September 2017

Tabletcursus binnenkort van start!
Ruim dertig belangstellenden hebben zich aangemeld voor de gratis tabletcursus. Met dit aantal deelnemers kunnen we alvast concluderen dat het initiatief van GoudOud in Warffum en de Dorpscoöperatie een schot in de roos is. We hebben er dan ook veel zin in! Gelukkig heeft het HHC ons cursusruimte ter beschikking gesteld, zodat we alle cursisten op dezelfde avond kunnen ontvangen. De tabletcursus is bedoeld voor het aanleren van digitale basisvaardigheden om gebruik te kunnen maken van allerlei voorzieningen die via de computer bereikbaar of beschikbaar zijn. Denkt u hierbij aan bank- en belastingzaken of het bestellen van boodschappen bij ziekte of slecht weer. Maar ook het beeldbellen (skypen) met familie/vrienden die wat verder weg wonen of met de thuiszorg, huisarts en het Wmo-loket.
We starten op 20 september met de eerste les. Het gaat om 6 woensdagavonden (19.00 – 20.30 uur) vanaf 20 september. Tijdens en na de cursus bestaat er overigens voor leden van de Dorpscioöperiatie de mogelijkheid om gebruik te maken van de ICT-helpdesk. Zo kunnen problemen snel opgelost worden zodat iedereen met plezier gebruik kan blijven maken van de opgedane kennis en vaardigheden tijdens de cursus.  

Warffum ontmoet in Ien Scheersalon!
De courgettes, aardappelen, komkommers en tomaten groeiden dat het een lieve lust was deze zomer! De moestuin achter het huisje heeft dan ook al een flink aantal monden gevoed. Als u op zaterdag tegen lunchtijd binnenloopt kan het maar zo zijn dat u het geluk heeft een heerlijk kopje soep (uit eigen moestuin) voorgeschoteld te krijgen. En als u er straks snel bij bent is er ook weer jam of appelmoes te koop van eigen makelij. Voor de prijs van de koffie en thee hoeft u een bezoekje overigens niet te laten: die is met 50 cent heel schappelijk. En ook als u geen lid bent, heten we u van harte welkom. Kom dus gerust eens langs, want de  Dorpshuiskamer Ien Scheersalon is er voor iedereen uit Warffum en omgeving die het leuk vindt anderen te ontmoeten. Of samen eens iets te ondernemen of zo maar voor een ander klaar te staan: niets moet en er kan (bijna) alles. Gedurende de zomer zijn de Dorpshuiskamer en het Coördinatiepunt Vrijwilligershulp op de zaterdagochtenden gewoon geopend geweest . Dat werd zeker op prijs gesteld door de vaste bezoekers, maar we zagen tot ons plezier ook bijna elke week wel een nieuw gezicht verschijnen. Zien we u ook binnenkort bij Ien Scheersalon?

Dorpshuiskamer Ien Scheersalon  is één van de initiatieven van Dorpscoöperatie Warffum en Stichting GoudOud in Warffum. Vindt u ook dat wij met projecten zoals de gratis tabletcursus, Ien Scheersalon, Samen Koken & Eten, bezoek Delfsail door ouderen én het Vrijwilligersnetwerk goed bezig zijn? Steun ons dan door lid te worden van de coöperatie. Voor een klein bedrag per jaar zorgen we er dan samen voor dat iedereen er bij blijft horen in ons dorp. Aanmelden kan via de website (www.dorpscoooperatiewarffum.nl) of via het informatienummer 06-49423457. U kunt ons ook volgen en liken via facebook.

Zomernieuws 2017

Dorpshuiskamer Ien Scheersalon
Het was tijdens de optocht van Op Roakeldais goed toeven op het gezellige terras van Ien Scheersalon! Nadat de vaste bezoekers en een aantal spontane gasten genoten hadden van door Jaap gemaakte soep, keek iedereen naar de bonte stoet die vlak langs ons terras liep. De laatste weken is overigens een begin gemaakt met het oogsten van de eerste andijvie en (snij)biet uit eigen moestuin aan de achterzijde van de Dorpshuiskamer. Ook benieuwd geworden hoe al die verse, zelfverbouwde groenten smaken? Kom gewoon eens langs op woensdagavond vanaf 18.00 uur. Dan is het mogelijk om in de gezellige eetgroep een hapje mee te eten voor maar € 5,-.
Dorpshuiskamer Ien Scheersalon is een gezamenlijk initiatief van Dorpscoöperatie Warffum en St. GoudOud in Warffum en is er voor iedereen (lid of geen lid) die het leuk vindt anderen te ontmoeten, samen iets te ondernemen of voor een ander klaar te staan. U bent altijd van harte welkom! 
Gedurende de zomer is Dorpshuiskamer Ien Scheersalon en het Coördinatiepunt Vrijwilligershulp gewoon geopend tijdens de koffieochtenden op zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur én op woensdagavond vanaf 18.00 uur voor Samen Koken & Eten. 

Televisie
Dankzij de inspanningen van Tjeerd Duursma (een regelmatige bezoeker van Ien Scheersalon) en gulle schenker Expert Jansen Uithuizen, beschikt de Dorpshuiskamer sinds kort over een heerlijk grote, tweedehands televisie. Hierdoor bestaat de mogelijkheid zo nu en dan een gezellig filmavondje te organiseren of met elkaar naar een bijzondere sportuitzending of documentaire te kijken. We zijn hier erg blij mee en gaan de zomerperiode gebruiken om over een goede invulling van het eerste filmavond na te denken. Als er een speciale film is die u (nog) eens op die manier zou willen zien? Laat het ons weten!

Tabletcursus September
Inmiddels hebben we het maximale aantal deelnemers bereikt voor de gratis tabletcursus die medio september van start gaat. U kunt zich nog wel opgeven, maar zal dan worden geplaatst op een wachtlijst. Indien een cursist zich afmeldt, komt de eerstvolgende op de wachtlijst aan de beurt voor de cursus in september. Bij voldoende aanmelding op de wachtlijst wordt waarschijnlijk een tweede cursusronde georganiseerd. Wanneer en of deze ronde gaat plaatsvinden kunnen we nu nog niet voorzien, maar we houden u op de hoogte.
De cursus is bedoeld voor het aanleren van digitale basisvaardigheden op de tablet om gebruik te kunnen maken van allerlei voorzieningen die via de computer bereikbaar of beschikbaar zijn. Denkt u hierbij aan bank- en belastingzaken of het bestellen van boodschappen bij ziekte of slecht weer. Maar ook het beeldbellen (skypen) met familie/vrienden die wat verder weg wonen of met de thuiszorg, huisarts en het Wmo-loket.

De gratis cursus is er voor iedereen in Warffum en omgeving. We willen echter met name ouderen, inwoners met een beperking of zonder sociaal netwerk van harte uitnodigen om zich in te schrijven. De cursus bestaat uit zes bijeenkomsten op de woensdagavond van 19.00 tot 20.30 uur. Inloop vanaf 18.45 uur. De cursus wordt door ervaren vrijwilligers uit het dorp gegeven in een ruimte van de Jansenius de Vriesschool. Als extra service bieden we, zolang de cursus loopt, ook gratis hulp bij u thuis wanneer u er alleen niet uitkomt. Daarbij kunt u op zaterdag van 10.00 – 12.00 uur (op afspraak) bij de ICT-helpdesk terecht in Dorpshuiskamer Ien Scheersalon. Tijdens de cursus krijgt u een tablet in bruikleen als u er zelf geen een heeft en we denken nog na over een constructie zodat u na afloop van de cursus eventueel de tablet kunt overnemen tegen gereduceerde prijs.

Opgave tabletcursus
U kunt zich voor de cursus opgeven bij ICT-coördinator Elte Henstra via 06-49423457 of via de speciale aanmeldknop op de website van www.goudoudinwarffum.nl of www.dorpscooperatiewarffum.nl. Nieuwe aanmeldingen worden dus vanaf 21 juli op een wachtlijst geplaatst.

 

Nieuws van juni 2017

Project ‘De Verzoamelstee’ van start bij Dorpshuiskamer Ien Scheersalon

Tabletcursus
In maart berichtte het bestuur van GoudOud in Warffum u al over de aftrap van het Project ‘De Verzoamelstee’ met een tabletcursus. Na vele voorbereidingen is het nu zover! Medio september gaan we van start met de cursus Digitaal Vaardig Worden. De cursus wordt gesubsidieerd door het Loket Leefbaarheid Groningen en is daardoor gratis toegankelijk. De cursus is bedoeld voor het aanleren van basisvaardigheden op de tablet om gebruik te kunnen maken van allerlei digitale voorzieningen. Denkt u hierbij aan bank- en belastingzaken of het bestellen van boodschappen bij ziekte of slecht weer. Maar ook het beeldbellen (skypen) met familie/vrienden die wat verder weg wonen of met de thuiszorg, huisarts en het Wmo-loket.

Hoe gaat het in zijn werk?
De gratis cursus gaat medio september van start en is er voor iedereen in Warffum en omgeving. We willen echter met name ouderen, inwoners met een beperking of zonder sociaal netwerk van harte uitnodigen om zich in te schrijven. De cursus uit ongeveer zes bijeenkomsten op de woensdagavond van 19.00 tot 20.30 uur. De cursus wordt door ervaren vrijwilligers uit het dorp gegeven in een ruimte van de Jansenius de Vriesschool. Als extra service bieden we naast de cursusavond ook hulp bij u thuis wanneer u er alleen niet uitkomt. Daarbij kunt u op zaterdag van 10.00 – 12.00 uur voor overleg bij de ICT-helpdesk terecht in Dorpshuiskamer Ien Scheersalon. Tijdens de cursus krijgt u een tablet (iPad) in bruikleen en we denken nog na over een constructie zodat u na afloop van de cursus eventueel de iPad kunt overnemen tegen gereduceerde prijs. 

Opgave tabletcursus
U kunt zich vanaf nu voor de cursus opgeven bij onze ICT-coördinator Elte Henstra via 06-49423457 of via de speciale aanmeldknop op deze website of via  www.dorpscooperatiewarffum.nl.  Afhankelijk van het aantal deelnemers starten we met één of meerdere groepjes van maximaal 10 deelnemers. 

Dorpshuiskamer Ien Scheersalon
Heeft u de nieuwe tuintafel al gezien op het terras van de gezellige zijtuin? Met de donatie van Lionsclub Uithuizen en inzet van Bouwbedrijf Noorderland uit Wehe den Hoorn is er een prachtige zitgelegenheid gemaakt waar het fijn toeven is. Ook de moestuin en kruidentuin van Ien Scheersalon liggen er weer strak bij. Dankzij de geschonken plantjes van Fa. Fokkens én het harde werk van vrijwilligers als Niek en Pieter kunnen de deelnemers van Samen Koken & Eten op woensdagavond weer genieten van allerlei verse groenten. Heel blij zijn we ook met een gift van het GezondheidsCentrum Warffum waardoor we de zijtuin en voorkant van Ien Scheersalon extra mooi kunnen aankleden met bloembakken en parasols. De Dorpshuiskamer is een gezamenlijk initiatief van Dorpscoöperatie Warffum en St. GoudOud in Warffum en is er voor iedereen die het leuk vindt anderen te ontmoeten, samen iets te ondernemen of voor een ander klaar te staan. U bent van harte welkom!

Kent u de Facebookpagina van Ien Scheersalon al? Ga naar https://www.facebook.com/ienscheersalon2016/

Nieuws van maart 2017

Ien Scheersalon: een plek waar alles samenkomt
Project ‘de Verzoamelstee’ komt naar Warffum! (link naar filmpje)

Zaterdags is van 10.00 tot 13.00 de inloopochtend in de Dorpshuiskamer aan de Noorderstraat 9. Deze ochtenden worden druk bezocht door een uiteenlopend gezelschap. Het maakt bij Ien Scheersalon niet uit wie of wat je bent, want iedereen wordt warm onthaald met een kopje koffie of thee en een plakje cake of koek erbij. Een flink aantal bezoekers komt wekelijks, anderen komen zo nu en dan aanwaaien. Zittend rond de stamtafel wordt er gevraagd hoe het met elkaar of met een zieke gaat en of we nog iets voor iemand kunnen betekenen. Gezellig een praatje maken of gewoon luisteren. Een kapot schilderijtje verdwijnt in de tas voor reparatie. Een goed begin van het weekend.
Bijna anderhalf jaar na de opening is de Dorpshuiskamer een bekend en gewaardeerd trefpunt in het dorp geworden. Behalve de koffieochtend op zaterdag is het Samen Koken & Eten op de woensdagavond een succes. Zo’n vijf à zes personen genieten dan van een gezellige, goedkope en lekkere maaltijd. Er is altijd plaats voor een onverwachte gast aan tafel, dus kom gerust eens langs.

Vraag & Aanbod vrijwilligerswerk
Tijdens de inloopochtend op zaterdag is ook vrijwilligerscoördinator Diane Beerlage aanwezig. Via 06-49423457 kunt u haar tevens op andere dagen bereiken. Het vrijwilligersnetwerk breidt zich met allerlei hulpvragen gestaag uit: kleine klusjes en reparaties, gezelschap, vervoer, ondersteuning van mantelzorgers of tijdelijke verzorging van planten/huisdier na een operatie. Er is veel mogelijk. Na een intake met de coördinator wordt gekeken welke vrijwilliger het beste bij de vraag/aanvrager past. Uiteraard willen we iedereen blijven helpen, dus aanbod van vrijwilligerswerk is zeer welkom. Wilt u het werk van de coöperatie daarnaast financieel steunen? Word dan lid voor € 15,- per jaar. Voor leden van de Dorpscoöperatie Warffum is bemiddeling bij een hulpvraag gratis. 

Project ‘de Verzoamelstee’ in Ien Scheersalon
Met diverse organisaties en instanties (o.a. Vereniging Groninger Dorpen, Gezondheidscentrum Warffum, Centre of expertise Healthy Ageing Hanzehogeschool Groningen en ICT-ondernemers) wil GoudOud in Warffum de samenredzaamheid van ons dorp en de participatie van (kwetsbare) ouderen versterken. Hiervoor gaat het project de Verzoamelstee binnenkort van start. In Onderdendam en Bedum zijn hiermee inmiddels zeer positieve resultaten geboekt. Het project  trapt af met een tablet/ICT-cursus voor ouderen. Voor nu en in de toekomst kan het belangrijk zijn dat zij gebruik kunnen maken van allerlei digitale voorzieningen. Denk hierbij aan bank- en belastingzaken of het bestellen van boodschappen bij ziekte of slecht weer. Maar ook het beeldbellen (skypen) met familie/vrienden die wat verder weg wonen of met de thuiszorg, huisarts en het Wmo-loket. Naar elkaar omkijken in het dorp: daar is Warffum van oudsher sterk in en het project de Verzoamelstee wil deze verbinding met allerlei activiteiten ondersteunen. Via de link in de header is een filmpje te zien over het succes van de Verzoamelstee in Onderdendam. Binnenkort volgt meer informatie over de start van dit project in Warffum.


 

Nieuws van GoudOud in Warffum & Dorpscoöperatie Warffum – november 2016.

In memoriam


Op 21 oktober jl. vernamen wij het verdrietige nieuws van het plotselinge overlijden van ons bestuurslid Giulio Giunta d’Albani. Als bestuurslid van GoudOud in Warffum was Giulio medepionier in het vinden van kwaliteit van bestaan in eigen dorp en medeoprichter van Dorpscoöperatie Warffum. Wij zullen Giulio’s betrokkenheid, deskundige blik en warme persoonlijkheid enorm missen.

Tuin & Terras Ien Scheersalon
Van meerdere Warffumers kregen we een gulle reactie op onze vraag om planten en stekjes, waarvoor heel hartelijk dank! Inmiddels hebben al veel planten, mede dankzij de hulp van Pieter en Elte, een mooi plekje gekregen in de tuin, maar er staan ook nog aangeboden planten te wachten om uitgegraven te worden. Dat hopen we deze maand nog af te ronden en dan zal de tuin er het volgende voorjaar echt prachtig bijstaan! Dan kunnen we, zittend op onze nieuwe houten terrasset (geschenk Lionsclub Uithuizen), weer genieten van veel gezellige uurtjes buiten.

ALV Dorpscoöperatie Warffum
Maandag 21 november houdt Dorpscoöperatie Warffum in het (al bijna helemaal) opgeknapte Huiskamercafé aan het Noorderkerkpad haar Algemene Ledenvergadering. Leden en andere belangstellenden (men kan ter plaatse lid worden) zijn van harte uitgenodigd vanaf 19.30 uur. Mocht u zich wel als lid hebben opgegeven, maar nog  geen persoonlijke uitnodiging voor de ALV hebben ontvangen, wilt u dan contact met ons opnemen?
Dorpscoöperatie Warffum maakt zich sterk voor goede zorg in eigen dorp e.o. Met elkaar vormen we een vangnet zodat iedereen zo goed mogelijk oud kan worden in eigen woonomgeving. Helpt u mee deze coöperatieve informele zorg vorm te geven? U kunt zich als lid opgeven via www.dorpscooperatiewarffum.nl of bellen met 06-49423457. Via deze kanalen kunt u zich overigens ook opgeven voor de  verschillende activiteiten van Ien Scheersalon, zoals Samen Eten & Koken (elke woensdag), Creatieve Kring en Stamboomonderzoek.  Heeft u overigens nog een leuk initiatief dat een plekje kan gebruiken in Ien Scheersalon? Laat het ons weten, dan kijken we samen naar de mogelijkheden!

