen, beschikt de Dorpshuiskamer sinds kort over een heerlijk grote, tweedehands televisie. Hierdoor bestaat de mogelijkheid zo nu en dan een gezellig filmavondje te organiseren of met elkaar naar een bijzondere sportuitzending of documentaire te kijken. We zijn hier erg blij mee en gaan de zomerperiode gebruiken om over een goede invulling van het eerste filmavond na te denken. Als er een speciale film is die u (nog) eens op die manier zou willen zien? Laat het ons weten!

Tabletcursus September
Inmiddels hebben we het maximale aantal deelnemers bereikt voor de gratis tabletcursus die medio september van start gaat. U kunt zich nog wel opgeven, maar zal dan worden geplaatst op een wachtlijst. Indien een cursist zich afmeldt, komt de eerstvolgende op de wachtlijst aan de beurt voor de cursus in september. Bij voldoende aanmelding op de wachtlijst wordt waarschijnlijk een tweede cursusronde georganiseerd. Wanneer en of deze ronde gaat plaatsvinden kunnen we nu nog niet voorzien, maar we houden u op de hoogte.
De cursus is bedoeld voor het aanleren van digitale basisvaardigheden op de tablet om gebruik te kunnen maken van allerlei voorzieningen die via de computer bereikbaar of beschikbaar zijn. Denkt u hierbij aan bank- en belastingzaken of het bestellen van boodschappen bij ziekte of slecht weer. Maar ook het beeldbellen (skypen) met familie/vrienden die wat verder weg wonen of met de thuiszorg, huisarts en het Wmo-loket.

De gratis cursus is er voor iedereen in Warffum en omgeving. We willen echter met name ouderen, inwoners met een beperking of zonder sociaal netwerk van harte uitnodigen om zich in te schrijven. De cursus bestaat uit zes bijeenkomsten op de woensdagavond van 19.00 tot 20.30 uur. Inloop vanaf 18.45 uur. De cursus wordt door ervaren vrijwilligers uit het dorp gegeven in een ruimte van de Jansenius de Vriesschool. Als extra service bieden we, zolang de cursus loopt, ook gratis hulp bij u thuis wanneer u er alleen niet uitkomt. Daarbij kunt u op zaterdag van 10.00 – 12.00 uur (op afspraak) bij de ICT-helpdesk terecht in Dorpshuiskamer Ien Scheersalon. Tijdens de cursus krijgt u een tablet in bruikleen als u er zelf geen een heeft en we denken nog na over een constructie zodat u na afloop van de cursus eventueel de tablet kunt overnemen tegen gereduceerde prijs.

Opgave tabletcursus
U kunt zich voor de cursus opgeven bij ICT-coördinator Elte Henstra via 06-49423457 of via de speciale aanmeldknop op de website van www.goudoudinwarffum.nl of www.dorpscooperatiewarffum.nl. Nieuwe aanmeldingen worden dus vanaf 21 juli op een wachtlijst geplaatst.

 

Nieuws van juni 2017

Project ‘De Verzoamelstee’ van start bij Dorpshuiskamer Ien Scheersalon

Tabletcursus
In maart berichtte het bestuur van GoudOud in Warffum u al over de aftrap van het Project ‘De Verzoamelstee’ met een tabletcursus. Na vele voorbereidingen is het nu zover! Medio september gaan we van start met de cursus Digitaal Vaardig Worden. De cursus wordt gesubsidieerd door het Loket Leefbaarheid Groningen en is daardoor gratis toegankelijk. De cursus is bedoeld voor het aanleren van basisvaardigheden op de tablet om gebruik te kunnen maken van allerlei digitale voorzieningen. Denkt u hierbij aan bank- en belastingzaken of het bestellen van boodschappen bij ziekte of slecht weer. Maar ook het beeldbellen (skypen) met familie/vrienden die wat verder weg wonen of met de thuiszorg, huisarts en het Wmo-loket.