Vraag & Aanbod vrijwilligershulp
Thuiszorgorganisaties Buurtzorg, Thuiszorg Noord en TSN werken samen met het Coördinatiepunt Informele Zorg van de Dorpscoöperatie om hun cliënten te helpen bij kleine hulpvragen. Het betreft hulp die niet valt onder persoonlijke verzorging of huishoudelijke zorg. Dat bieden deze organisaties zelf via een officiële zorgindicatie. Het gaat om een helpende hand van een dorpsgenoot om langer met plezier zelfstandig thuis te kunnen wonen. U kunt denken aan een kleine reparatie of ander klusje in/om het huis, het bieden van gezelschap of ondersteuning bij (sociale) activiteiten of administratieve taken, e.d. Heeft u een Vraag en/of Aanbod? Bel voor meer informatie het Coördinatiepunt van de Dorpscoöperatie Warffum (06-49423457). Het Coördinatiepunt is ook elke zaterdag geopend van 10.00 tot 13.00 uur in het kantoortje van Ien Scheersalon aan de Noorderstraat 9. Loop gerust eens binnen.


ZomerNieuws

Geslaagde Vaarmiddag Voor Ouderen
Vrijwilligers van GoudOud zijn met een groep van ongeveer twintig ouderen en mantelzorgers uit Warffum en Usquert afgereisd naar Delfsail 2016. Op uitnodiging van een tiental Serviceclubs uit de regio heeft iedereen genoten van de prachtige tallships en de warme gastvrijheid aan boord van rondvaartboot Moby King. Het bestuur bedankt iedereen van harte die dit leuke uitstapje voor ouderen en mantelzorgers mogelijk heeft gemaakt.

Terras voor Ien Scheersalon
We zijn heel blij dat Bouwbedrijf Noorderland hulp heeft aangeboden bij de aanleg van een terras in de zijtuin van onze Dorpshuiskamer. Hierdoor kunnen we straks bij mooi weer gezellig met elkaar buiten zitten. Het terrasmeubilair wordt aangeschaft van de donatie die we hebben gekregen van de Lionsclub Het Hoogeland. Uiteraard hopen we op een lange, zonnige zomer zodat we veel dorpelingen kunnen begroeten op ons gezellige terras!

Schilderskring
Inmiddels is er een groepje van drie deelnemers uit zowel Warffum als Usquert dat bezig is met de opstart van deze leuke creatieve of kunstzinnige activiteit in onze Dorpshuiskamer. We hopen dat er nog meer aanmeldingen komen en natuurlijk kan er tijdens deze bijeenkomsten ook iets anders worden gedaan dan schilderen, zoals bijvoorbeeld handwerken. Geïnteresseerd? Neem dan contact op met 06-49423457 of meld u aan via de website www.dorpscooperatiewarffum.nl.

Samen Koken & Eten
Elke woensdagavond zorgt kok Jaap ervoor dat het in Ien Scheersalon heerlijk ruikt naar een vers bereide maaltijd. De gezellige groep eters varieert van 4 tot 6 personen, dus er kunnen gerust nog meer dorpsbewoners aanschuiven. Samen eten is namelijk zoveel gezelliger dan alleen! De verse groenten uit onze eigen moestuin zijn een belangrijke bijdrage aan een geslaagde, niet dure maaltijd. Vrijwilligers Niek, Sari en Pieter zorgen er samen voor dat de moestuin er steeds weer blakend bijligt en inmiddels hebben de eters al kunnen genieten van sla, peultjes, rucola, raapsteeltjes en andijvie uit eigen tuin. Lijkt het je leuk om eens langs te komen en mee te eten? Gewoon doen hoor! Graag wel even 06-49423457 bellen voor opgave zodat Jaap rekening kan houden met de boodschappen.

Zaterdag Koffieochtend van 10.00 – 12.00 uur
Al heel veel mensen hebben de weg gevonden naar deze gezelligste koffie-uurtjes van het dorp! Ondertussen brengen we elkaar op de hoogte van alles wat ons en de wereld buiten Warffum bezighoudt en worden er waardevolle contacten gelegd voor vrijwilligershulp of andere activiteiten in de Dorpshuiskamer.
Ien Scheersalon en het Coördinatiepunt Vrijwilligershulp zijn initiatieven van de Dorpscoöperatie en GoudOud in Warffum. Word voor € 15,- per jaar ook lid van de Dorpscoöperatie en help daarmee een sterk sociaal zorgnetwerk op te bouwen in Warffum en omstreken. Bel 06-49423457 of ga naar de website www.dorpscooperatiewarffum.nl. Ook in de wachtkamer van het GCW liggen aanmeldingskaarten.

Voor nu wensen we iedereen een fijne zomer en graag tot ziens in Ien Scheersalon of op ons mooie terras!


Nieuwe activiteiten Dorpscoöperatie Warffum bij Ien Scheersalon

Zullen we samen een boom opzetten?

In Ien Scheersalon kan dat al iedere zaterdag (Koffieochtend van 10.00 tot 12.00 uur) en woensdag (Samen Koken & Eten van 17.30 tot 20.00 uur). Gezellig met dorpsgenoten een boompje opzetten en een lekker kopje koffie/thee drinken óf samen van een zelfbereide maaltijd genieten .
Binnenkort breiden we de activiteiten Koffieochtend, Samen Koken & Eten en Moestuin uit met een nieuwe loot: Het Stamboomproject. Samen een stamboom maken, dat is nog eens een heel ander boompje opzetten! Altijd al iets over de familiegeschiedenis willen weten, maar geen idee waar te beginnen? Lastig om in al die stoffige archieven je weg te vinden? Gelukkig zijn tegenwoordig heel veel gegevens via internet te vinden. Maar hoe? Twee deskundige vrijwilligers, Eddy van Dam en Sonja Lijnes, willen hierbij graag helpen. Zij wijzen de weg zodat je daarna zelf aan de slag kan. Niet zo vaardig met de computer? Dan maken we de stamboom gewoon samen.
In mei starten we op de zaterdag met 4 tot 6 deelnemers en werken gedurende twee uur samen achter de computer. Het is fijn als je over een laptop beschikt, maar dat is niet noodzakelijk. Na vier bijeenkomsten is er waarschijnlijk al een behoorlijke stamboom gemaakt, die als geprinte, ingebonden versie mee naar huis kan worden genomen.
Kosten voor deelname aan het Stamboomproject gedurende vier weken zijn in totaal € 12,50. Dit is inclusief koffie/thee met cake én het samengestelde stamboomboekje. Dit bedrag is voor leden van de Dorpscoöperatie Warffum; niet leden betalen € 18,50. Deelname staat open voor iedereen en voor alle leeftijden. Zin gekregen in wat graafwerk? Geef je dan snel op bij het Coördinatiepunt via 06-49423457 of via www.dorpscooperatiewarffum.nl.

Schilderskring Ien Scheersalon

Fijn samen creatief of kunstzinnig bezig zijn! Wie lijkt het leuk om met dorpsgenoot Annie van Es de Schilderskring te starten in onze gezellige Dorpshuiskamer? Annie krijgt les van gerenommeerde schilders en kan indien gewenst tips en tops geven bij het werken met acryl- en olieverf. Ervaring of talent is in de Schilderskring minder belangrijk dan goede zin. Samen bezig zijn en genieten van het schilderen staan namelijk voorop! We hopen binnenkort met een groepje van maximaal vijf à zes schilders te kunnen starten. Geef je daarom nu op via het Coördinatiepunt of de website. Deelnemers nemen elk hun eigen schildersmateriaal mee en over de dag/tijd kan door de leden van de Schilderskring onderling iets worden afgesproken. Leden van de Dorpscoöperatie Warffum betalen per keer een bijdrage van € 2,50 en niet leden € 5,- (incl. koffie/thee en cake).

Behalve gezelschapsactiviteiten in Ien Scheersalon, coördineert Dorpscoöperatie Warffum ook Vraag & Aanbod van het Vrijwilligersnetwerk voor bijvoorbeeld wat aanspraak of een helpende hand. Samen sterk, dát is waar de coöperatie voor staat! Word ook lid en help ons anderen of jezelf te helpen. Voor aanvragen en aanmelding: www.dorpscooperatiewarffum.nl of bel 06-49423457.


NIEUWS VAN DORPSCOÖPERATIE WARFFUM EN GOUDOUD IN WARFFUM - februari 2016.

Warm onthaal voor oud-Warffumers in Dorpshuiskamer Ien Scheersalon
Maandag 18 januari vond het langverwachte uitstapje van zes oud-bewoners van Warfheem en Warffum naar hun vertrouwde woonplaats plaats. De hereniging van meneer Dekker, mevrouw Holvast, mevrouw Dijkema, meneer Wiersum, mevrouw Burema en mevrouw Schol met elkaar én met Warffum werd een warm feest. Sommigen hadden elkaar al drie jaar, sinds de sluiting van Warfheem niet meer gezien. Het vrolijke weerzien begon ’s morgens om half elf al in het busje waarmee iedereen werd opgehaald uit de verschillende woonzorgcomplexen in Winsum en Baflo. Daarna zette het busje koers naar Warffum voor een rondrit door ons mooie dorp om te eindigen bij Ien Scheersalon. Hier werden de ouderen feestelijk verwelkomd in de oude kap- en scheersalon van de familie Kluin, die nu een gezellige dorpshuiskamer is. Het werd een dag vol mooie verhalen over vroeger en nu, terwijl de vrijwilligers van Ien Scheersalon een heerlijke lunch voor alle aanwezigen op tafel zetten. Ook huisarts Bob Meijer, die de ouderen jarenlang als patiënt thuis en in Warfheem bezocht, schoof aan en genoot samen met hen van het weerzien. Rond de klok van twee bracht het busje iedereen weer terug naar Winsum en Baflo, maar niet zonder dat er alvast afspraken waren gemaakt voor een volgend weerzien bij Ien Scheersalon

Goede start Samen Koken & Eten!
De afgelopen 6 weken heeft een groepje van drie tot vijf personen op de woensdagavond gezellig met elkaar gekookt en gegeten. De deelnemers zijn het er over eens dat dit een geslaagde activiteit is die eventueel naar meerdere dagen per week kan worden uitgebreid. Samen Koken & Eten is er voor iedereen die het niet leuk vindt altijd maar alleen te moeten eten. Er is nog ruimte voor enkele deelnemers waarbij leeftijd, geslacht en kookkunst er niet toe doen. Samen eten is zo veel leuker dan alleen, dus schuif gezellig aan! Enthousiast geworden? Meld u dan aan bij het Coördinatiepunt via 06-49423457 of via info@dorpscooperatiewarffum.nl.

Dorpshuiskamer Ien Scheersalon
Dit is een project van Dorpscoöperatie Warffum en Stichting GoudOud in Warffum en wordt geheel gerund door vrijwilligers. Door lid te worden van de coöperatie (via www.dorpscooperatiewarffum.nl of via de lidmaatschapskaarten in het GCW) steunt u het werk van de vrijwilligers en kunt u gratis of tegen een kleine vergoeding gebruik maken van aangeboden diensten. De dorpscoöperatie probeert mensen te verbinden en waar nodig via het Vrijwilligersnetwerk een helpende hand te reiken. Elke zaterdagochtend is het van 10.00 tot 12.00 uur gezellig samen koffie/thee drinken of klaverjassen. Kom gerust eens een kijkje nemen!

Vrijwilligers gezocht!
Helpende handen kunnen wij goed gebruiken voor als straks het tuinseizoen weer van start gaat. We vragen dorpsgenoten zich aan te melden om ouderen of mensen met een beperking te helpen hun tuintje een beetje bij te houden. Aanmelden kan via info@dorpscooperatiewarffum.nl of bellen met het Coördinatiepunt 06-49423457.


Warm onthaal voor oud-Warffumers in Dorpshuiskamer Ien Scheersalon

Maandag 18 januari 2016 was het eindelijk zover en kon het uitstapje voor zes oud-bewoners van Warfheem en Warffum naar hun vertrouwde woonplaats doorgaan. Het idee voor een hereniging broeide namelijk al maanden in de hoofden van Bina Munting en Diane Beerlage. Zij zijn initiatiefnemers van Dorpshuiskamer Ien Scheersalon in Warffum en werkten samen met Yvonne Faber, activiteitenbegeleidster bij de Hoven, het uitstapje uit. De drie in Warffum wonende dames zijn zeer begaan met deze ouderen die vanwege de sluiting van Warfheem tegen hun zin naar verzorgingshuizen in Winsum en Baflo moesten verhuizen. Na de opening van Ien Scheersalon in oktober 2015 was de ideale ontmoetingsplaats gevonden en konden definitieve plannen voor het uitstapje worden gemaakt.

De hereniging van het zestal met elkaar én met Warffum werd een warm feest, ondanks de sneeuw en gladheid buiten. Het weerzien begon ’s morgens om half elf al in het busje van de Hoven waarmee iedereen werd opgehaald. Sommigen hadden elkaar na de sluiting van Warfheem al bijna drie jaar niet meer gezien of gesproken. Vrolijkheid alom dus, terwijl het busje koers zette naar Warffum voor een rondrit door het dorp om daarna te eindigen bij Ien Scheersalon.
Hier werden de ouderen feestelijk welkom geheten in de oude kap- en scheersalon van de familie Kluin, welke inmiddels is omgetoverd tot een nostalgische dorpshuiskamer met een echte stamtafel en gezellige zitjes. Het werd een dag vol mooie verhalen over vroeger en nu, terwijl de vrijwilligers van Ien Scheersalon tussen de middag een heerlijke maaltijd voor alle aanwezigen op tafel zetten. Ook huisarts Bob Meijer, die de ouderen jarenlang als patiënten thuis en in Warfheem bezocht, schoof aan bij de lunch en genoot samen met hen van het weerzien.
Rond de klok van twee bracht het busje iedereen weer terug naar Winsum en Baflo, maar niet zonder dat er alvast afspraken waren gemaakt voor een volgend weerzien bij Ien Scheersalon

Dorpshuiskamer Ien Scheersalon is een project van Dorpscoöperatie Warffum en Stichting GoudOud in Warffum en wordt geheel gerund door vrijwilligers. De Dorpshuiskamer heeft als doel mensen te verbinden en waar nodig een helpende hand te reiken. Het Coördinatiepunt voor Vrijwilligershulp in Warffum en omstreken heeft namelijk ook een plekje gekregen in het pandje aan de Noorderstraat in Warffum. De leden van de coöperatie zorgen er zo met elkaar voor dat bijna iedereen zelfstandig kan blijven wonen in zijn of haar vertrouwde omgeving. Meer informatie over het Vrijwilligersnetwerk Warffum e.o. is te vinden op www.dorpscooperatiewarffum.nl.


Onderschrift foto 1: Op de voorgrond zitten mevrouw Burema (l.) en mevrouw Holvast, terwijl meneer Dekker aandachtig luistert. Links op de achtergrond initiatiefneemster Bina Munting in gesprek met mevrouw Dijkema.


Onderschrift foto 2: Mevrouw Schol en mevrouw Burema lachen om het verhaal van mevrouw Holvast en meneer Dekker (niet zichtbaar). Op de achtergrond: meneer Wiersum en mevrouw Dijkema .


Onderschrift foto 3: Mevrouw Burema (l.) luistert aandachtig naar mevrouw Schol (net buiten beeld) terwijl mevrouw Holvast en meneer Dekker verhalen over vroeger uitwisselen.


Nieuws van Dorpscoöperatie Warffum januari 2016

Samen Koken & Eten
Het jaar 2016 beginnen we met deze nieuwe activiteit in de Dorpshuiskamer Ien Scheersalon. Op de feestelijke oprichtingsvergadering van de Dorpscoöperatie van 14 december vermeldden we al kort wat de bedoeling is: inwoners van Warffum die het vervelend vinden om altijd maar alleen te moeten eten, bij elkaar brengen. De groep gaat om te beginnen 1x per week samen de maaltijd klaarmaken en opeten in de gezellige Dorpshuiskamer aan de Noorderstraat 9. Leeftijd en kookkunst doen er overigens niet toe! Op welke dag(en) van de week het Samen Koken & Eten zal plaatsvinden, gaat de groep straks onderling afspreken. Vorige week zijn we met een paar mensen begonnen om te kijken wat de wensen en mogelijkheden zijn, maar er is nog ruimte voor meer eters! Samen eten is zo veel leuker dan alleen, dus schuif gezellig aan. De kosten van de maaltijd worden onderling verrekend, dus u bent ook nog eens goedkoper uit met boodschappen doen. Enthousiast geworden? Meld u dan aan bij het Coördinatiepunt van de Dorpscoöperatie via 06-49423457 of via info@dorpscooperatiewarffum.nl.