Hoe gaat het in zijn werk?
De gratis cursus gaat medio september van start en is er voor iedereen in Warffum en omgeving. We willen echter met name ouderen, inwoners met een beperking of zonder sociaal netwerk van harte uitnodigen om zich in te schrijven. De cursus uit ongeveer zes bijeenkomsten op de woensdagavond van 19.00 tot 20.30 uur. De cursus wordt door ervaren vrijwilligers uit het dorp gegeven in een ruimte van de Jansenius de Vriesschool. Als extra service bieden we naast de cursusavond ook hulp bij u thuis wanneer u er alleen niet uitkomt. Daarbij kunt u op zaterdag van 10.00 – 12.00 uur voor overleg bij de ICT-helpdesk terecht in Dorpshuiskamer Ien Scheersalon. Tijdens de cursus krijgt u een tablet (iPad) in bruikleen en we denken nog na over een constructie zodat u na afloop van de cursus eventueel de iPad kunt overnemen tegen gereduceerde prijs. 

Opgave tabletcursus
U kunt zich vanaf nu voor de cursus opgeven bij onze ICT-coördinator Elte Henstra via 06-49423457 of via de speciale aanmeldknop op deze website of via  www.dorpscooperatiewarffum.nl.  Afhankelijk van het aantal deelnemers starten we met één of meerdere groepjes van maximaal 10 deelnemers. 

Dorpshuiskamer Ien Scheersalon
Heeft u de nieuwe tuintafel al gezien op het terras van de gezellige zijtuin? Met de donatie van Lionsclub Uithuizen en inzet van Bouwbedrijf Noorderland uit Wehe den Hoorn is er een prachtige zitgelegenheid gemaakt waar het fijn toeven is. Ook de moestuin en kruidentuin van Ien Scheersalon liggen er weer strak bij. Dankzij de geschonken plantjes van Fa. Fokkens én het harde werk van vrijwilligers als Niek en Pieter kunnen de deelnemers van Samen Koken & Eten op woensdagavond weer genieten van allerlei verse groenten. Heel blij zijn we ook met een gift van het GezondheidsCentrum Warffum waardoor we de zijtuin en voorkant van Ien Scheersalon extra mooi kunnen aankleden met bloembakken en parasols. De Dorpshuiskamer is een gezamenlijk initiatief van Dorpscoöperatie Warffum en St. GoudOud in Warffum en is er voor iedereen die het leuk vindt anderen te ontmoeten, samen iets te ondernemen of voor een ander klaar te staan. U bent van harte welkom!

Kent u de Facebookpagina van Ien Scheersalon al? Ga naar https://www.facebook.com/ienscheersalon2016/

Nieuws van maart 2017

Ien Scheersalon: een plek waar alles samenkomt
Project ‘de Verzoamelstee’ komt naar Warffum! (link naar filmpje)

Zaterdags is van 10.00 tot 13.00 de inloopochtend in de Dorpshuiskamer aan de Noorderstraat 9. Deze ochtenden worden druk bezocht door een uiteenlopend gezelschap. Het maakt bij Ien Scheersalon niet uit wie of wat je bent, want iedereen wordt warm onthaald met een kopje koffie of thee en een plakje cake of koek erbij. Een flink aantal bezoekers komt wekelijks, anderen komen zo nu en dan aanwaaien. Zittend rond de stamtafel wordt er gevraagd hoe het met elkaar of met een zieke gaat en of we nog iets voor iemand kunnen betekenen. Gezellig een praatje maken of gewoon luisteren. Een kapot schilderijtje verdwijnt in de tas voor reparatie. Een goed begin van het weekend.
Bijna anderhalf jaar na de opening is de Dorpshuiskamer een bekend en gewaardeerd trefpunt in het dorp geworden. Behalve de koffieochtend op zaterdag is het Samen Koken & Eten op de woensdagavond een succes. Zo’n vijf à zes personen genieten dan van een gezellige, goedkope en lekkere maaltijd. Er is altijd plaats voor een onverwachte gast aan tafel, dus kom gerust eens langs.

Vraag & Aanbod vrijwilligerswerk
Tijdens de inloopochtend op zaterdag is ook vrijwilligerscoördinator Diane Beerlage aanwezig. Via 06-49423457 kunt u haar tevens op andere dagen bereiken. Het vrijwilligersnetwerk breidt zich met allerlei hulpvragen gestaag uit: kleine klusjes en reparaties, gezelschap, vervoer, ondersteuning van mantelzorgers of tijdelijke verzorging van planten/huisdier na een operatie. Er is veel mogelijk. Na een intake met de coördinator wordt gekeken welke vrijwilliger het beste bij de vraag/aanvrager past. Uiteraard willen we iedereen blijven helpen, dus aanbod van vrijwilligerswerk is zeer welkom. Wilt u het werk van de coöperatie daarnaast financieel steunen? Word dan lid voor € 15,- per jaar. Voor leden van de Dorpscoöperatie Warffum is bemiddeling bij een hulpvraag gratis. 

Project ‘de Verzoamelstee’ in Ien Scheersalon
Met diverse organisaties en instanties (o.a. Vereniging Groninger Dorpen, Gezondheidscentrum Warffum, Centre of expertise Healthy Ageing Hanzehogeschool Groningen en ICT-ondernemers) wil GoudOud in Warffum de samenredzaamheid van ons dorp en de participatie van (kwetsbare) ouderen versterken. Hiervoor gaat het project de Verzoamelstee binnenkort van start. In Onderdendam en Bedum zijn hiermee inmiddels zeer positieve resultaten geboekt. Het project  trapt af met een tablet/ICT-cursus voor ouderen. Voor nu en in de toekomst kan het belangrijk zijn dat zij gebruik kunnen maken van allerlei digitale voorzieningen. Denk hierbij aan bank- en belastingzaken of het bestellen van boodschappen bij ziekte of slecht weer. Maar ook het beeldbellen (skypen) met familie/vrienden die wat verder weg wonen of met de thuiszorg, huisarts en het Wmo-loket. Naar elkaar omkijken in het dorp: daar is Warffum van oudsher sterk in en het project de Verzoamelstee wil deze verbinding met allerlei activiteiten ondersteunen. Via de link in de header is een filmpje te zien over het succes van de Verzoamelstee in Onderdendam. Binnenkort volgt meer informatie over de start van dit project in Warffum.


 

Nieuws van GoudOud in Warffum & Dorpscoöperatie Warffum – november 2016.

In memoriam

Op 21 oktober jl. vernamen wij het verdrietige nieuws van het plotselinge overlijden van ons bestuurslid Giulio Giunta d’Albani. Als bestuurslid van GoudOud in Warffum was Giulio medepionier in het vinden van kwaliteit van bestaan in eigen dorp en medeoprichter van Dorpscoöperatie Warffum. Wij zullen Giulio’s betrokkenheid, deskundige blik en warme persoonlijkheid enorm missen.

 

 

Tuin & Terras Ien Scheersalon
Van meerdere Warffumers kregen we een gulle reactie op onze vraag om planten en stekjes, waarvoor heel hartelijk dank! Inmiddels hebben al veel planten, mede dankzij de hulp van Pieter en Elte, een mooi plekje gekregen in de tuin, maar er staan ook nog aangeboden planten te wachten om uitgegraven te worden. Dat hopen we deze maand nog af te ronden en dan zal de tuin er het volgende voorjaar echt prachtig bijstaan! Dan kunnen we, zittend op onze nieuwe houten terrasset (geschenk Lionsclub Uithuizen), weer genieten van veel gezellige uurtjes buiten.

ALV Dorpscoöperatie Warffum
Maandag 21 november houdt Dorpscoöperatie Warffum in het (al bijna helemaal) opgeknapte Huiskamercafé aan het Noorderkerkpad haar Algemene Ledenvergadering. Leden en andere belangstellenden (men kan ter plaatse lid worden) zijn van harte uitgenodigd vanaf 19.30 uur. Mocht u zich wel als lid hebben opgegeven, maar nog  geen persoonlijke uitnodiging voor de ALV hebben ontvangen, wilt u dan contact met ons opnemen?
Dorpscoöperatie Warffum maakt zich sterk voor goede zorg in eigen dorp e.o. Met elkaar vormen we een vangnet zodat iedereen zo goed mogelijk oud kan worden in eigen woonomgeving. Helpt u mee deze coöperatieve informele zorg vorm te geven? U kunt zich als lid opgeven via www.dorpscooperatiewarffum.nl of bellen met 06-49423457. Via deze kanalen kunt u zich overigens ook opgeven voor de  verschillende activiteiten van Ien Scheersalon, zoals Samen Eten & Koken (elke woensdag), Creatieve Kring en Stamboomonderzoek.  Heeft u overigens nog een leuk initiatief dat een plekje kan gebruiken in Ien Scheersalon? Laat het ons weten, dan kijken we samen naar de mogelijkheden!