Koffieochtend op zaterdag
Onze wekelijkse, gezellige koffieochtenden op zaterdag van 10.00-12.00 uur Ien Scheersalon worden goed bezocht en tijdens de extra opening op eerste kerstdag was het ronduit druk! De koffieochtenden zijn niet alleen bedoeld voor iedereen die het fijn vindt om even onder de mensen te zijn, maar ook voor de vrijwilligers en andere belangstellenden om bij te praten. Nieuwsgierig geworden? Kom dan gewoon eens langs om te kijken. Als u het vervelend om alleen te komen, is het geen probleem om u thuis op te halen. U kunt daarvoor bellen met het Coördinatiepunt.

Oproep voor nieuwe start Welfare
In Warfheem was jarenlang een groep dames uit het dorp actief om, samen met de bewoners, te handwerken en te breien. Met de sluiting van Warfheem kwam hier helaas ook een einde aan. Dorpscoöperatie Warffum wil graag een nieuwe Welfaregroep opstarten zodat ook ouderen uit het dorp zich kunnen aansluiten bij de handwerkactiviteiten. De gezellige stamtafels van Ien Scheersalon lenen zich hier uitermate goed voor. Lijkt het u leuk om mee te doen en/of wilt u mee helpen met de organisatie van een nieuwe Welfare in Warffum? Meld u dan aan via het Coördinatiepunt.

Vraag & Aanbod vrijwilligerswerk
Loopt u tegen een klusje in of om het huis aan waar u zich bijv. door ouderdom of beperking niet zelf meer mee kan redden? Wilt u zo nu en dan wat gezelschap? Of wilt u graag eens samen met een vrijwilliger boodschappen doen? Dit alles en nog veel meer behoort tot de mogelijkheden. Schroom niet als u een helpende hand kunt gebruiken of wilt aanbieden en bel met het Coördinatiepunt of kom langs op zaterdag van 10.00 -12.00 uur Ien Scheersalon. De coördinatoren Bina Munting en Diane Beerlage zijn dan aanwezig.
Ook lid worden van Dorpscoöperatie Warffum? Ruim 115 mensen gingen u al voor! Met elkaar ondersteunen we dorpsgenoten voor wie wat hulp en aandacht hét verschil in kwaliteit van leven kunnen maken. Zo maken we het mogelijk dat bijna iedereen in ons dorp, van jong tot oud, hier goed kan (blijven) wonen. Hulp geven is altijd welkom, maar zeker géén voorwaarde van het lidmaatschap. U kunt zich aanmelden via www.dorpscooperatiewarffum.nl of via het Coördinatiepunt 06-49423457. Brochures en inschrijfkaarten vindt u ook in de wachtruimte van het GC Warffum.


Nieuws van GoudOud in Warffum en Dorpscoöperatie Warffum

“Ien Scheersalon”
Dorpshuiskamer voor samen zijn en samen doen

Feestelijke opening zaterdag 31oktober van 14.00-17.00 uur
Vorige maand kon u lezen dat we op zoek waren naar een geschikte plek voor een dorpshuiskamer. Deze hebben we inmiddels gevonden! Ien Scheersalon is een sfeervolle ontmoetingsplaats middenin Warffum voor iedereen die zich wel eens eenzaam voelt en het fijn vindt om met een dorpsgenoot een gesprek te voeren met een kopje koffie of thee erbij. Aan de grote stamtafel die iedereen uitnodigt om aan te schuiven, is het ook mogelijk samen te kaarten of een gezelschapsspel te doen.

Familie Kluin
In het karaktervolle huisje aan de Noorderstraat 9 was in vroegere tijden de kap- en scheersalon met woning van de familie Kluin gevestigd. De laatste jaren stond het pandje tegenover de Spar er leeg en wat verwaarloosd bij. Harrie van der Lei van Bouwbedrijf Noorderland kocht het huisje met de gedachte het op te knappen en er een nieuwe eigenaar of huurder voor te vinden. Bina Munting en Diane Beerlage, coördinatoren van Vrijwilligershulp Dorpscoöperatie Warffum, hebben de stoute schoenen aangetrokken en zijn met de nieuwe eigenaar in gesprek gegaan.

Gul aanbod
Groot was onze vreugde toen we hoorden dat we het huisje aan de Noorderstraat voorlopig belangeloos mogen gebruiken voor een dorpshuiskamer. De afgelopen weken is er hard gewerkt om Ien Scheersalon weer gezellig te maken. Een grote stamtafel, sfeervolle meubels en praktische spulletjes (o.a. beschikbaar gesteld door dorpsbewoners, Boerma’s Antiekhoeve, feestzaal de Rousant en GoudGoed) moeten het verder tot een fijne plek maken waar ouderen en eenzame inwoners samen kunnen komen. De naam van de dorpshuiskamer lag overigens voor de hand: wat kon het anders worden dan Ien Scheersalon! Hoe lang we met de dorpshuiskamer in dit tijdelijke onderkomen kunnen blijven is nu nog niet te zeggen. Dat hangt van verschillende factoren af. Voor nu is het belangrijk dat er een prachtige startplek is voor een dorpshuiskamer.

Activiteiten
De activiteiten van dorpshuiskamer Ien Scheersalon zullen naar verwachting meegroeien met het in gebruik nemen door de dorpsbewoners. Binnenkort wordt er alvast gestart met een wekelijkse koffieochtend op de zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur. Gewoon een gezellig samenkomen voor wie daar behoefte aan heeft. Natuurlijk liggen er ook spelletjes in de kast, maar alleen even langs komen voor een praatje en koffie is ook prima. Daarnaast is Ien Scheersalon een ideale plek voor een handwerk- of kaartclubje en andere kleinschalige dorpsactiviteiten zoals een repareercafé. Dorpscoöperatie Warffum zal na de opstart nieuwe activiteiten in de dorpshuiskamer door dorpsbewoners graag ondersteunen en waar nodig initiëren, zoals bijvoorbeeld Samen Koken & Eten. Ook het Coördinatiepunt voor Vraag & Aanbod Vrijwilligerswerk heeft in Ien Scheersalon een plekje gekregen waar vroeger het kleine winkeltje was gevestigd.

Laagdrempelig
Een bezoekje aan Ien Scheersalon is voor iedereen gratis en vrijblijvend en de bijdrage voor koffie en thee is vrijwillig net als de inzet van alle betrokkenen. Het project Ien Scheersalon staat nog in de kinderschoenen en kan alleen slagen met uw steun en belangstelling. Heeft u een leuk idee voor Ien Scheersalon of wilt u een helpende hand bieden? Neemt u dan contact op met Bina Munting of Diane Beerlage van het Coördinatiepunt via 06-49423457. Ien Scheersalon is een initiatief van Dorpscoöperatie Warffum i.s.m. Stichting GoudOud in Warffum. Als u dit dorpsinitiatief een warm hart toedraagt kunt u helpen door vrijwilliger te worden of door bijvoorbeeld een donatie te doen op rekeningnummer NL87RABO 013.43.92.280 t.n.v. Stichting GoudOud in Warffum.

Komt u zaterdag 31 oktober ook een kijkje nemen Ien Scheersalon? Dan praten we daar gezellig verder…

 


Nieuwsbrief september 2015

Van de bestuurstafel
Vlak voor de zomervakantie kreeg het bestuur een zeer teleurstellend bericht van Vestia: de potentiële, tijdelijke huurder van Warfheem voor de huisvesting van buitenlandse werknemers trok zich terug. Daarmee liepen ook onze intensieve onderhandelingen met Vestia over een aankoop direct na deze tweejarige huurperiode vast. Met de zomerperiode achter ons is het nu tijd om te kijken welke mogelijkheden er nog resten voor een succesvolle aankoop van de locatie Warfheem. Vestia heeft inmiddels al een paar maal de deadline voor een online-veiling laten verlopen en het is op dit moment nog niet duidelijk welke strategie Vestia gaat volgen. We houden u op de hoogte van eventuele ontwikkelingen.

Vraag & Aanbod van vrijwilligershulp
Het Zorgcoördinatiepunt voor Vraag & Aanbod wordt gevormd door Bina Munting en Diane Beerlage. Zij koppelen Warffumers, die behoefte hebben aan een helpende hand of steuntje in de rug aan betrokken dorpsgenoten. Inmiddels is er een mooi aantal geslaagde koppelingen gemaakt. Er klinken tevreden geluiden over de inzet van vrijwilligers bij tijdelijke of langdurende hulpvragen. Helaas kunnen nog niet alle vragen beantwoord worden; zo is vrijwillige tuinhulp bijvoorbeeld lastig in te vullen. Wilt u ouderen of dorpsbewoners met een beperking zo nu en dan een handje helpen bij het licht onderhoud van hun tuintje of wilt u andere hulp bieden? Laat het ons weten. Het Coördinatiepunt is bereikbaar via 06-49423457 of via vrijwilligers@goudoudinwarffum.nl.
Een terugkerend onderwerp in onze gesprekken met (alleenstaande) dorpsbewoners is de behoefte om op een gezellige plek samen te zijn en soms iets te ondernemen, zoals eten en koken. GoudOud onderzoekt nu of er op korte termijn zo’n geschikte plek in Warffum is. Het haalbaarheidsonderzoek naar ’t Centrum als een goede en definitieve locatie voor deze gezamenlijke activiteiten, gaat zoals gepland binnenkort van start. Maar ook als dit pand geschikt blijkt te zijn, zal er nog heel wat water door de zee gaan voordat we hier daadwerkelijk terecht kunnen. Een tijdelijke en vooral snelle oplossing is daarom gewenst.

Dorpscoöperatie Warffum
Het onlangs afgeronde onderzoek door studenten van de Hanzehogeschool heeft ons inzicht gegeven in wat er allemaal komt kijken bij de oprichting van een coöperatie. In dit onderzoek zijn ook de ervaringen van de zorgcoöperaties van Loppersum en Kloosterburen verwerkt. Geïnteresseerd? Het onderzoek is te lezen via deze link.
Heeft u zich al opgegeven als lid? Ruim honderd dorpsgenoten en inwoners van omliggende dorpen gingen u al voor. Door lid te worden van de coöperatie ondersteunt u het Vrijwilligersnetwerk en kunt u hulp van vrijwilligers ontvangen wanneer u zich thuis niet meer goed zelf kan redden. Hulp geven is ook welkom, maar dat is zeker géén voorwaarde van het lidmaatschap. U kunt zich aanmelden via www.dorpscooperatiewarffum.nl of via 06-49423457. Brochures en inschrijfkaarten treft u ook bij de box in de wachtruimte van het GC Warffum.


Minor Healthy Ageing Hanzehogeschool Groningen in opdracht van GoudOud in Warffum.

De afgelopen maanden hebben Tianda Walters, Erik Kloet, Emiel Soppel en Elise Kroontje, studenten van de Hanzehogeschool Groningen, hard gewerkt aan de afronding van het onderzoeksverslag over de Dorpscoöperatie Warffum. Klik hier voor het volledige verslag.


Nieuws van GoudOud en Dorpscoöperatie Warffum – juni 2015

Van de bestuurstafel
Tijdens de informatiebijeenkomst van de Dorpscoöperatie Warffum 28 april jl. in het Auditorium van het Hoogeland museum werden de bijna veertig aanwezigen onder meer bijgepraat over alle veranderingen van de Wmo. Een onderwerp dat veel mensen bezighoudt, want niet voor iedereen verlopen deze veranderingen even bevredigend. Er zal er in de toekomst vaker een beroep op de steun van mantelzorgers en vrijwilligers worden gedaan en dat vraagt om een goede ondersteuning en organisatie van deze informele zorg. GoudOud en de Dorpscoöperatie maken zich samen sterk voor de belangen van zorgvragers, mantelzorgers en vrijwilligers. We werken hierbij nauw samen met de zorgprofessionals.
Het bestuur krijgt onverminderd veel vragen over de situatie van Warfheem. De onderhandelingen met het bestuur van Vestia over het verwerven van de locatie zijn nog altijd gaande en we kunnen helaas op dit moment nog geen concrete resultaten over een aankoop mededelen. Het hele proces neemt veel tijd in beslag, maar u kunt er op vertrouwen dat onze inzet onvermoeibaar is en wij niet van opgeven weten totdat echt alle mogelijkheden zijn onderzocht. Wanneer het spreekwoord 'de aanhouder wint’ ook maar enigszins op waarheid of wijsheid berust, zullen we zeker ons doel bereiken!

SPAR Pilot
Om de buurtsuper in Warffum voor de toekomst te behouden heeft een aantal partijen in een experiment de verbinding gezocht: SPAR-Holding, SPAR Warffum, BZK (Ministerie van Binnenlandse Zaken), Vereniging Groninger Dorpen, Gemeente Eemsmond, Dorpsbelangen Warffum en GoudOud in Warffum. Met elkaar willen we gaan kijken wat er nodig is om er voor te zorgen dat de buurtsuper onderdeel blijft uitmaken van het dagelijks leven in ons dorp door een combinatie van voorzieningen. De eerste gezamenlijke bijeenkomst is begin juni geweest en binnenkort hopen we u over de vervolgstappen te kunnen inlichten.

Warfheem en ’t Centrum van Warffum
Naast Warfheem richt GoudOud zich ook op een ander pand aan de Noorderstraat ten behoeve van (ouderen)voorzieningen in ons dorp. Het gaat om het leegstaande en in verval rakende café ’t Centrum van Warffum. Samen met Dorpsbelangen en de Handelskring streven we naar een goede invulling van dit gebouw waarbij we kijken naar de behoefte aan voorzieningen op het gebied van een dorpshuisfunctie in combinatie met eventuele andere voorzieningen. Voor het uitvoeren van een gedegen onderzoek naar de mogelijkheden van het pand hebben we subsidie van het Loket Leefbaarheid van de NAM en de Dialoogtafel gekregen. Direct na de zomervakantie zal bureau Rizoem starten met een haalbaarheidsonderzoek dat ongeveer twee maanden duurt. Echter, er is op dít moment al dringend behoefte aan een onderkomen voor groepsactiviteiten zoals samen koken & eten, een praatje maken met een kopje koffie erbij, een kaartje leggen, handwerken, een repair café, etc. Hiervoor gaat GoudOud per direct op zoek naar een tijdelijke locatie waar we deze activiteiten tegen lage kosten kunnen houden zodat ze voor iedereen toegankelijk zijn. Zodra we iets geschikts hebben gevonden, kunnen we beginnen met het organiseren van de bijeenkomsten en hoort u er meer over.

Dorpscoöperatie Warffum
Tijdens de eerdergenoemde informatiebijeenkomst is het voorstel ingebracht dat het huidige bestuur van GoudOud in beginsel ook het nieuwe coöperatiebestuur vormt, aangevuld met één of meer dorpsbewoners. Middels een versneld aftreedrooster geven de bestuursleden van GoudOud het stokje door aan andere betrokken dorpsbewoners. De aanwezigen op de informatiebijeenkomst steunden dit voorstel en meerdere personen hebben al aangegeven open te staan voor een bestuursfunctie van de coöperatie. Een mooie start!
Bent u trouwens al lid? Veel dorpsgenoten en inwoners van omliggende dorpen gingen u al voor. Door lid te worden van de coöperatie ondersteunt u het vrijwilligersnetwerk en kunt u gratis hulp van vrijwilligers ontvangen wanneer u zich thuis niet meer goed kan redden door bijvoorbeeld een fysieke beperking. Hulp geven is ook welkom, maar dat is zeker géén voorwaarde van het lidmaatschap. Het vrijwilligersnetwerk is voor en door Warffumers én bewoners van dorpen in de directe omgeving van Warffum. U kunt zich aanmelden via www.dorpscooperatiewarffum.nl. Heeft u geen computer? De lidmaatschaapskaartjes voor de coöperatie en de brochures van het vrijwilligersnetwerk treft u ook aan bij de inleverbox in de wachtruimte van het GC Warffum. Na de definitieve oprichting van de coöperatie bij de notaris ontvangt iedereen die zich heeft opgegeven als lid een uitnodiging voor de eerste ALV. Voor aanmelding bij Vraag & Aanbod Vrijwilligershulp kunt u mailen naar vrijwilligers@goudoudinwarffum.nl of bellen met Bina Munting of Diane Beerlage van het Coördinatiepunt via 06-49423457.


Nieuws van GoudOud en Dorpscoöperatie Warffum – april 2015

Uitnodiging

Informatiebijeenkomst Dorpscoöperatie Warffum

“Samen sterk voor goede zorg in ons dorp”

Dorpscoöperatie Warffum heeft als doel dat ouderen en mensen met een beperking, ook bij een toenemende zorgvraag, in hun eigen, vertrouwde woonomgeving kunnen blijven wonen. Inmiddels hebben al ruim honderd mensen gehoor gegeven aan de oproep zich in te schrijven als lid van de Dorpscoöperatie Warffum. Dat is een fantastisch begin! Op 28 april willen we alle leden en andere belangstellenden persoonlijk informeren over de stand van zaken rondom de oprichting van de coöperatie. U bent daarom van harte welkom op:

Dinsdag 28 april 2015 om 19.00 uur

in het

Auditorium van het Openluchtmuseum ‘Het Hoogeland’

Dorpscoöperatie Warffum is een initiatief van Stichting GoudOud in Warffum. GoudOud is een totaalplan voor wonen, zorg en welzijn in Warffum. Het bestuur van de stichting werkt op verschillende fronten aan dit plan: met de beoogde aankoop van de locatie Warfheem wordt de eerste stap gezet voor de bouw van een Zorghofje en door de opzet van het Vrijwilligersnetwerk en het Coördinatiepunt worden met regelmaat geslaagde koppelingen gemaakt tussen inwoners met een hulpvraag en vrijwilligers. Om de belangen van deze informele zorg in de toekomst goed te kunnen blijven behartigen wordt het Vrijwilligersnetwerk van GoudOud onderdeel van de Dorpscoöperatie Warffum.