Vraag & Aanbod vrijwilligershulp
Thuiszorgorganisaties Buurtzorg, Thuiszorg Noord en TSN werken samen met het Coördinatiepunt Informele Zorg van de Dorpscoöperatie om hun cliënten te helpen bij kleine hulpvragen. Het betreft hulp die niet valt onder persoonlijke verzorging of huishoudelijke zorg. Dat bieden deze organisaties zelf via een officiële zorgindicatie. Het gaat om een helpende hand van een dorpsgenoot om langer met plezier zelfstandig thuis te kunnen wonen. U kunt denken aan een kleine reparatie of ander klusje in/om het huis, het bieden van gezelschap of ondersteuning bij (sociale) activiteiten of administratieve taken, e.d. Heeft u een Vraag en/of Aanbod? Bel voor meer informatie het Coördinatiepunt van de Dorpscoöperatie Warffum (06-49423457). Het Coördinatiepunt is ook elke zaterdag geopend van 10.00 tot 13.00 uur in het kantoortje van Ien Scheersalon aan de Noorderstraat 9. Loop gerust eens binnen.


ZomerNieuws

Geslaagde Vaarmiddag Voor Ouderen
Vrijwilligers van GoudOud zijn met een groep van ongeveer twintig ouderen en mantelzorgers uit Warffum en Usquert afgereisd naar Delfsail 2016. Op uitnodiging van een tiental Serviceclubs uit de regio heeft iedereen genoten van de prachtige tallships en de warme gastvrijheid aan boord van rondvaartboot Moby King. Het bestuur bedankt iedereen van harte die dit leuke uitstapje voor ouderen en mantelzorgers mogelijk heeft gemaakt.

Terras voor Ien Scheersalon
We zijn heel blij dat Bouwbedrijf Noorderland hulp heeft aangeboden bij de aanleg van een terras in de zijtuin van onze Dorpshuiskamer. Hierdoor kunnen we straks bij mooi weer gezellig met elkaar buiten zitten. Het terrasmeubilair wordt aangeschaft van de donatie die we hebben gekregen van de Lionsclub Het Hoogeland. Uiteraard hopen we op een lange, zonnige zomer zodat we veel dorpelingen kunnen begroeten op ons gezellige terras!

Schilderskring
Inmiddels is er een groepje van drie deelnemers uit zowel Warffum als Usquert dat bezig is met de opstart van deze leuke creatieve of kunstzinnige activiteit in onze Dorpshuiskamer. We hopen dat er nog meer aanmeldingen komen en natuurlijk kan er tijdens deze bijeenkomsten ook iets anders worden gedaan dan schilderen, zoals bijvoorbeeld handwerken. Geïnteresseerd? Neem dan contact op met 06-49423457 of meld u aan via de website www.dorpscooperatiewarffum.nl.

Samen Koken & Eten
Elke woensdagavond zorgt kok Jaap ervoor dat het in Ien Scheersalon heerlijk ruikt naar een vers bereide maaltijd. De gezellige groep eters varieert van 4 tot 6 personen, dus er kunnen gerust nog meer dorpsbewoners aanschuiven. Samen eten is namelijk zoveel gezelliger dan alleen! De verse groenten uit onze eigen moestuin zijn een belangrijke bijdrage aan een geslaagde, niet dure maaltijd. Vrijwilligers Niek, Sari en Pieter zorgen er samen voor dat de moestuin er steeds weer blakend bijligt en inmiddels hebben de eters al kunnen genieten van sla, peultjes, rucola, raapsteeltjes en andijvie uit eigen tuin. Lijkt het je leuk om eens langs te komen en mee te eten? Gewoon doen hoor! Graag wel even 06-49423457 bellen voor opgave zodat Jaap rekening kan houden met de boodschappen.

Zaterdag Koffieochtend van 10.00 – 12.00 uur
Al heel veel mensen hebben de weg gevonden naar deze gezelligste koffie-uurtjes van het dorp! Ondertussen brengen we elkaar op de hoogte van alles wat ons en de wereld buiten Warffum bezighoudt en worden er waardevolle contacten gelegd voor vrijwilligershulp of andere activiteiten in de Dorpshuiskamer.
Ien Scheersalon en het Coördinatiepunt Vrijwilligershulp zijn initiatieven van de Dorpscoöperatie en GoudOud in Warffum. Word voor € 15,- per jaar ook lid van de Dorpscoöperatie en help daarmee een sterk sociaal zorgnetwerk op te bouwen in Warffum en omstreken. Bel 06-49423457 of ga naar de website www.dorpscooperatiewarffum.nl. Ook in de wachtkamer van het GCW liggen aanmeldingskaarten.

Voor nu wensen we iedereen een fijne zomer en graag tot ziens in Ien Scheersalon of op ons mooie terras!


Nieuwe activiteiten Dorpscoöperatie Warffum bij Ien Scheersalon

Zullen we samen een boom opzetten?

In Ien Scheersalon kan dat al iedere zaterdag (Koffieochtend van 10.00 tot 12.00 uur) en woensdag (Samen Koken & Eten van 17.30 tot 20.00 uur). Gezellig met dorpsgenoten een boompje opzetten en een lekker kopje koffie/thee drinken óf samen van een zelfbereide maaltijd genieten .
Binnenkort breiden we de activiteiten Koffieochtend, Samen Koken & Eten en Moestuin uit met een nieuwe loot: Het Stamboomproject. Samen een stamboom maken, dat is nog eens een heel ander boompje opzetten! Altijd al iets over de familiegeschiedenis willen weten, maar geen idee waar te beginnen? Lastig om in al die stoffige archieven je weg te vinden? Gelukkig zijn tegenwoordig heel veel gegevens via internet te vinden. Maar hoe? Twee deskundige vrijwilligers, Eddy van Dam en Sonja Lijnes, willen hierbij graag helpen. Zij wijzen de weg zodat je daarna zelf aan de slag kan. Niet zo vaardig met de computer? Dan maken we de stamboom gewoon samen.
In mei starten we op de zaterdag met 4 tot 6 deelnemers en werken gedurende twee uur samen achter de computer. Het is fijn als je over een laptop beschikt, maar dat is niet noodzakelijk. Na vier bijeenkomsten is er waarschijnlijk al een behoorlijke stamboom gemaakt, die als geprinte, ingebonden versie mee naar huis kan worden genomen.
Kosten voor deelname aan het Stamboomproject gedurende vier weken zijn in totaal € 12,50. Dit is inclusief koffie/thee met cake én het samengestelde stamboomboekje. Dit bedrag is voor leden van de Dorpscoöperatie Warffum; niet leden betalen € 18,50. Deelname staat open voor iedereen en voor alle leeftijden. Zin gekregen in wat graafwerk? Geef je dan snel op bij het Coördinatiepunt via 06-49423457 of via www.dorpscooperatiewarffum.nl.

Schilderskring Ien Scheersalon

Fijn samen creatief of kunstzinnig bezig zijn! Wie lijkt het leuk om met dorpsgenoot Annie van Es de Schilderskring te starten in onze gezellige Dorpshuiskamer? Annie krijgt les van gerenommeerde schilders en kan indien gewenst tips en tops geven bij het werken met acryl- en olieverf. Ervaring of talent is in de Schilderskring minder belangrijk dan goede zin. Samen bezig zijn en genieten van het schilderen staan namelijk voorop! We hopen binnenkort met een groepje van maximaal vijf à zes schilders te kunnen starten. Geef je daarom nu op via het Coördinatiepunt of de website. Deelnemers nemen elk hun eigen schildersmateriaal mee en over de dag/tijd kan door de leden van de Schilderskring onderling iets worden afgesproken. Leden van de Dorpscoöperatie Warffum betalen per keer een bijdrage van € 2,50 en niet leden € 5,- (incl. koffie/thee en cake).