Waarom een coöperatie?
Een dorp waaruit de essentiële diensten en voorzieningen verdwijnen, heeft geen toekomst voor jongeren en ouderen. Het is dus in het belang van álle inwoners van Warffum e.o. dat de leefbaarheid van onze woonomgeving op peil blijft. Door lid te worden van de coöperatie kunnen we met elkaar die belangen behartigen, zodat er voldoende zorg en voorzieningen in het dorp blijven. Hiermee wordt voorkomen dat ouderen of anderen met een hulpvraag het dorp moeten verlaten. Doordat inwoners van Warffum zich verenigen is er meer mogelijk dan nu bereikbaar is. Een coöperatie betekent onderlinge solidariteit en binding van inwoners die samen in de ledenvergadering bepalen wat de koers van de vereniging is. Daarom: samen sterk voor goede zorg!

Programma 28 april
De informatiebijeenkomst is in de eerste plaats voor de leden van de coöperatie i.o. maar ook heten we graag iedereen die in goede zorg voor Warffum geïnteresseerd is van harte en vrijblijvend welkom! Op deze eerste algemene bijeenkomst van de coöperatie wordt uitgebreid informatie geven over het doel, de visie en de oprichting van Dorpscoöperatie Warffum. Daarnaast willen we graag met u in gesprek over de (toekomstige) veranderingen in de zorg en wat de gevolgen daarvan voor kwetsbare inwoners kunnen zijn. Wat kan de coöperatie hierin gaan betekenen en wat wordt de taak van de gemeente en de zorgaanbieders? Om deze vragen te beantwoorden nodigen we ook deskundigen uit op het gebied van professionele zorg en WMO, zodat het een brede discussie kan worden. Wilt u ook lid worden? U kunt zich aanmelden via www.dorpscooperatiewarffum.nl. De lidmaatschaapskaartjes voor de coöperatie en de brochures van het vrijwilligersnetwerk treft u ook aan in de wachtruimte van het GC Warffum. Voor informatie over het vrijwilligerswerk of voor Vraag & Aanbod kunt u mailen naar vrijwilligers@goudoudinwarffum.nl of bellen naar de coördinatoren: 0595-422 969 (Emmy Wolthuis) en 06-245 889 30 (Jet Brom).


Nieuws van GoudOud – maart 2015

Van de bestuurstafel
Met de datum van 24 februari al in zicht werd de openbare veiling van Warfheem voor de tweede maal uitgesteld. Tegelijkertijd verscheen er een artikel in het Dagblad van het Noorden en in de Ommelander Courant dat het college van B&W vooralsnog geen toestemming aan eigenaar Vestia verleent om in het pand 120 (buitenlandse) werknemers te huisvesten. De gemeente wil eerst meer duidelijkheid over de toekomst van het pand voordat een vergunning wordt afgegeven. De vermelding in het artikel dat Warfheem hoog op het wenslijstje van GoudOud staat om er een zorghofje te realiseren kunnen we alleen maar beamen: onze inzet voor het Hofje blijft onverminderd en begin maart staat er wederom een gesprek tussen Vestia en het bestuur van GoudOud gepland. Laten we hopen dat door alle recente ontwikkelingen het tij keert en GoudOud uiteindelijk de mogelijkheid krijgt de locatie te verwerven!

Dorpscoöperatie Warffum: samen sterk voor goede zorg!
In de derde week van april staat de eerste officiële informatiebijeenkomst over de dorpscoöperatie gepland. De bijeenkomst is in de eerste plaats voor de leden van de coöperatie maar daarnaast heten we iedereen die in goede zorg voor Warffum geïnteresseerd is van harte en vrijblijvend welkom! Op deze bijeenkomst zal GoudOud als initiatiefnemer uitgebreid informatie geven over het doel, de visie en de oprichting van de zorgcoöperatie. Daarnaast willen we graag met u in gesprek over de (toekomstige) veranderingen in de zorg en wat de gevolgen daarvan voor kwetsbare inwoners kunnen zijn. Wat kan de coöperatie hierin gaan betekenen en wat wordt de taak van de gemeente en de zorgaanbieders? Om deze vragen te beantwoorden nodigen we ook deskundigen uit op het gebied van professionele zorg en WMO, zodat het een brede discussie kan worden. Eén ding is in ieder geval duidelijk: oude, vanzelfsprekende zorgvormen verdwijnen uit onze omgeving waardoor het belangrijk wordt dat we het organiseren van goede zorg met elkaar gaan doen. Samen met overheid en zorgaanbieders zorgen we er voor dat kwetsbare bewoners in Warffum en omstreken goed oud kunnen worden in hun eigen, vertrouwde omgeving. De precieze datum en locatie van de informatiebijeenkomst kunt u in de volgende Op en Om de Terp lezen, maar leden zullen ook persoonlijk bericht krijgen.

Een steuntje in de rug
Kunt u zich niet langer redden met de dagelijkse klusjes in en rondom het huis? Bent u wel eens eenzaam of wilt u graag samen iets ondernemen? Dan staan er dorpsbewoners voor u klaar! Voor informatie over het vrijwilligerswerk of voor Vraag & Aanbod kunt u mailen naar vrijwilligers@goudoudinwarffum.nl of bellen met het Coördinatiepunt: 06-24588930 of 0595-422969. Door lid te worden van de coöperatie kunt u gratis hulp van vrijwilligers ontvangen en ondersteunt u het vrijwilligersnetwerk. U kunt natuurlijk ook hulp geven, maar dat is zeker géén voorwaarde van het lidmaatschap! Een richtlijn voor de toekomstige contributie bedraagt € 5,- per jaar zodat vrijwilligershulp voor iedereen bereikbaar blijft. Wilt u ook lid worden? U kunt zich aanmelden via www.dorpscooperatiewarffum.nl. of via het Coördinatiepunt. De lidmaatschaapskaartjes voor de coöperatie en de brochures van het vrijwilligersnetwerk treft u ook aan bij de inleverbox van de dorpscoöperatie in de wachtruimte van het GC Warffum.


Nieuws van GoudOud – februari 2015

Van de bestuurstafel
Met 24 februari als datum van de openbare veiling in zicht hebben er afgelopen maand diverse gesprekken plaatsgevonden tussen het bestuur van GoudOud, Vestia en andere betrokken partijen. Alle inzet is gericht om te komen tot een voor Warffum bevredigende oplossing voor de locatie Warfheem. Ons doel staat daarbij nog steeds als een paal boven water: de locatie verkrijgen voor de bouw van een Zorghofje. Wordt het Warffum uiteindelijk gegund dat er een mooie, beschutte woonlocatie voor ouderen in het centrum van ons dorp komt of niet? Het blijft voor iedereen nog even een spannende tijd want bij het ter perse gaan van Op en Om te Terp konden we nog geen concrete resultaten melden. In de volgende editie zal in ieder geval uitsluitsel geven worden over het resultaat van de voorgenomen veiling. Tussentijds nieuws over ontwikkelingen rondom Warfheem zullen we zeker op onze website publiceren, dus houd deze in de gaten!

Project ’t Centrum van Warffum
Naast Warfheem richt GoudOud zich ook op een ander pand aan de Noorderstraat ten behoeve van (ouderen)voorzieningen in ons dorp. Het gaat om het voormalig café ’t Centrum van Warffum. Het pand staat nu al geruime tijd leeg en onwenselijk verval treedt op. Samen met Dorpsbelangen en de Handelskring streven we naar een goede invulling van ‘t Centrum waarbij we kijken naar de behoefte aan voorzieningen op het gebied van een dorpshuisfunctie in combinatie met toerisme. Voor het uitvoeren van onderzoek naar de mogelijkheden van het pand en het opstellen van een Business Case vragen we gezamenlijk een subsidiebudget aan bij het Loket Leefbaarheid van NAM en Dialoogtafel. Deze subsidie is erop gericht plannen van inwoners te ondersteunen die de leefbaarheid in Noordoost-Groningse dorpen kan vergroten.

Dorpscoöperatie Warffum
Het enthousiasme voor deze democratische samenwerking in oprichting blijft onverminderd en er komen steeds meer leden bij. Bij het oprichten van een coöperatie komt natuurlijk heel wat kijken. Er zijn gelukkig goede voorbeelden van statuten en reglementen die we als basis kunnen gebruiken voor onze zorgcoöperatie in Warffum. Daarnaast kunnen we veel leren van succesvolle ervaringen van andere zorginitiatieven zoals de Zorgcoöperatie Hoogeloon uit 2005 (www.zorgcooperatie.nl). Voor ons is van belang de noodzakelijke stappen bij de oprichting zorgvuldig en met elkaar te maken. GoudOud heeft voor de startfase ondersteuning aangeboden gekregen van Platform 31. Dit is een kennis- en netwerkorganisatie voor stedelijke en regionale ontwikkeling die zich in het kader van een Landelijk Experiment Leefbaarheid van Binnenlandse Zaken al eerder voor GoudOud heeft ingespannen. Natuurlijk zijn we erg blij met deze hulp. Zoals al eerder gezegd willen we in het voorjaar de eerste algemene bijeenkomst organiseren om te kijken hoe we de coöperatie met elkaar verder gaan invullen. Wilt u ook lid worden? U kunt zich aanmelden via www.dorpscooperatiewarffum.nl. Lidmaatschaapskaartjes voor de coöperatie en de brochures van het vrijwilligersnetwerk treft u ook aan bij de inleverbox van de dorpscoöperatie in de wachtruimte van het GC Warffum. Het motto van Dorpscoöperatie Warffum is: samen sterk voor goede zorg in eigen omgeving!


Nieuws van GoudOud – januari 2015

Van de bestuurstafel
Het nieuwe jaar willen we graag beginnen met de beste wensen voor iedereen! Maar een nieuw jaar is ook een moment om nog even terug te kijken naar wat achter ons ligt. Zo was er de maandagmiddag voor kerst een warm onthaal voor de ruim vijftig belangstellenden die naar Vriesenstein in Warffum waren gekomen.

In de huiselijke sfeer van de villa werden de intentieverklaringen getekend door Francie Kaaijk van Stichting GoudOud in Warffum, Jos de Blok van Stichting Buurtzorg Nederland, Arjen Hoeber van Woongroep Marenland, Erwin de Kok van Stichting de Pool (samenwerkende huisartsen van Warffum, Usquert, Eenrum en Kloosterburen) en Dick Jansen van Rizoem.
De realisatie van het Zorghofje staat bij deze intentieverklaringen centraal en de betrokken partijen hebben verklaard zich, ieder op eigen wijze, te zullen inzetten om de plannen van GoudOud in Warffum te laten slagen.
Jos de Blok (directeur Buurtzorg) vertelde de toehoorders in zijn speech dat hij veel bewondering heeft voor dit vernieuwende dorpsinitiatief om de zorg in de eigen omgeving te organiseren en daarbij de samenwerking te zoeken met de professionele zorgaanbieders. Naar zijn ervaring loopt Warffum door de manier waarop deze zorg door de inwoners wordt vormgegeven hiermee voorop in Nederland.

Als laatste onderdeel van de bijeenkomst werd de website www.dorpscooperatiewarffum.nl officieel geopend door Diet Hensums van KAW. Diet is vanaf 2012 projectleider voor GoudOud geweest bij twee haalbaarheidsonderzoeken en ten afscheid van deze periode kreeg zij het erelidmaatschap van de coöperatie toegekend. Diet heeft vanaf het begin van de samenwerking gepleit voor de oprichting van een coöperatieve organisatievorm van het vrijwilligersnetwerk. Dat het initiatief zo wordt omarmd door het dorp deed haar zichtbaar plezier. Diane Beerlage sprak namens het bestuur dank uit voor de bijzondere verdiensten van Diet voor het project GoudOud. Vanaf heden zal Dick Janssen van Rizoem het bestuur met raad en daad terzijde staan voor realisatie van het Zorghofje. Al met al was de druk bezochte bijeenkomst van 22 december een zeer geslaagde afsluiting van 2014.
Het begin van 2015 staat ook in het teken van belangrijke ontwikkelingen omtrent de locatie Warfheem. Er staat inmiddels een groot bord in de tuin van het voormalige woonzorgcentrum met daarop de aangekondigde veiling voor 24 februari. Om ervoor te zorgen dat de locatie door de Stichting GoudOud in Warffum kan worden verkregen voor de bouw van een Zorghofje, kijkt het bestuur creatief naar allerlei opties. Op 5 januari vindt daartoe al een oriënterend gesprek met eigenaar Vestia plaats en daarnaast zijn er gesprekken met mogelijke investeerders. Een spannende tijd voor iedereen!

Dorpscoöperatie Warffum
De website is dan nu wel officieel in de lucht maar op dit moment treft u er alleen een inschrijfformulier voor het lidmaatschap aan. Het is echter de bedoeling dat daar binnenkort verandering in gaat komen zodat u straks op de website allerlei informatie aantreft over de coöperatie en u zich via het menu rechtstreeks kunt aanmelden voor Vraag & Aanbod van vrijwilligerswerk. Het ledenaantal van de coöperatie loopt inmiddels richting de honderd en bijna dagelijks melden zich nieuwe leden aan. Er komen daarbij zeer veel positieve reacties uit het dorp over dit initiatief van GoudOud en zoals eerder gezegd staat er in het voorjaar van 2015 op de agenda om de eerste Algemene Ledenvergadering uit te schrijven. Door lid te worden van de coöperatie ondersteunt u het vrijwilligersnetwerk en kunt u gratis hulp van vrijwilligers ontvangen als u het alleen niet redt. U kunt natuurlijk ook hulp geven, maar dat is zeker géén voorwaarde van het lidmaatschap. Het vrijwilligersnetwerk is voor en door Warffumers én bewoners van dorpen in de directe omgeving van Warffum. Een richtlijn voor de toekomstige contributie bedraagt € 5,- zodat vrijwilligershulp en lidmaatschap voor iedereen bereikbaar zijn. Wilt u ook lid worden? U kunt zich aanmelden via www.dorpscooperatiewarffum.nl. Heeft u geen computer? De lidmaatschaapskaartjes voor de coöperatie en de brochures van het vrijwilligersnetwerk treft u ook aan bij de inleverbox van de dorpscoöperatie in de wachtruimte van het GC Warffum. Het motto van Dorpscoöperatie Warffum is: samen sterk voor goede zorg in eigen omgeving!
Voor informatie over het vrijwilligerswerk of voor Vraag & Aanbod kunt u mailen naar vrijwilligers@goudoudinwarffum.nl of bellen naar de coördinatoren: 0595-422 969 (Emmy Wolthuis) en 06-245 889 30 (Jet Brom).

Interview RTV Noord
Op maandag 22 december zond RTV Noord een item uit over het project GoudOud in Warffum. Via deze link komt u op de site van RTV Noord terecht waar u het artikel van journaliste Suzanne Stoppels kunt lezen en waar ook het radiofragment te beluisteren valt.


Nieuws van GoudOud – december 2014

Van de bestuurstafel
Berichtten we de vorige keer op onze site dat er nog geen nieuws was over een datum van de op handen zijnde veiling van Warfheem, dat is nu geheel anders! Per toeval kwam het bestuur erachter dat de veiling zou plaatsvinden op 18 november. De eerste kijkdag was reeds half oktober geweest. Helaas was het bestuur van GoudOud, ondanks toezegging van eigenaar Vestia, niet op de hoogte gebracht van de veilingdatum. Via via is er bij Vestia navraag gedaan over deze plotselinge, onaangekondigde ontwikkeling. Wat de precieze motivatie is geweest weten we niet, maar Vestia heeft besloten de veiling te elfder ure uit te stellen tot 24 februari 2015. Dit beetje uitstel geeft de gelegenheid om ons beter voor te bereiden op de veiling en alles wat daar mee samen hangt. Om deze reden ook zijn we bezig het bestuur zowel in de breedte als in de diepte te versterken, maar daarover zullen we u binnenkort meer kunnen berichten. Zoals bekend is de stichting GoudOud in Warffum nog steeds voornemens de locatie van Warfheem te verwerven om met het Hofje een nieuwe woonzorgvoorziening in Warffum te realiseren. Voor het aankopen van de locatie is uiteraard voldoende kapitaal nodig en het bestuur is nu druk doende dit op korte termijn ter beschikking te krijgen. Het zijn dus zeer spannende tijden voor het Hofje en we hopen op steun en verantwoordelijkheid van diegenen die een verschil kunnen maken in deze kwestie. Het zal de komende tijd erop of eronder zijn voor deze belangrijke pijler van het project GoudOud! We houden u uiteraard op de hoogte van ontwikkelingen.
In november kondigden we al aan dat op 22 december de intentieverklaringen in Vriesenstein getekend gaan worden. De realisatie van het Zorghofje staat hierbij centraal en de betrokken partijen verklaren zich, ieder op eigen wijze, te zullen inspannen om de plannen van GoudOud voor goede (ouderen)zorg in Warffum te laten slagen. Voor de feestelijke ondertekening van deze verklaring is o.a. Jos de Blok, directeur van Buurtzorg Nederland aanwezig en hij zal op deze middag ook een uiteenzetting geven van zijn visie op goede (ouderen)zorg in eigen omgeving. We zijn zeer blij dat Buurtzorg Nederland, Woongroep Marenland, Het Gezondheidscentrum Warffum, Stichting de Pool (samenwerkende huisartsen van Usquert, Warffum, Eenrum en Kloosterburen) en Bureau Rizoem zich bereid verklaren de samenwerking met GoudOud aan te gaan. Bureau Rizoem is deskundig in financieel projectadvies naast ontwikkeling en beheer van woningen en voorzieningen.

Dorpscoöperatie Warffum
GoudOud heeft dit najaar ook het initiatief genomen de Dorpscoöperatie Warffum op te zetten zodat we met elkaar als dorpsgenoten goede zorg kunnen organiseren. Het gaat daarbij om een vrijwilligersnetwerk voor en door Warffumers én bewoners van dorpen in de directe omgeving van Warffum. De informatiestand op de Winterfair in de OR-hal was een doorslaand succes en de eerste 70 leden hebben zich inmiddels aangemeld voor het lidmaatschap. In het begin van het nieuwe jaar zal de eerste Algemene Ledenvergadering kunnen worden uitgeschreven. Een richtlijn voor de toekomstige contributie bedraagt € 5,- zodat vrijwilligershulp voor iedereen bereikbaar is. Door lid te worden van de coöperatie ondersteunt u het vrijwilligersnetwerk en kunt u gratis hulp van vrijwilligers ontvangen. U kunt natuurlijk ook hulp geven, maar dat is zeker géén voorwaarde van het lidmaatschap. Wilt u ook lid worden? U kunt zich aanmelden via www.dorpscooperatiewarffum.nl. Lidmaatschaapskaartjes en brochures van het vrijwilligersnetwerk treft u ook aan bij de inleverbox van de Dorpscoöperatie in de wachtruimte van het GCW. Laten we met de Dorpscoöperatie Warffum mogelijk maken dat iedereen goed oud kan worden in ons eigen dorp. Voor informatie over het vrijwilligerswerk of voor Vraag & Aanbod kunt u mailen naar vrijwilligers@goudoudinwarffum.nl of bellen naar de coördinatoren: 0595-422 969 (Emmy Wolthuis) en 06-245 889 30 (Jet Brom).

Het bestuur van GoudOud in Warffum wenst u allen fijne feestdagen toe en met een liefdevol gebaar, aandacht voor onze naasten, wordt 2015 een prachtig jaar.


Nieuws van GoudOud – november 2014

Van de bestuurstafel
Er is de afgelopen maand weer een aantal belangrijke ontwikkelingen geweest voor GoudOud. Voor wat betreft de online veiling van Warfheem: volgens de laatste berichten gaat dit gebeuren op 18 november. We houden u op de hoogte van de ontwikkelingen. Ondertussen hebben we de intentieverklaringen met woongroep Marenland, Buurtzorg Nederland, Gezondheidscentrum Warffum en samenwerkende huisartsen van de Pool zover klaar en is het feestelijke moment van ondertekenen op 22 december daar. Binnenkort leest u daar meer over, maar we zijn in ieder geval zeer tevreden met de goedlopende samenwerking met deze betrokken partners. Hopelijk kunnen we aan dit rijtje voor 22 december nog enkele andere namen toevoegen.
Het belangrijke overleg op 9 oktober met de wethouders Sienot en Herkströter en ambtenaren van de gemeente Eemsmond is naar tevredenheid verlopen. Vanuit het ministerie van BZK, Platform 31 en de provincie Groningen was er ook vertegenwoordiging aanwezig en we hebben met elkaar uitgebreid de kansen en knelpunten voor de bouw van het Zorghofje doorgesproken. De gemeente Eemsmond omarmt ons project ten zeerste en heeft de intentie om zich samen met het bestuur proactief te gaan inzetten bij het zoeken naar investeerders. Zoals gezegd is er voor de bouw van het Zorghofje veel geld nodig. Om de investeerders te overtuigen van de draagkracht voor het project moeten we daarom als inwoners van Warffum laten zien dat we massaal achter ons Hofje staan en met elkaar voor goede zorg in ons dorp gaan. Een belangrijke pijler van het project is het vrijwilligersnetwerk met het Coördinatiepunt, dat wordt vormgegeven door Jet Brom en Emmy Wolthuis. Hoewel er op dit moment meer vrijwilligers zijn die zich willen inzetten voor een dorpsgenoot dan er hulpvragen zijn, laat het netwerk wel zien dat de Warffumers erg betrokken zijn bij goede zorg in ons dorp. Behalve als vrijwilliger kunt u het project ondersteunen door lid te worden van de Dorpscoöperatie Warffum. Het is namelijk de bedoeling dat Het Vrijwilligersnetwerk van GoudOud straks wordt ondergebracht bij de Dorpscoöperatie Warffum.
Voor informatie over vrijwilligerswerk of voor Vraag & Aanbod kunt u mailen naar vrijwilligers@goudoudinwarffum.nl of bellen naar 0595-422 969 (Emmy)/06-245 889 30(Jet).

Wordt u ook lid van de Dorpscoöperatie Warffum?
Bij onze presentatie tijdens het Dorpscafé van 24 september in Spoorzicht waren alle aanwezigen zeer geïnteresseerd in het democratische coöperatieconcept. Ook de reacties via de mail en in het dorp zijn zeer positief. Het spreekt duidelijk veel Warffumers aan om met elkaar de verantwoordelijkheid te dragen voor een sterk informeel zorgnetwerk. Inmiddels hebben zich al tientallen dorpsgenoten aangemeld als lid en het is nu natuurlijk de bedoeling dat dit aantal de komende tijd flink gaat oplopen! In het begin van het nieuwe jaar zal dan de eerste Algemene Ledenvergadering kunnen worden uitgeschreven en zullen de leden met elkaar de koers verder gaan bepalen.
Deze mooie start moet de basis vormen voor een sterke dorpscoöperatie waaraan álle Warffumers kunnen deelnemen. Het is duidelijk dat een breed draagvlak voor Het Vrijwilligersnetwerk van het grootste belang voor de toekomstige (ouderen)zorg in ons dorp.
Het doel van de coöperatie is er voor te zorgen dat iedereen die dat wil zo lang mogelijk in Warffum kan blijven wonen. Goed oud mogen worden met alle noodzakelijke zorg- en welzijnsvoorzieningen in de eigen, vertrouwde buurt. De coöperatie wordt ván en vóór het dorp en hoe meer leden hoe sterker we als dorp kunnen laten zien wat we willen en kunnen. Hoe de jaarlijkse contributie er straks precies uit gaat zien is een zaak van de leden, maar uitgangspunt is natuurlijk dat de diensten van het vrijwilligersnetwerk voor iedereen toegankelijk zijn en dat ook blijven. Een voorlopige richtprijs voor de contributie is € 5,-. Om iedereen in het dorp goed te kunnen informeren over de Dorpscoöperatie Warffum, het Vrijwilligersnetwerk en het Zorghofje is er op 22 en 23 november een informatiestand ingericht op de Winterfair in de Op Roakeldaishal. We hopen u daar te mogen begroeten! In het dorpsinformatieblad Op en Om de Terp bevindt zich alvast een inschrijvingskaart waarmee iemand zich als lid van de coöperatie kan opgeven. Inleveren van de kaart kan bij de informatiestand tijdens de Winterfair of bij het GC Warffum in een daarvoor bestemde bus in de wachtkamer. Opsturen naar Oostervalge 22, 9989 EJ Warffum kan natuurlijk ook. Mocht u zich liever digitaal willen aanmelden, ga dan naar www.dorpscooperatiewarffum.nl.
De website www.dorpscooperatiewarffum.nl is inmiddels operationeel om uw aanmelding van lidmaatschap te verwerken (zie menu). Op een later tijdstip zal de website van de coöperatie dan officieel en met een feestelijk tintje de lucht in gaan. Vanaf dat moment zal er allerlei belangrijke informatie over de coöperatie en het vrijwilligersnetwerk te lezen zijn en is het ook mogelijk om zich via de website aan te melden als vrijwilliger en u kunt er aangeven dat u graag hulp wilt ontvangen van een vrijwilliger.
Laten we met de Dorpscoöperatie Warffum mogelijk maken dat iedereen goed oud kan worden in ons eigen dorp.


Nieuws van GoudOud – september 2014

Van de bestuurstafel
Voor de zomervakantie brachten we het nieuws dat het gebouw Warfheem in het late najaar openbaar geveild zal gaan worden. Het bestuur van GoudOud is er veel aan gelegen de locatie voor nieuwbouw van een Zorghofje te behouden. We hebben daartoe met lokale woningbouwverenigingen en zorgaanbieders de intentie tot samenwerking uitgesproken. Een belangrijke stap om investeerders samen te kunnen overtuigen dat het bouwen van een zorghofje in Warffum een goed plan is. Begin oktober heeft het bestuur nog een gesprek met vertegenwoordigers van onze gemeente en de provincie waarin wij uitgebreid zullen pleiten voor ruime ondersteuning van ons dorpsinitiatief. Alleen is er meer nodig dan een intentieovereenkomst met professionele partijen en gesprekken met betrokken overheden om investeerders te overtuigen. Er is voor de bouw van het Zorghofje veel geld nodig . Wij moeten daarom als inwoners van Warffum aan investeerders laten zien en horen dat we massaal gáán voor ons Hofje en voor goede zorg in ons dorp! Warffum is die investering meer dan waard en we moeten nú de kans pakken en ons sterk maken voor de toekomst van brede (ouderen)zorg in ons dorp. Dat betekent samen optrekken om dit doel te bereiken. Die gezamenlijkheid kan goed tot uitdrukking komen door het lidmaatschap van een dorpscoöperatie, met als doel deze zorg dorpsbreed te organiseren. Het Vrijwilligersnetwerk van GoudOud is goed uit de startblokken gekomen en zal straks als onderdeel van de dorpscoöperatie een heel sterk signaal kunnen afgeven aan mogelijke investeerders.

Dorpscoöperatie
Een breed draagvlak voor het Vrijwilligersnetwerk is dus van het grootste belang voor de toekomstige (ouderen)zorg in ons dorp. Deze informele zorg zal de komende jaren de belangrijkste schakel worden tussen de Warffumers die wat extra zorg en aandacht nodig hebben en de professionele zorgaanbieders. Op dit moment zorgt het Vrijwilligersnetwerk van GoudOud er al regelmatig voor dat bewoners met kleine diensten geholpen worden. Aan de vele, zéér positieve reacties uit het dorp blijkt dat we hiermee op de goede weg zijn. Dit mooie begin moet de basis vormen voor een sterke dorpscoöperatie waarin álle Warffumers kunnen deelnemen en betrokken zijn.
Het doel van de coöperatie is er voor te zorgen dat ouderen zo lang mogelijk in Warffum kunnen blijven wonen. Goed oud worden met alle noodzakelijke zorg- en welzijnsvoorzieningen in de buurt. De coöperatie wordt ván en vóór het dorp: we spelen daarin allemaal een belangrijke rol bij de vrijwillige zorg voor elkaar en dat vergroot onze zelfredzaamheid en de onderlinge betrokkenheid. Iedereen draagt in een coöperatie bij naar eigen capaciteit. Leden betalen jaarlijks een kleine bijdrage en plukken daar bij het ontvangen van diensten ook de vruchten van. Maar ook niet- leden kunnen meedoen. Zij betalen per dienst, wat het bedrag natuurlijk wel kan doen oplopen. Zo wordt enerzijds niemand uitgesloten, anderzijds heeft het meerwaarde om lid te zijn. Met de bijdrage worden ook de vrijwilligers van de coöperatie ondersteund en bijeenkomsten georganiseerd. In de dorpscoöperatie bepalen de leden samen de koers, maken samen plannen en nemen ook samen de besluiten tot uitvoering van die plannen. Een democratische vorm van samenwerking die goed past binnen ons dorp.
Dat de aankondiging in de vorige Op en om de Terp van de Dorpscoöperatie al veel heeft losgemaakt blijkt wel uit het aantal aanmeldingen voor het toekomstige lidmaatschap van de dorpscoöperatie!
Om iedereen in Warffum goed te kunnen informeren over de dorpscoöperatie willen we binnenkort een informatiebijeenkomst voor het hele dorp organiseren. Houd voor de datum en locatie uw brievenbus en de lokale krant in de gaten. Over de algemene voortgang van GoudOud kunnen we overigens tijdens het door Dorpsbelangen georganiseerde Dorpscafé van 24 september al meer vertellen. Wist u trouwens dat u zich nu alvast kunt opgeven als toekomstig lid van de dorpscoöperatie Warffum? Ga hiervoor naar dorpscooperatie@goudoudinwarffum.nl of stuur een briefje naar Oostervalge 22, 9989 EJ Warffum.
Laten we met Dorpscoöperatie Warffum mogelijk maken dat iedereen goed oud kan worden in ons eigen dorp.


Nieuws van GoudOud – juli/augustus 2014

Van de bestuurstafel
  Eindelijk zit er schot in de zaak betreffende het gebouw Warfheem! Zoals u wellicht weet heeft de Stichting GoudOud in Warffum al eerder een bod gedaan op de locatie, maar is dit bod afgewezen door eigenaar Vestia. Eind juni ontvingen we een brief van Vestia dat het besluit is genomen Warfheem in het (late) najaar openbaar te veilen. We willen dit bericht vooral als een kans zien om de locatie voor het dorp te behouden. Daarvoor zal er wel een investeerder bereid moeten zijn om voor het doel van GoudOud een goed bod te doen. Het bestuur is de afgelopen maanden druk bezig geweest gesprekken hierover te voeren en de aangekondigde veiling zullen deze gesprekken naar verwachting in een stroomversnelling brengen. We hopen daarmee ook duidelijkheid te krijgen wie onze financiële partner(s) wil(len) worden, aangezien GoudOud zelf geen kapitaal ter beschikking heeft om een reëel bod te doen op de locatie.
  Er bestaat met een veiling natuurlijk altijd een kans dat er een bod wordt geaccepteerd van een projectontwikkelaar die andere plannen heeft met het pand dan een zorghofje. Daarom is het heel belangrijk goed beslagen ten ijs te komen voor de veiling. Een mooi resultaat is alvast dat Stichting Buurtzorg Nederland en het Gezondheidscentrum Warffum onlangs hebben uitgesproken met ons te willen samenwerken en samen op te trekken om investeerders voor het Hofje te zoeken. Hier zijn we zeer blij mee, want alleen met elkaar komen we verder! We hopen dat ook andere zorgaanbieders deze mooie intentie tot samenwerking met GoudOud zullen volgen.
  Alleen is er meer nodig dan een intentieovereenkomst met de zorgaanbieders om investeerders te overtuigen. Wij moeten met name als inwoners van Warffum samen aan investeerders laten zien en horen dat we massaal gáán voor ons Hofje! Warffum krijgt nú de kans zich sterk te maken voor de toekomst van brede ouderenzorg in ons dorp. Dat betekent samen optrekken om dit doel te bereiken. Die gezamenlijkheid kan goed tot uitdrukking komen door het lidmaatschap van een dorpscoöperatie, met als doel deze ouderenzorg dorpsbreed te organiseren. Ons vrijwilligersnetwerk draait inmiddels op volle toeren en geeft als onderdeel van de dorpscoöperatie een heel sterk signaal af aan mogelijke investeerders.
  Het bestuur van GoudOud wil begin september de dorpscoöperatie operationeel hebben en binnenkort hoort en leest u meer over hoe dat in zijn werk gaat. U kunt ook uw bijdrage leveren door lid te worden van de dorpscoöperatie. Laten we met elkaar mogelijk maken dat iedereen goed oud kan worden in ons eigen dorp!

Het Coördinatiepunt
Wat doet het Coördinatiepunt?
Het Coördinatiepunt koppelt Warffumers, die behoefte hebben aan een steuntje in de rug, een helpende hand, een luisterend oor of gewoon gezelschap, aan dorpsgenoten die graag hun nabije of verre buur een helpende hand willen toesteken.
Dit hebben we afgelopen maand bereikt
  • Een moeder met een baby en een ouder kind heeft door omstandigheden hulp nodig. Twee jonge meiden helpen haar.
  • Iemand is in verband met ziekte tijdelijk geholpen met de opvang van haar hond.
We zoeken naar
  • Iemand die af en toe een scootmobiel wil schoonmaken
  • Mensen die regelmatig overdag willen klaverjassen (1 persoon heeft zich gemeld naar aanleiding van de vorige oproep)
  • Mensen die regelmatig overdag willen biljarten
Kunt u ook wel wat hulp gebruiken met dingen die u even of helemaal niet meer kunt?
Zoekt u gezelschap of wilt u wel eens de deur uit?