Behalve gezelschapsactiviteiten in Ien Scheersalon, coördineert Dorpscoöperatie Warffum ook Vraag & Aanbod van het Vrijwilligersnetwerk voor bijvoorbeeld wat aanspraak of een helpende hand. Samen sterk, dát is waar de coöperatie voor staat! Word ook lid en help ons anderen of jezelf te helpen. Voor aanvragen en aanmelding: www.dorpscooperatiewarffum.nl of bel 06-49423457.


NIEUWS VAN DORPSCOÖPERATIE WARFFUM EN GOUDOUD IN WARFFUM - februari 2016.

Warm onthaal voor oud-Warffumers in Dorpshuiskamer Ien Scheersalon
Maandag 18 januari vond het langverwachte uitstapje van zes oud-bewoners van Warfheem en Warffum naar hun vertrouwde woonplaats plaats. De hereniging van meneer Dekker, mevrouw Holvast, mevrouw Dijkema, meneer Wiersum, mevrouw Burema en mevrouw Schol met elkaar én met Warffum werd een warm feest. Sommigen hadden elkaar al drie jaar, sinds de sluiting van Warfheem niet meer gezien. Het vrolijke weerzien begon ’s morgens om half elf al in het busje waarmee iedereen werd opgehaald uit de verschillende woonzorgcomplexen in Winsum en Baflo. Daarna zette het busje koers naar Warffum voor een rondrit door ons mooie dorp om te eindigen bij Ien Scheersalon. Hier werden de ouderen feestelijk verwelkomd in de oude kap- en scheersalon van de familie Kluin, die nu een gezellige dorpshuiskamer is. Het werd een dag vol mooie verhalen over vroeger en nu, terwijl de vrijwilligers van Ien Scheersalon een heerlijke lunch voor alle aanwezigen op tafel zetten. Ook huisarts Bob Meijer, die de ouderen jarenlang als patiënt thuis en in Warfheem bezocht, schoof aan en genoot samen met hen van het weerzien. Rond de klok van twee bracht het busje iedereen weer terug naar Winsum en Baflo, maar niet zonder dat er alvast afspraken waren gemaakt voor een volgend weerzien bij Ien Scheersalon

Goede start Samen Koken & Eten!
De afgelopen 6 weken heeft een groepje van drie tot vijf personen op de woensdagavond gezellig met elkaar gekookt en gegeten. De deelnemers zijn het er over eens dat dit een geslaagde activiteit is die eventueel naar meerdere dagen per week kan worden uitgebreid. Samen Koken & Eten is er voor iedereen die het niet leuk vindt altijd maar alleen te moeten eten. Er is nog ruimte voor enkele deelnemers waarbij leeftijd, geslacht en kookkunst er niet toe doen. Samen eten is zo veel leuker dan alleen, dus schuif gezellig aan! Enthousiast geworden? Meld u dan aan bij het Coördinatiepunt via 06-49423457 of via info@dorpscooperatiewarffum.nl.

Dorpshuiskamer Ien Scheersalon
Dit is een project van Dorpscoöperatie Warffum en Stichting GoudOud in Warffum en wordt geheel gerund door vrijwilligers. Door lid te worden van de coöperatie (via www.dorpscooperatiewarffum.nl of via de lidmaatschapskaarten in het GCW) steunt u het werk van de vrijwilligers en kunt u gratis of tegen een kleine vergoeding gebruik maken van aangeboden diensten. De dorpscoöperatie probeert mensen te verbinden en waar nodig via het Vrijwilligersnetwerk een helpende hand te reiken. Elke zaterdagochtend is het van 10.00 tot 12.00 uur gezellig samen koffie/thee drinken of klaverjassen. Kom gerust eens een kijkje nemen!

Vrijwilligers gezocht!
Helpende handen kunnen wij goed gebruiken voor als straks het tuinseizoen weer van start gaat. We vragen dorpsgenoten zich aan te melden om ouderen of mensen met een beperking te helpen hun tuintje een beetje bij te houden. Aanmelden kan via info@dorpscooperatiewarffum.nl of bellen met het Coördinatiepunt 06-49423457.


Warm onthaal voor oud-Warffumers in Dorpshuiskamer Ien Scheersalon

Maandag 18 januari 2016 was het eindelijk zover en kon het uitstapje voor zes oud-bewoners van Warfheem en Warffum naar hun vertrouwde woonplaats doorgaan. Het idee voor een hereniging broeide namelijk al maanden in de hoofden van Bina Munting en Diane Beerlage. Zij zijn initiatiefnemers van Dorpshuiskamer Ien Scheersalon in Warffum en werkten samen met Yvonne Faber, activiteitenbegeleidster bij de Hoven, het uitstapje uit. De drie in Warffum wonende dames zijn zeer begaan met deze ouderen die vanwege de sluiting van Warfheem tegen hun zin naar verzorgingshuizen in Winsum en Baflo moesten verhuizen. Na de opening van Ien Scheersalon in oktober 2015 was de ideale ontmoetingsplaats gevonden en konden definitieve plannen voor het uitstapje worden gemaakt.

De hereniging van het zestal met elkaar én met Warffum werd een warm feest, ondanks de sneeuw en gladheid buiten. Het weerzien begon ’s morgens om half elf al in het busje van de Hoven waarmee iedereen werd opgehaald. Sommigen hadden elkaar na de sluiting van Warfheem al bijna drie jaar niet meer gezien of gesproken. Vrolijkheid alom dus, terwijl het busje koers zette naar Warffum voor een rondrit door het dorp om daarna te eindigen bij Ien Scheersalon.
Hier werden de ouderen feestelijk welkom geheten in de oude kap- en scheersalon van de familie Kluin, welke inmiddels is omgetoverd tot een nostalgische dorpshuiskamer met een echte stamtafel en gezellige zitjes. Het werd een dag vol mooie verhalen over vroeger en nu, terwijl de vrijwilligers van Ien Scheersalon tussen de middag een heerlijke maaltijd voor alle aanwezigen op tafel zetten. Ook huisarts Bob Meijer, die de ouderen jarenlang als patiënten thuis en in Warfheem bezocht, schoof aan bij de lunch en genoot samen met hen van het weerzien.
Rond de klok van twee bracht het busje iedereen weer terug naar Winsum en Baflo, maar niet zonder dat er alvast afspraken waren gemaakt voor een volgend weerzien bij Ien Scheersalon

Dorpshuiskamer Ien Scheersalon is een project van Dorpscoöperatie Warffum en Stichting GoudOud in Warffum en wordt geheel gerund door vrijwilligers. De Dorpshuiskamer heeft als doel mensen te verbinden en waar nodig een helpende hand te reiken. Het Coördinatiepunt voor Vrijwilligershulp in Warffum en omstreken heeft namelijk ook een plekje gekregen in het pandje aan de Noorderstraat in Warffum. De leden van de coöperatie zorgen er zo met elkaar voor dat bijna iedereen zelfstandig kan blijven wonen in zijn of haar vertrouwde omgeving. Meer informatie over het Vrijwilligersnetwerk Warffum e.o. is te vinden op www.dorpscooperatiewarffum.nl.


Onderschrift foto 1: Op de voorgrond zitten mevrouw Burema (l.) en mevrouw Holvast, terwijl meneer Dekker aandachtig luistert. Links op de achtergrond initiatiefneemster Bina Munting in gesprek met mevrouw Dijkema.


Onderschrift foto 2: Mevrouw Schol en mevrouw Burema lachen om het verhaal van mevrouw Holvast en meneer Dekker (niet zichtbaar). Op de achtergrond: meneer Wiersum en mevrouw Dijkema .


Onderschrift foto 3: Mevrouw Burema (l.) luistert aandachtig naar mevrouw Schol (net buiten beeld) terwijl mevrouw Holvast en meneer Dekker verhalen over vroeger uitwisselen.