Aarzel niet, stel uw vraag, bied hulp aan of doe beide!
Zo kunt u ons bereiken:

  Jet Brom 06 - 24 58 89 30
  Emmy Wolthuis 0595 - 424 246
  Of via e-mail: vrijwilligers@goudoudinwarffum.nl

 


Nieuws van GoudOud - juni 2014

   Het is al weer even geleden dat GoudOud van zich liet horen. Dat betekent niet dat er ondertussen niets gebeurt, maar dat er vooral achter de schermen hard is gewerkt om resultaten te boeken. Toch is het goed om elkaar zo nu en dan te informeren. In het dorpsblad Op en Om de Terp doen we dat met rubrieken. Zo komt wel alle informatie over het Project GoudOud bij elkaar te staan, maar is het duidelijk welk nieuws bij welk onderdeel van GoudOud hoort. De rubrieken zijn: ‘Van de bestuurstafel’, ‘Het Coördinatiepunt’ (met Vraag & Aanbod) en ‘Activiteiten’. Op deze website zal binnenkort het keuzemenu worden uitgebreid met ‘Vraag & Aanbod Vrijwilligerswerk’ en ‘Activiteiten’.

Van de bestuurstafel
  Het bestuur heeft de afgelopen maanden met diverse partijen gesprekken gevoerd over een nieuw te bouwen Hofje op de plek van Warfheem. Die gesprekken verliepen dusdanig dat we nog steeds hoopvol zijn dat we dit doel uiteindelijk gaan bereiken. Met een paar partijen zijn we inmiddels verder gekomen dan een eerste kennismaking en we verwachten binnenkort concreet nieuws te kunnen brengen over gezamenlijke plannen.
  Met de tekening willen wij alvast een indruk geven hoe het Hofje er uit zou kunnen komen te zien. Het zorgcomplexje bestaat uit 14 woningen die volledig zorggeschikt zijn, een ontmoetingsruimte en een zorgpension. In de zelfstandige woningen kan iedereen komen wonen die zorg nodig heeft die thuis niet meer georganiseerd kan worden. In de ontmoetingsruimte kunnen bewoners van het Hofje én dorpsbewoners elkaar ontmoeten voor bijvoorbeeld een praatje, samen eten (koken), een spelletje spelen, handwerken of een andere activiteit doen. In het zorgpension kan iedereen die tijdelijk zorg nodig heeft komen logeren, zoals na een operatie of met vakantie van de mantelzorger. In de beschutte binnentuin is het goed toeven voor een praatje of het verzorgen van het groen.

   Het doel van GoudOud is goed oud worden in eigen dorp. Dat betekent goede leefbaarheid voor álle inwoners van Warffum, dus voor jong én oud. Die leefbaarheid wordt door verschillende zaken bepaald. Een voorziening als een supermarkt in het dorp is voor velen van ons erg belangrijk. Om de buurtsuper in Warffum voor de toekomst te behouden heeft een aantal partijen in een experiment de verbinding gezocht: de SPAR, BZK (ministerie van Binnenlandse Zaken), Gemeente Eemsmond, Dorpsbelangen en GoudOud. Met elkaar willen we gaan kijken wat er nodig is om er voor te zorgen dat de buurtsuper onderdeel blijft uitmaken van het dagelijks leven in ons dorp door een combinatie van voorzieningen. De ideeën en wensen van Warffumers staan daarbij voorop en in september is er tijdens een dorpsbijeenkomst gelegenheid die met elkaar uit te spreken. We hopen dan ook op een grote opkomst van veel dorpsgenoten zodat we samen onze betrokkenheid en inzet kunnen laten zien voor het behoud van een buurtsuper in Warffum.

Het Coördinatiepunt
Wat doet het Coördinatiepunt?
Het Coördinatiepunt koppelt Warffumers, die behoefte hebben aan een steuntje in de rug, een helpende hand, een luisterend oor of gewoon gezelschap, aan dorpsgenoten die graag hun nabije of verre buur een helpende hand willen toesteken.
Dit hebben we bereikt
  • Er is inmiddels een groep vrijwilligers die zich beschikbaar heeft gesteld om hulp te bieden
  • Een oudere heer is voorzien van een gesprekspartner voor een goed gesprek
  • En bijna veertiger is voorzien van een kookmaatje
  • Een echtpaar, waarvan de man na ziekenhuisopname even is uitgeschakeld, is voorzien van hulp bij het onderhoud van de tuin.
  • Initiatief genomen voor het starten van een breiclub. Dorpsgenote Hiltsje Dubois zal dit verder gaan vormgeven.
We zoeken naar
  • Iemand die af en toe een scootmobiel wil schoonmaken
  • Mensen die regelmatig overdag willen klaverjassen
  • Mensen die regelmatig overdag willen biljarten
Kunt u ook wel wat hulp gebruiken met dingen die u even of helemaal niet meer kunt?
Zoekt u gezelschap of wilt u wel eens de deur uit?

Aarzel niet, stel uw vraag, bied hulp aan of doe beiden!
Zo kunt u ons bereiken:

  Jet Brom 06 - 24 58 89 30
  Emmy Wolthuis 0595 - 424 246
  Of via e-mail: vrijwilligers@goudoudinwarffum.nl

 


Project GoudOud in Warffum - Nieuwsbrief maart 2014

   Zaterdag 15 februari was het dan zover: de eerste dorpsbijeenkomst, georganiseerd door GoudOud. Het doel was een gezellige middag waar ongedwongen ontmoeten, een praatje maken en luisteren naar livemuziek centraal stond. Ongeveer 40 belangstellenden hadden de weg naar het nieuwe museumcafé van het Openluchtmuseum Het Hoogeland gevonden en waren zeer positief over dit initiatief. De middag was in meer dan één opzicht geslaagd want spontaan hebben zich ook nieuwe leden aangemeld om de groep vrijwilligers te versterken. Verder konden Jet Brom en Emmy Wolthuis, de coördinatoren van de vrijwilligers in Warffum, deze middag met trots de eerste resultaten bekend maken sinds de oprichting van het coördinatiepunt. Er zijn inmiddels al diverse koppelingen tot stand gebracht tussen vrijwilligers van GoudOud en Warffumers die een aanvraag voor hulp hebben gedaan. Een prachtig begin dus voor het GoudOud-vrijwilligersnetwerk, dat beslist naar meer smaakt.
Het bestuur van GoudOud is de afgelopen maand(en) op meerdere terreinen actief geweest. Zo is er contact gezocht met alle vrijwilligersorganisaties in Warffum die op één of andere manier actief zijn op het gebied van welzijn. De organisaties zijn uitgenodigd om kennis te komen maken en daarmee in kaart te kunnen brengen welke vrijwilligershulp er in Warffum allemaal al gegeven wordt én hoe de verschillende organisaties elkaar zouden kunnen ondersteunen. De avond kende een voorzichtige opkomst maar wel met hoopvol resultaat, want de aanwezige organisaties vonden het zeker nuttig om in de (nabije) toekomst eens te bekijken hoe we misschien gebruik kunnen maken van elkaars kennis, kunde en activiteiten. Met elkaar kunnen we namelijk hét verschil maken voor alle inwoners van ons dorp die wat meer aandacht en zorg nodig hebben.

   Op het gebied van het Hofje kunnen we u melden dat we, na het vorig jaar uitgebrachte (en niet geaccepteerde) bod op de locatie Warfheem, er nieuwe onderhandelingen gaande zijn. De directie behandelt momenteel een voorstel van GoudOud om te komen tot een oplossing. Hopelijk kunnen we u in onze volgende nieuwsbrief hierover meer informatie geven.
   Ook hebben we inmiddels de business case, waarin onze nieuwbouwplannen voor het Hofje met een ontmoetingsruimte en een zorgpension zijn beschreven, in een drietal bijeenkomsten met belangstellende investeerders besproken. Voor nu kunnen we u vertellen dat er meerdere vervolgafspraken zijn gemaakt om de mogelijkheden voor nieuwbouw te onderzoeken. Het realiseren van het Hofje zal hoe dan ook een langdurende kwestie zijn, vandaar dat we ook willen onderzoeken of er in de tussenliggende periode alternatieve woonmogelijkheden gevonden kunnen worden. Zo kunnen ouderen , die anders noodgedwongen Warffum zouden moeten verlaten, in ons dorp blijven wonen. Hiervoor worden er op dit moment gesprekken gevoerd met een plaatselijke woningbouwvereniging.
   De lente is een mooi moment om te kijken welke nieuwe vrijwilligersactiviteiten er door GoudOud georganiseerd kunnen worden in Warffum. Daarnaast zullen de vrijwilligerscoördinatoren de komende tijd druk bezig zijn Warffumers met een vraag en aanbod op het gebied van vrijwilligershulp met elkaar in contact te brengen. Misschien heeft u zelf of een bekende in uw omgeving een hulpvraag? Of bent u inmiddels ook enthousiast geworden over het project van GoudOud in Warffum en wilt u zich opgeven als vrijwilliger? U kunt voor opgave en informatie mailen naar vrijwilligersactiviteiten@goudoudinwarffum.nl of bellen met Jet Brom (06-24588930) of Emmy Wolthuis (0595-424246).

Bestuur GoudOud in Warffum
Francie Kaaijk, Patrick Boon en Diane Beerlage


Project GoudOud in Warffum - Nieuwsbrief januari 2014

In onze laatste nieuwsbrief van 2013 hebben we u bijgepraat over de stand van zaken betreffende ‘de stenen’ en het organiseren van het vrijwilligersnetwerk. Met de feestdagen en de jaarwisseling voor de deur spraken we ook de hoop uit dat met een liefdevol gebaar en aandacht voor onze naasten 2014 een prachtig jaar mag worden. De 22 enthousiaste GoudOud-vrijwilligers, coördinatoren Jet en Emmy en het bestuur van GoudOud in Warffum voegen wat dat betreft gelijk de daad bij het woord en beginnen het nieuwe jaar met het organiseren van een Dorpsbijeenkomst op zaterdag 15 februari in het nieuwe museumcafé van het Openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum. Op deze samenkomst kan er gezellig wat met elkaar worden gepraat onder het genot van een kopje koffie, thee of borreltje met wat lekkers. Ook vertellen de studenten die voor het project GoudOud in Warffum overal in het dorp interviews hebben afgenomen, iets over hun ervaringen bij het houden van deze vraaggesprekken. Voor opgave en meer informatie over de dorpsbijeenkomst kunt u onderstaande vooraankondiging bekijken. Inmiddels ook enthousiast geworden over het vrijwilligersproject van GoudOud in Warffum? Dan kunt u zich natuurlijk ook opgeven als vrijwilliger. Met elkaar kunnen we namelijk hét verschil maken voor ouderen en anderen in ons dorp die wat meer aandacht en zorg nodig hebben.

Bestuur GoudOud in Warffum
Francie Kaaijk, Patrick Boon en Diane Beerlage

Vooraankondiging
 
DORPSBIJEENKOMST GOUDOUD IN WARFFUM
zaterdag 15 februari a.s.
van 15.00 tot 17.00 uur
Museumcafé in het Openluchtmuseum Het Hoogeland, Warffum
 
Voor iedereen in Warffum en directe omgeving.
Er zijn veel redenen om elkaar te ontmoeten en elkaar daarbij te helpen. GoudOud in Warffum organiseert daarom op 15 februari haar eerste dorpsbijeenkomst.
Komt u graag andere mensen tegen of heeft u behoefte aan een gezellig praatje maar komt u minder gemakkelijk buitenshuis of heeft u daar hulp bij nodig? Voelt u zich soms eenzaam of wilt u meer contact hebben met andere mensen? Dan is deze dorpsbijeenkomst van GoudOud in Warffum misschien wel iets voor u!
 
Gezelligheid staat voorop en deelname is gratis.
Wilt u zich opgeven voor de Dorpsbijeenkomst van GoudOud of heeft u een vraag, dan kunt u contact opnemen met:
• Coördinatoren vrijwilligersactiviteiten GoudOud in Warffum:
  Jet Brom 06-24588930
  Emmy Wolthuis 0595-424246
• Bestuur GoudOud in Warffum:
  Patrick Boon 06-53688064
 
U kunt voor opgave en informatie over de dorpsbijeenkomst ook mailen naar: vrijwilligersactiviteiten@goudoudinwarffum.nl.

Project GoudOud in Warffum - Nieuwsbrief december 2013

‘GoudOud is een práchtig zorgconcept, vooral ook omdat het is bedacht én wordt gedragen door zoveel enthousiaste dorpsbewoners,’ Dit was slechts één van de lovende reacties die we direct na afloop van onze presentatie kregen op donderdag 14 november bij de voorronde van TedxBinnenhof. Maar vooral de vele, positieve reacties uit het dorp laten zien dat GoudOud bij heel veel mensen leeft en inmiddels stevig in de Groningse klei staat!
Hoewel GoudOud uit 121 inzendingen niet is gekozen als uiteindelijke winnaar, is het signaal met een verdienstelijke vierde plaats wel duidelijk: ons dorpsinitiatief is een zeer waardevol idee voor de toekomstige zorg in Nederland. De selectie van en deelname aan de voorronde van Tedx is natuurlijk een enorme stimulans voor het project geweest. Het voltallige bestuur was aanwezig in Amsterdam en heeft naast een geslaagde presentatie nog goed kunnen netwerken. Klik hier voor het bekijken van de presentatie.

Plannen voor het nieuwe jaar
Na het succes in Amsterdam richten we ons nu weer met veel enthousiasme op diverse andere bezigheden die voor de komende periode in Warffum op stapel staan. De studenten van de Hanzehogeschool Groningen zijn inmiddels klaar met het afnemen van ruim 200 enquêtes in het dorp, waarin allerlei vragen werden gesteld over het geven en ontvangen van vrijwilligershulp. Vaak ontstonden er tijdens het vragenstellen spontaan prachtige gesprekken. Wij willen iedereen die heeft meegeholpen deze enquêtes tot een succes te maken hierbij heel erg bedanken voor de medewerking! De verzamelde informatie uit het dorp geeft ons goed inzicht welke hulp er gevraagd wordt én wie deze hulp zou kunnen en willen geven. Op de website zullen we de (anonieme) uitkomsten van het onderzoek gaan publiceren.
Naast de enquêtes in het dorp vond onlangs een tweede vrijwilligersbijeenkomst in Vriesenstein plaats. Hier werd flink gebrainstormd over de eerste activiteit waar de groep (van inmiddels bijna 25) vrijwilligers van GoudOud mee aan de slag wil gaan. Er is gekozen om in de tweede helft van januari een samenzijn te organiseren waarbij de vrijwilligers eerst zelf iemand meenemen die door ouderdom of beperking niet zo veel meer onder de mensen komt. Op deze bijeenkomst kan er gezellig wat met elkaar worden gepraat onder het genot van een kopje koffie of borreltje met wat lekkers. Ook willen we de studenten uitnodigen om iets te vertellen over hun ervaringen bij het afnemen van de interviews in het dorp. Bent u misschien zelf ook geïnteresseerd om te komen (voor vervoer kan worden gezorgd) of weet u nog iemand die dat leuk zou vinden? Laat het ons dan weten via info@goudoudinwarffum.nl of stuur een briefje naar Oostervalge 22, 9989 EJ Warffum. Inmiddels ook enthousiast geworden over het project én wilt u iets betekenen voor de ouderen in ons dorp? Dan kunt u zich natuurlijk ook via mail of post opgeven als vrijwilliger van GoudOud.
Tot slot kunnen we u nog melden dat we onze business case voor de stenen inmiddels aan mogelijke investeerders en de gemeente hebben gepresenteerd. De business case gaat over het Hofje met een ontmoetingsruimte en een zorgpension. Een tweede bijeenkomst wordt nu voorbereid, waarin we met elkaar verder gaan kijken of er mogelijkheden zijn om in Warffum een mooie plek te realiseren waar kwetsbare ouderen goed verzorgd kunnen wonen.

Het bestuur van GoudOud in Warffum wenst u allen fijne feestdagen toe en met een liefdevol gebaar, aandacht voor onze naasten, wordt 2014 een prachtig jaar.

Francie Kaaijk, Patrick Boon en Diane Beerlage


Het project GoudOud in Warffum is 4e geworden bij voorronde TedxBinnenhof!
GoudOud in Warffum was donderdag 14 november één van de tien geselecteerden die een presentatie gaven in de voorronde van TEDxBinnenhof. De winnaar van de voorronde krijgt spreektijd tijdens het algemene, landelijke event van Tedx in maart 2014. Hoewel GoudOud uit 121 inzendingen niet is gekozen als uiteindelijke winnaar, is het signaal met een verdienstelijke vierde plaats wel duidelijk: het dorpsinitiatief is een zeer waardevol idee voor de toekomstige zorg in Nederland. De selectie van en deelname aan de voorronde van Tedx is natuurlijk een enorme stimulans voor het project geweest. Het voltallige bestuur was aanwezig in Amsterdam en heeft naast een geslaagde presentatie nog goed kunnen netwerken.

Verdere activiteiten GoudOud
Na het succes van een 4e plaats richten we ons nu weer met veel enthousiasme op diverse andere activiteiten die voor de komende periode op stapel staan. Zo vond er onlangs een nieuwe vrijwilligersbijeenkomst in Vriesenstein plaats en daarnaast wordt de business case van ‘het Hofje’ gepresenteerd aan mogelijke investeerders. Ook beginnen de studenten binnenkort met het afnemen van enquêtes in Warffum.
Voor meer informatie over de vele bezigheden van GoudOud kunt u kijken op deze website of de nieuwsbrieven in ons dorpsblad Op en Om de Terp volgen.