Nieuws van Dorpscoöperatie Warffum januari 2016

Samen Koken & Eten
Het jaar 2016 beginnen we met deze nieuwe activiteit in de Dorpshuiskamer Ien Scheersalon. Op de feestelijke oprichtingsvergadering van de Dorpscoöperatie van 14 december vermeldden we al kort wat de bedoeling is: inwoners van Warffum die het vervelend vinden om altijd maar alleen te moeten eten, bij elkaar brengen. De groep gaat om te beginnen 1x per week samen de maaltijd klaarmaken en opeten in de gezellige Dorpshuiskamer aan de Noorderstraat 9. Leeftijd en kookkunst doen er overigens niet toe! Op welke dag(en) van de week het Samen Koken & Eten zal plaatsvinden, gaat de groep straks onderling afspreken. Vorige week zijn we met een paar mensen begonnen om te kijken wat de wensen en mogelijkheden zijn, maar er is nog ruimte voor meer eters! Samen eten is zo veel leuker dan alleen, dus schuif gezellig aan. De kosten van de maaltijd worden onderling verrekend, dus u bent ook nog eens goedkoper uit met boodschappen doen. Enthousiast geworden? Meld u dan aan bij het Coördinatiepunt van de Dorpscoöperatie via 06-49423457 of via info@dorpscooperatiewarffum.nl.

Koffieochtend op zaterdag
Onze wekelijkse, gezellige koffieochtenden op zaterdag van 10.00-12.00 uur Ien Scheersalon worden goed bezocht en tijdens de extra opening op eerste kerstdag was het ronduit druk! De koffieochtenden zijn niet alleen bedoeld voor iedereen die het fijn vindt om even onder de mensen te zijn, maar ook voor de vrijwilligers en andere belangstellenden om bij te praten. Nieuwsgierig geworden? Kom dan gewoon eens langs om te kijken. Als u het vervelend om alleen te komen, is het geen probleem om u thuis op te halen. U kunt daarvoor bellen met het Coördinatiepunt.

Oproep voor nieuwe start Welfare
In Warfheem was jarenlang een groep dames uit het dorp actief om, samen met de bewoners, te handwerken en te breien. Met de sluiting van Warfheem kwam hier helaas ook een einde aan. Dorpscoöperatie Warffum wil graag een nieuwe Welfaregroep opstarten zodat ook ouderen uit het dorp zich kunnen aansluiten bij de handwerkactiviteiten. De gezellige stamtafels van Ien Scheersalon lenen zich hier uitermate goed voor. Lijkt het u leuk om mee te doen en/of wilt u mee helpen met de organisatie van een nieuwe Welfare in Warffum? Meld u dan aan via het Coördinatiepunt.

Vraag & Aanbod vrijwilligerswerk
Loopt u tegen een klusje in of om het huis aan waar u zich bijv. door ouderdom of beperking niet zelf meer mee kan redden? Wilt u zo nu en dan wat gezelschap? Of wilt u graag eens samen met een vrijwilliger boodschappen doen? Dit alles en nog veel meer behoort tot de mogelijkheden. Schroom niet als u een helpende hand kunt gebruiken of wilt aanbieden en bel met het Coördinatiepunt of kom langs op zaterdag van 10.00 -12.00 uur Ien Scheersalon. De coördinatoren Bina Munting en Diane Beerlage zijn dan aanwezig.
Ook lid worden van Dorpscoöperatie Warffum? Ruim 115 mensen gingen u al voor! Met elkaar ondersteunen we dorpsgenoten voor wie wat hulp en aandacht hét verschil in kwaliteit van leven kunnen maken. Zo maken we het mogelijk dat bijna iedereen in ons dorp, van jong tot oud, hier goed kan (blijven) wonen. Hulp geven is altijd welkom, maar zeker géén voorwaarde van het lidmaatschap. U kunt zich aanmelden via www.dorpscooperatiewarffum.nl of via het Coördinatiepunt 06-49423457. Brochures en inschrijfkaarten vindt u ook in de wachtruimte van het GC Warffum.