GoudOud in Warffum in voorronde TEDxBinnenhof

Het zorgproject GoudOud in Warffum is genomineerd voor Come Together, de voorronde van TEDxBinnenhof. Tijdens deze voorronde op 14 november wordt uit de tien genomineerden één project gekozen dat ook daadwerkelijk mag spreken tijdens TEDxBinnenhof.

Wereldwijd fenomeen TED(x)

TED is een presentatie-event uit Amerika dat jaarlijks terugkeert. Tijdens het event zijn er verschillende inspirerende sprekers die hun verhaal doen over een goed idee of succesvol project. De grondslag van TED is ‘ideas worth spreading’ en deze visie is ook prominent aanwezig bij de selectie van de sprekers en de inrichting van het event. Door het grote succes is TEDx ontstaan, wat inhoudt dat er wereldwijd evenementen in de stijl van TED worden georganiseerd door lokale mensen.

TEDxTheHague was de eerste officiële Nederlandse bijeenkomst, maar inmiddels is het ook in Nederland uitgegroeid tot een event van formaat dat in bijna twintig steden wordt georganiseerd. Met het thema ‘Global Challenges | Dutch Solutions wil TEDxBinnenhof 2014 aan de wereld laten zien wat voor innovatieve antwoorden Nederland heeft voor wereldwijde problemen als vervuiling, gezondheidszorg en klimaatverandering.

Come Together: innovatieve ideeën voor zorg

Geselecteerde projecten voor deze voorronde zijn allemaal ideeën over de zorg in Nederland, met nieuwe inzichten of baanbrekende plannen. Het publiek wordt tijdens de dag actief betrokken bij de keuze voor het beste project en mag een stem uitbrengen. Het project met de meeste stemmen krijgt de publieksprijs. Dat GoudOud genomineerd is uit meer dan honderd inzendingen om een presentatie te geven, laat zien wat voor prachtig initiatief er uit het dorp Warffum is gekomen en hoe hard er door iedereen wordt gewerkt om GoudOud tot een succes te maken.

De voorronde is live te volgen via een livestream. Niet alleen is het hierdoor mogelijk voor een groot publiek om mee te genieten van alle presentaties, maar het is ook van belang voor het stemmen op de beste kandidaat.

GoudOud naar TEDxBinnenhof? Stem voor de publieksprijs!

Uiteraard wil GoudOud niets liever dan haar initiatief presenteren tijdens de officiële TEDx bijeenkomst volgend jaar. Het meedoen aan de voorronde zet het project GoudOud al in de schijnwerpers en maakt daardoor meer kans op het aantrekken van investeerders die het zorgplan helpen realiseren. Om zoveel mogelijk stemmen voor de publieksprijs te verzamelen tijdens de voorronde op 14 november is het van belang dat heel veel mensen kijken naar de livestream via www.come-together.nu en gaan stemmen. Op 14 november vinden de presentaties plaats vanaf 12.45 uur. De presentatie van GoudOud staat gepland om 14.35 uur en wordt verzorgd door Diane Beerlage, lid van het bestuur van stichting GoudOud in Warffum.

Voor meer informatie over GoudOud in Warffum kunt u verder lezen op deze website. U vindt informatie over hoe het initiatief tot het zorgplan stand is gekomen en welke stappen er tot nu toe hebben plaatsgevonden. Meer informatie over Come Together en TEDxBinnenhof is te vinden op www.come-together.nu en www.tedxbinnenhof.nl.


Project GoudOud in Warffum - Nieuwsbrief november 2013

Afgelopen maand hebben we weer veel positieve reacties gekregen op de ontwikkelingen die we in de lange nieuwsbrief van oktober hebben genoemd. We zijn heel blij dat het project GoudOud door iedereen zo omarmd wordt en we proberen alle prachtige ideeën, aanmeldingen en steunbetuigingen gelijk een goed plekje te geven binnen het project óf in gedachten te houden voor als het juiste moment is aangebroken om er iets mee te kunnen doen.

Vrijwilligersnetwerk
Na een succesvolle, eerste bijeenkomst met de oud-vrijwilligers van Warfheem, staat er 20 november al een nieuwe bijeenkomst met hen gepland. Op deze avond zal het bestuur vertellen wat er allemaal gedaan is met de door hen ingebrachte ideeën en wordt er samen gekeken hoe de eerste vrijwilligersinzet al op korte termijn vorm kan krijgen.
Om echter een volledig beeld te krijgen van welke hulpvragen er in ons dorp allemaal zijn en waar de hulp van vrijwilligers precies nodig is, hebben we goede informatie nodig. In nauwe samenwerking met het Gezondheidscentrum Warffum zijn daarom studenten van de Hanzehogeschool Groningen inmiddels bezig op diverse adressen in Warffum interviews af te nemen. De verkregen informatie uit deze interviews zal ook worden gebruikt om een algemene enquête over vrijwilligershulp op te stellen. Deze zal op een later tijdstip onder alle Warffumers verspreid gaan worden en is een belangrijke basis voor een goed georganiseerd vrijwilligersnetwerk in Warffum.

Kennis delen
Regelmatig worden we gevraagd om onze ervaringen en kennis die we opdoen met het project GoudOud te delen met anderen. Zo geven we, zowel in de provincie Groningen als (ver) daarbuiten, presentaties voor diverse (zorg)organisaties, gemeenten en andere belangstellenden. Tijdens deze bijeenkomsten leren wij ook weer heel veel van de ervaringen van andere initiatieven in de zorg en ontstaat er een belangrijk kennisnetwerk. Een van de belangrijke gelegenheden waarop we ons GoudOud-idee mogen presenteren is de voorronde van Tedx Binnenhof. Meer informatie hierover kunt u vinden door hier te klikken.

Stenen
Aangezien we gelijktijdig werken aan alle drie de pijlers van het project (het hofje, het vrijwilligersnetwerk en het virtuele verzorgingshuis), vindt er binnenkort ook een ontmoeting plaats tussen mogelijke investeerders in de stenen, KAW architecten & adviseurs en het bestuur van GoudOud in Warffum. Tijdens deze ontmoeting willen we onze uitgewerkte plannen voor een hofje met zorgwoningen, met daarbij een ontmoetingsruimte en een zorgpension, presenteren en samen kijken wat de mogelijkheden zijn.
Om iedereen op de hoogte te houden van alle ontwikkelingen rondom het project publiceren we o.a. elke maand een nieuwsbrief op zowel deze website als in het dorpsblad Op en Om de Terp. Op de website kunt u overigens nog veel meer informatie over het project lezen. Mocht u vragen hebben, ideeën willen delen of zich ook willen opgeven als vrijwilliger voor GoudOud in Warffum, dan kunt u contact maken via de mail (info@goudoudinwarffum.nl) of via de post (Oostervalge 22, 9989 EJ Warffum).

Stichting GoudOud in Warffum

Francie Kaaijk, Patrick Boon en Diane Beerlage


Project GoudOud in Warffum - Nieuwsbrief oktober 2013

Er is sinds onze laatste nieuwsbrief van juli/augustus al weer een heleboel te doen geweest omtrent het project GoudOud in Warffum. We willen u dan ook graag even bijpraten. Allereerst was daar vlak na de zomervakantie de oprichting van de Stichting GoudOud in Warffum. Als stichting is ‘GoudOud’ niet alleen een project, maar ook een rechtspersoon. Het zijn van een rechtspersoon is bijvoorbeeld belangrijk bij het voeren van onderhandelingen, het aangaan van verplichtingen en het aanvragen van subsidies. Zoals al eerder in onze berichtgeving vermeld wordt het bestuur van de stichting gevormd door Francie Kaaijk, Patrick Boon en Diane Beerlage. Een raad van advies zal het bestuur waar mogelijk met raad terzijde staan bij het verwezenlijken van ons doel en deze raad zal nog dit jaar gevuld gaan worden met leden. Naast het bestuur en de raad van advies zullen er diverse werkgroepen zich bezig gaan houden met de drie belangrijkste pijlers van het project: de stenen, het virtuele verzorgingshuis en het vrijwilligersnetwerk.

Doel
Het officiële doel van de stichting is het realiseren van woon-, zorg- en welzijnsvoorzieningen voor kwetsbare inwoners uit Warffum en omstreken. Zo proberen we mogelijk te maken dat deze kwetsbare inwoners zoveel als haalbaar is in hun eigen vertrouwde huis of woonomgeving kunnen blijven wonen en zolang mogelijk mee kunnen blijven doen met het dorpsleven.
Hoe gaan we proberen dit doel te bereiken? Een van de manieren is het aankopen van de locatie Warfheem. Er is inmiddels door de stichting een bod uitgebracht, maar we hebben bij het ter perse gaan van Op en Om de Terp nog geen nieuws hierover te melden. Het doen van een bod is een onderdeel van het onderzoek naar de haalbaarheid van verbouw of nieuwbouw, kortweg ‘de stenen’. Bij de stenen denken wij met name aan een speciale woonvorm, zoals bijvoorbeeld een hofje, waar kwetsbare inwoners in een beschermde omgeving goed oud kunnen worden. Daarnaast maken een ontmoetingsruimte en een opvang voor kortdurende zorg onderdeel uit van deze woonvorm. Ook willen we kijken of het haalbaar is om in de buurt van het woonhofje een plek te realiseren waar een aantal mensen kan wonen die heel intensieve zorg nodig heeft. Om al onze plannen te kunnen realiseren is het natuurlijk nodig op zoek te gaan naar investeerders die dit project ook financieel zien zitten. Bij het onderzoek naar de stenen en het aantrekken van investeerders denken er gelukkig diverse, deskundige partijen met ons mee zoals woningbouwverenigingen, de gemeente Eemsmond, zorgaanbieders en KAW architecten en adviseurs.

Virtueel Verzorgingshuis & Vrijwilligersnetwerk
Hoewel heel belangrijk, draait het bij GoudOud natuurlijk niet alleen om de stenen. We willen er namelijk ook voor zorgen dat Warffum straks een goedlopend vrijwilligersnetwerk heeft dat indien nodig ook samenwerkt met de professionele zorgverleners van onder meer het Gezondheidscentrum. Zonder deze samenwerking is het project GoudOud namelijk niet compleet: het is één in elkaar overlopend en samenhangend geheel. Om de professionele zorgverleners en de vrijwilligers goed naast elkaar en met elkaar te laten werken willen we het Virtuele Verzorgingshuis ontwikkelen. Met het virtuele verzorgingshuis bedoelen we dat iedereen die hulp en zorg nodig heeft in Warffum, dit thuis net zo goed kan krijgen als in een verzorgingshuis. Hiervoor willen we gebruik gaan maken van moderne technieken, vrijwilligers en hulpverleners die goed samenwerken. Dit alles om er voor te zorgen dat ieder van ons zo lang mogelijk, verantwoord en op een plezierige manier in Warffum kan blijven wonen.
We hebben inmiddels een start gemaakt met het opzetten van een vrijwilligersnetwerk door met de groep vrijwilligers, die voorheen in Warfheem actief was, op 23 september in Vriesenstein een bijeenkomst te houden. Het is een zeer waardevolle en inspirerende avond geworden waar we heel veel ideeën, wensen en bemoedigende woorden hebben gehoord! We zijn hier natuurlijk direct mee aan de slag gegaan en binnenkort zullen we met deze groep weer contact hebben voor een vervolg, zodat we kunnen laten zien wat we met alle ideeën en wensen van plan zijn. Om het vrijwilligersnetwerk op te zetten krijgt het bestuur, behalve van de vrijwilligers, gelukkig ook veel andere hulp. Zo gaan studenten van de Hanzehogeschool Groningen op verschillende manieren onderzoek doen naar hoe er vorm gegeven kan worden aan het Virtuele Verzorgingshuis en naar het opzetten van een vrijwilligersnetwerk. Het afnemen van een enquête onder zoveel mogelijk Warffumers is daar in ieder geval één onderdeel van. Behalve de studenten hebben ook betrokken Warffumers hun hulp aan de organisatie van het vrijwilligersnetwerk en het virtuele verzorgingshuis toegezegd. Uiteraard is het bestuur zeer blij dat er zoveel positieve reacties zijn om van dit project een gezamenlijk succes voor Warffum te maken.

Mantelzorg
Naast het onderzoek naar de stenen ,het opzetten van een vrijwilligersnetwerk en het ontwikkelen van het Virtuele Verzorgingshuis willen we in het project ook nog speciale aandacht schenken aan de mantelzorgers. Wat is mantelzorg nu precies en waarom is het zo belangrijk? Iemand is mantelzorger wanneer deze, zonder dat daar een vergoeding voor staat, een kwetsbare oudere of iemand die langdurig ziek of gehandicapt is, zorg verleent. Mantelzorg wordt gegeven door familieleden, vrienden, kennissen en buren, er is dus al een persoonlijke band met degene voor wie gezorgd wordt. De professionele zorgverleners kunnen daarnaast iemand ondersteunen bij de persoonlijke verzorging en verpleging. De meeste mantelzorgers vinden het vanzelfsprekend om voor hun naasten te zorgen, maar lopen soms wel tegen tal van problemen aan en raken daarbij nogal eens overbelast. In Warffum zijn op dit moment al veel mantelzorgers actief en we willen kijken hoe we met behulp van het vrijwilligersnetwerk en het Virtuele Verzorgingshuis deze belangrijke groep vrijwillige zorgverleners kunnen ondersteunen.
Op onze website www.goudoudinwarffum.nl kunt u veel informatie vinden over het project. Mocht u vragen hebben, ideeën willen delen of zich ook willen opgeven als vrijwilliger voor GoudOud in Warffum, dan kunt u contact maken via de mail (info@goudoudinwarffum.nl) of via de post (Oostervalge 22, 9989 EJ Warffum). De volgende nieuwsbrief verschijnt in het novembernummer van Op en Om de Terp.

Stichting GoudOud in Warffum
Francie Kaaijk, Patrick Boon en Diane Beerlage


Project GoudOud in Warffum - Nieuwsbrief juli/augustus 2013

Waren we nog maar net bekomen van de aangename verrassing dat het project GoudOud in Warffum door het ministerie van Binnenlandse Zaken is verkozen tot Landelijk Experiment (om de gevolgen van de bevolkingsdaling tegen te gaan), of een nieuwe subsidietoekenning diende zich aan. Zoals ook vermeld in de vorige nieuwsbrief, ging het hier om een tweede subsidieaanvraag die is ingediend bij de provincie. Ditmaal om een haalbaarheidsonderzoek te kunnen starten naar het bestaande gebouw en nieuwbouw. Met de toegekende subsidie kan het onderzoek naar ‘de stenen’ nu ook echt vorm gaan krijgen en de eerste aanzet daartoe is aan het begin van deze maand al gedaan. Het is de bedoeling dat er (nogmaals) gekeken wordt naar eventuele verbouw van het bestaande Warfheem naast het uitwerken van de mogelijkheden tot nieuwbouw (op de plaats van het huidige Warfheem) van een zorghofje met een zorgpension en een ontmoetingsruimte. Het is nu nog niet goed te overzien hoeveel tijd dit onderzoek in beslag zal nemen, maar we zullen proberen u zo goed mogelijk van de voortgang op de hoogte te houden via Op en Om de Terp en natuurlijk via onze website www.goudoudinwarffum.nl. Hier kunt u allerlei informatie over het project vinden.

Verder wordt er hard gewerkt aan het definitief vorm geven van de Stichting GoudOud in Warffum met zowel het uitschrijven van de statuten als het formeren van een bestuur en een raad van toezicht. We kunnen u alvast vertellen dat met het aantrekken van Warffumer Patrick Boon de stichting er straks een deskundige en enthousiaste bestuurder bij krijgt. In de volgende Op en Om de Terp zullen we verder ingaan op de diverse doelen van de stichting en hoe we deze doelen willen bereiken.

 

Vrijwilligerskracht Het onderzoek naar de vrijwilligerskracht van ons dorp is inmiddels in volle gang: twee jonge onderzoeksters zijn de afgelopen maanden bezig geweest interviews af te nemen bij diverse dorpsbewoners. De geïnterviewde Warffumers waren tussen de 58 en 81, waren allen zeer betrokken bij verenigingen en doen of deden veel vrijwilligerswerk. Een conclusie die de onderzoeksters voorzichtig al getrokken hebben is dat Warffum een hechte gemeenschap is, waar al veel voor elkaar wordt gedaan. Er zijn bestaande netwerken en mensen kijken naar elkaar uit zonder aandacht voor privacy uit het oog te verliezen. In onderstaand stukje wordt een samengevat overzicht gegeven van de bevindingen tot nu toe over het welzijn, het hulpaanbod en de hulpvraag. Het volledige artikel, met daarin interessante uitspraken van geïnterviewden, kunt u lezen op onze website. ‘Thuis voelen’ hoort bij het welzijn van de Warffumers. De tuin en de directe omgeving spelen hierbij een belangrijke rol. Daarnaast maakt het goed ontwikkelde verenigingsleven in Warffum een groot onderdeel uit van het leven hier. Door jarenlange inzet van inwoners is er een hecht netwerk ontstaan wat niet alleen voor vermaak is, maar het biedt ook een basis voor steun. Elkaar helpen geeft ook een gevoel van voldoening. Het worden gekend en elkaar kennen is ook een belangrijk aspect van het welzijn van de Warffumers en ze ontlenen een deel van hun identiteit aan hun betrokkenheid bij een vereniging of het gezamenlijk werken aan een doel. Warfheem is inmiddels gesloten en er wordt gekeken naar manieren om mensen zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Middels professionals, maar voor een deel zou dit ook moeten kunnen worden opgevangen door inzet vanuit vrijwilligers. Echter, de geïnterviewden plaatsen hier vraagtekens bij. Want wie moet dit gaan doen? Daarnaast moet de inzet van vrijwilligers georganiseerd worden, wil het echt een betekenisvolle functie krijgen. Een organisatie die is gebaseerd op inzet van vrijwilligers blijft vrijblijvend, je kan de vrijwilligers moeilijk dingen verplichten. Over de hulpvraag en ideale situatie waarin mensen hulp willen ontvangen bestaan verschillen in meningen bij de geïnterviewden: vertrouwen op vrienden, familie en buren staat tegenover hulp van buitenstaanders ontvangen, juist omdat dit geen druk legt op een emotionele band. Betalen voor uitbreiding van de huidige hulp wordt door sommigen als oplossing voor hun toekomstige hulpvraag gezien. Het blijkt echter moeilijk zich een voorstelling te maken van wat men in de toekomst wellicht nodig zou kunnen hebben. Het beste lijkt het om zo lang mogelijk proberen zelf alles te doen met de nodige aanpassingen én op tijd hulp te vragen. Maar ook dit laatste lijkt niet altijd een vanzelfsprekendheid.

 

UitdagingHet is uit deze prille conclusies van het onderzoek al duidelijk geworden dat ons dorp met het opzetten van een organisatie op basis van vrijwillige hulp voor een prachtige uitdaging staat. Met het omarmen van het project GoudOud laat Warffum zien die uitdaging met vertrouwen en enthousiasme aan te gaan. Om alvast een eerste aanzet te geven organiseren we kort na de vakantieperiode een bijeenkomst met (oud)vrijwilligers van Warfheem in Vriesenstein. Over de precieze invulling zullen de betrokkenen nog worden geïnformeerd.

 

Stuurgroep GoudOud in Warffum

Francie Kaaijk en Diane Beerlage


Project GoudOud in Warffum - Nieuwsbrief juni 2013

Het is altijd fijn om met goed nieuws te kunnen beginnen: het project GoudOud in Warffum is onlangs door het ministerie van Binnenlandse Zaken verkozen tot Landelijk Experiment om de gevolgen van de bevolkingsdaling tegen te gaan. Dit betekent dat het project gedurende 3 jaar begeleiding krijgt van een professionele organisatie om haar ideeën voor Warffum in een combinatie van wonen, zorg en welzijn uit te werken. Naast deze begeleiding ontvangt GoudOud een subsidie om de kosten van dit experiment op te vangen.

 

Uiteraard zijn we erg blij dat het project GoudOud in Warffum als experiment is gekozen, want het stelt ons onder andere in de gelegenheid verder te gaan met het opzetten van een geschikt vrijwilligersnetwerk in Warffum. Op onze informatieavond in Warfheem heeft u hierover al iets kunnen horen. Twee jonge onderzoeksters zijn inmiddels gestart met het in kaart brengen van het aanbod van en de vraag naar vrijwillige diensten. Met het onderzoek proberen we inzichtelijk te maken hoe inwoners van ons dorp iets willen en kunnen betekenen voor (oudere) Warffumers die zo nu en dan een helpende hand of wat aandacht nodighebben. Daarbij is het ons streven dat het vrijwilligersnetwerk goed afgestemd wordt met de professionele zorg. De komende tijd zullen de onderzoeksters bij een aantal Warffumers interviews afnemen en ook een enquête onder dorpsbewoners uitzetten.

Vrijwilligershulp geven of ontvangen kan overigens op vele manieren. Om enkele mogelijkheden te noemen: misschien vindt u het wel het fijn dat er af en toe iemand bij u op de koffie komt voor een praatje omdat u zelf niet meer zo mobiel bent om er op uit te gaan. Of u vindt het geen probleem om één keer in de week de container buiten te zetten voor een ouder iemand die daar zelf de kracht niet meer voor heeft. Of u haalt iemand op om samen met anderen gezellig een potje te kaarten, te knutselen of zomaar wat te kletsen. Sommige van die voorbeelden zouden wel een mooi plekje kunnen gebruiken en we waren dan ook zeer verheugd dat het bestuur van Stichting Vriesenstein spontaan ruimte heeft aangeboden voor het organiseren van toekomstige activiteiten voor het project GoudOud in Warffum. De zomerperiode is een mooie tijd om wat van uw ideeën nader te bekijken en misschien dat we in de Op en Om de Terp van september al wat meer kunnen vertellen over de activiteiten die we dan willen gaan opzetten.

 

Behalve over de verkiezing tot Landelijk Experiment en het vrijwilligersonderzoek, is er ook informatie te geven over andere onderdelen van het project. Zo is de Stichting GoudOud in Warffum inmiddels in oprichting en zijn er gesprekken gaande met diverse investeerders die het wellicht mogelijk kunnen maken dat er straks weer een woonvorm voor kwetsbare ouderen in Warffum komt. De locatie Warfheem is daarvoor natuurlijk heel goed geschikt en daarom is er onlangs toenadering gezocht tot de eigenaar over de aankoop van het gebouw en de grond. Met het oog op bovenstaande ontwikkelingen hebben we voor het project onlangs een tweede subsidieaanvraag bij de provincie ingediend zodat er een haalbaarheidsonderzoek naar het bestaande gebouw en nieuwbouw gedaan kan worden. De gemeente Eemsmond, welke ook steeds positief heeft gereageerd op onze plannen, ondersteunt deze subsidieaanvraag bij de provincie. Het onderzoek naar ‘de stenen’ wordt breed opgezet: van (nogmaals) kijken naar eventuele verbouw van het bestaande Warfheem tot het uitwerken van de mogelijkheden tot nieuwbouw van een hofje met een zorgpension en een ontmoetingsruimte. De Stuurgroep staat in principe voor alles open en de ideeën over het gebouw die gedurende het project door de inwoners van Warffum en andere partijen zijn ingebracht worden zorgvuldig in dit haalbaarheidsonderzoek meegenomen. Uw reacties en ideeën kunt u overigens nog steeds via info@goudoudinwarffum.nl doorgeven en op de website www.goudoudinwarffum.nl vindt u alle achtergrondinformatie over het project.

Uit alle ontvangen ideeën, of ze nu over het gebouw, over het vrijwilligerswerk of over de (professionele) zorg gaan, blijkt maar eens te meer:  het project GoudOud leeft heel erg in Warffum en velen willen enthousiast meedenken en helpen om het mogelijk te maken dat íedereen die dat wil goed oud kan worden in ons dorp. Met al die positieve energie moet het, met elkaar, mogelijk zijn hier voor Warffum een succes van te maken!

 

Stuurgroep GoudOud in Warffum,

Francie Kaaijk en Diane Beerlage


GoudOud In Warffum nodigt u uit:

Informatiebijeenkomst ‘Toekomst van de Zorg in Warffum’

Het afgelopen half jaar is er door veel mensen hard gewerkt om een haalbaarheidsonderzoek naar het behoud van brede zorg in Warffum uit te voeren. We hebben u gedurende deze tijd op de hoogte gehouden via Op en Om de Terp en via onze website www.goudoudinwarffum.nl.

Het onderzoek is inmiddels helemaal afgerond en het eindrapport is gepresenteerd via de website en andere media. Nu is het moment daar om u als dorpsbewoners ook persoonlijk over het project te informeren en om met elkaar in gesprek te gaan over de mogelijkheden voor de toekomstige zorg in Warffum, zoals die o.a. geschetst zijn in het eindrapport. Ons doel staat daarbij nog steeds als een paal boven water: een totaalplan voor wonen, zorg en welzijn dat het mogelijk maakt dat bijna iedereen tot zijn dood in ons dorp kan blijven wonen. Dit moet ook haalbaar zijn wanneer ouderen zich niet meer zelfstandig kunnen redden en meer hulp nodig hebben. Het doel is gaandeweg het project verbreed door allerlei ideeën die zijn ingebracht. Het was mooi om te zien hoe enthousiast Warffum heeft meegedacht met het project.

Op de informatieavond vertellen we u graag hoe het project GoudOud in Warffum tot nu toe is verlopen en hoe het project verder gaat om alle plannen voor de toekomst uit te voeren. Want wat is er nu precies nodig om die brede zorg voor ons dorp te behouden? Hoe gaan we dat met elkaar realiseren? Welke plannen zijn er en hoe zien die er uit? Welke wensen, verwachtingen en doelen zijn daarbij reëel, welke niet?
Verschillende sprekers, allen nauw betrokken bij het project, gaan in op het haalbaarheidsonderzoek, de eindrapportage én natuurlijk het voor ons dorp zo belangrijke vervolg van het project.
Uiteraard is er deze avond ook de mogelijkheid om vragen te stellen over het project. We zien u graag op 24 april vanaf 19.00 uur in de grote zaal van Warfheem. De koffie staat klaar!

Stuurgroep Project GoudOud in Warffum.
Francie Kaaijk
Diane Beerlage


De eindrapportage van het haalbaarheidsonderzoek is gereed.
Klik hier om het document te bekijken.


Nieuwsbrief januari 2013 - Project GoudOud in Warffum

Project GoudOud in Warffum

De afgelopen maanden hebben we u al het een en ander verteld over het project GoudOud in Warffum. Het project is ontstaan door de voorgenomen sluiting van Warfheem en de commotie die hier twee jaar geleden over ontstond onder de inwoners van Warffum. Met GoudOud heeft het dorp zélf de handschoen opgepakt om ervoor te zorgen dat iedereen die dat wil goed oud kan worden in Warffum met alles wat daarvoor nodig is.
In het voortraject is met een groot aantal professionele partijen en vertegenwoordigers van de vereniging Dorpsbelangen Warffum en Breede en de Stichting Zorg voor Warfheem een visie opgesteld (meer informatie hierover op onze website www.goudoudinwarffum.nl). Deze visie is verder uitgewerkt en getoetst in een aantal bijeenkomsten van zowel de Denktank als de Klankbordgroep van het project. Aan deze bijeenkomsten leverde een groot aantal betrokken en deskundige Warffumers samen met professionals op het gebied van wonen, zorg en welzijn hun aandeel (waarvoor allen heel veel dank!). Tijdens de bijeenkomsten van de Denktank zijn bijvoorbeeld ook alle, door enthousiaste Warffumers, ingebrachte ideeën de revue gepasseerd en is nauwkeurig gekeken naar de haalbaarheid ervan. De projectgroep wil nogmaals iedereen bedanken die gehoor heeft gegeven mee te denken met het project GoudOud in Warffum.

Aandachtspunten project
Bij de uitwerking van de visie en ideeën is het uitgangspunt altijd geweest dat het om meer moet gaat dan zorg alleen. Welzijn, erbij blijven horen en veiligheid staan voorop bij het project GoudOud. Daarnaast was ook vanaf het begin helder dat het niet mogelijk zou zijn om voor mensen die geen regie meer kunnen voeren over hun eigen leven de zorg in Warffum te organiseren. De uitkomst van de Denktankbijeenkomsten resulteerde in drie, elkaar aanvullende en in elkaar overlopende, concepten. De concepten voldoen aan de meegegeven doelstellingen volgens de visie. Op de laatste bijeenkomst van de Denktank viel de puzzel in elkaar op een concept dat bestaat uit een virtueel verzorgingshuis, een coördinatiepunt voor welzijn en diensten (voor een belangrijk deel te realiseren door de inzet van vrijwilligers en zo mogelijk via dagbesteding van verstandelijk beperkten) en een zorgpension. Met het idee dat bestaat uit deze 3 concepten heeft Warffum straks misschien niet alleen een openlucht museum maar ook een ‘open lucht verzorgingshuis’. De leden van de Denktank en van de Klankbordgroep denken hiermee een kader te hebben gevonden dat maatwerk kan leveren, keuze geeft en aansluit bij wat er al is in Warffum.

Het virtuele verzorgingshuis
Een aantal lokale zorgprofessionals (van het GezondheidsCentrum Warffum) is bezig om een virtueel verzorgingshuis op te zetten. Dat virtuele verzorgingshuis heeft ten doel aan nagenoeg alle bewoners van Warffum die zorg te bieden die ze nodig hebben om thuis te blijven wonen. Voor het uitwerken van dit scenario is het noodzakelijk te kijken hoe de financiering van deze zorg gerealiseerd moet worden te midden van alle veranderingen die hierin gaande zijn. Kern van het onderzoek is vooral dat zorg en welzijn straks als een breed pakket wordt aangeboden, zodat mensen zich geen zorgen meer hoeven te maken over hun verzorging.

Coördinatiepunt vrijwilligers
Zorg alleen is echter niet genoeg om goud oud te worden. Goede zorg gaat hand in hand met welzijn in de vorm van maaltijdverstrekking of samen de maaltijd gebruiken, hulp bij klusjes in en om het huis, samen er op uit gaan, er toe doen en anderen ontmoeten. Allemaal zaken die óók heel belangrijk zijn voor mensen om zich goed te voelen. Om dit voor elkaar te krijgen zullen er zeker in de toekomst veel vrijwilligers nodig zijn en zal er aan mensen een eigen financiële bijdrage worden gevraagd, maar dat is nu ook al deels het geval.
Gedurende het project zijn er enthousiaste mensen bij de Denktank en Klankbordgroep aangeschoven die o.a. deskundig zijn op het gebied van dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking en het opzetten en coördineren van een vrijwilligersnetwerk. Wat nu voor mensen in de thuissituatie ontbreekt in Warffum is dat de welzijnszaken makkelijk en herkenbaar ingeschakeld kunnen worden en daarmee naadloos aansluiten op de zorgvoorzieningen van het virtuele verzorgingshuis. Het idee is dan ook om een coördinatiepunt te realiseren dat herkenbaar is voor het dorp en van waaruit alle diensten kunnen worden geregeld. Het coördinatiepunt heeft net als de zorg ook een fysiek punt met een coördinator nodig.
De coördinator van dit geheel is verantwoordelijk voor het welzijnsaanbod, de vrijwilligerspool en de kwaliteit daarvan. Daarnaast is de coördinator de schakel tussen het virtuele verzorgingshuis, het coördinatiepunt vrijwilligers en het nieuw te bouwen zorgpension.

Een zorgpension
Het in stand houden van Warfheem in de huidige vorm lijkt ondanks alle inspanningen van heel veel mensen financieel en praktisch niet haalbaar. Wanneer Warfheem fysiek verdwijnt is er geen tastbare plek meer in Warffum voor mensen die zorg nodig hebben. Een plek om samen te eten, koffie te drinken, activiteiten te laten plaatsvinden én een plek waar je kunt verblijven als je niet meer de hele dag alleen kunt zijn. Ook voor mensen die tijdelijk niet in hun eigen huis kunnen zijn of waarvan de mantelzorgers zo nu en dan moeten worden ontlast, is er met het verdwijnen van Warfheem geen plek meer.
Als vervanging voor deze functies wordt gedacht aan een soort zorgpension. Een aantal kamers waar je kunt logeren en waar zorg kan worden geleverd via het virtuele verzorgingshuis. Met daarbij een ontmoetingsruimte en/of huiskamer waar alle eerder genoemde functies een plek kunnen vinden.
De voorkeur is om iets dergelijks nieuw te bouwen op de plek van het huidige Warfheem.
Op basis van voorbeelden elders in het land moet dit een concept zijn dat te realiseren is door een ondernemer. Naast de eerder genoemde functies kan dit zorgpension bijvoorbeeld ook voor een gedeelte functioneren als zeer kleinschalige hospice of een Bed & Breakfast voor toeristen.
Sinds het allereerste begin van het project is de wens uitgesproken dat Warffum een woonzorgvoorziening voor ouderen zou krijgen, bij voorkeur in de beschutte vorm van een hofje. Dit idee is, naast andere woonzorgvormen, nog steeds onderdeel van het haalbaarheidsonderzoek. Echter, door de recente kabinetsplannen hebben woningbouwverenigingen en andere investeerders op het gebied van nieuwbouwwoningen een afwachtende houding aangenomen. Desalniettemin blijft de projectgroep alert en zoekende naar alternatieve financieringsmogelijkheden op dit gebied.

Na alle bijeenkomsten van de Denktank en Klankbordgroep in november en december wordt in het begin van het nieuwe jaar concreet onderzocht hoe bovenstaand zorg- en welzijnsconcept te realiseren valt en welke mogelijkheden er zijn op het gebied van (tijdelijk) wonen. Er wordt gekeken wat de ervaringen zijn bij andere, soortgelijke projecten in het land en wie welke onderdelen van het concept financieel en praktisch zou kunnen opzetten. Wij houden u van alle recente ontwikkelingen op de hoogte via onze website en andere media.

Stuurgroep Project GoudOud in Warffum
Website: www.goudoudinwarffum.nl
E-mail: info@goudoudinwarffum.nl